21 januari 2020
Blockchain Stories
Bitcoin Guides

Bitcoin adressen: wat zijn dat?

bitcoin adressen

Net als andere valuta’s zoals euro’s en dollars kun je zelf je bitcoin bewaren. Jouw bitcoin, of andere cryptomunten, staan niet op een bankrekening en zitten ook niet fysiek in een portomonnee. Deze staan op de blockchain, op één van de vele bitcoin adressen. Elke bitcoin transactie heeft een vertrekpunt en een eindpunt, beide punten zijn een bitcoin adres.

Bitcoin adressen: veel getallen en letters

Bitcoin adressen bestaan uit 26 tot 35 letters en/of getallen. Een bitcoin adres start altijd met een 1 of 3. De adressen dienen zoals eerder gezegd als een mogelijke bestemming voor een bitcoin transactie. Op dit moment zijn er in totaal 1,461,501,637,330,902,918,203,684,832,716,283,019,655,932,542,976 bitcoin adressen. Deze zijn stuk voor stuk uniek. Je kunt ze allemaal hier vinden, hier kun je ook zien hoeveel bitcoins elk adres heeft. Van wie welk adres is staat er, natuurlijk, niet bij. Maar als jouw adres bekend is bij iemand, kan er wel opgezocht worden hoeveel bitcoin jij bezit en welke transacties er via dit adres hebben plaatsgevonden.

Hoe krijg je toegang tot bitcoin adressen?

Je verkrijgt toegang tot jouw adres met een zogeheten private key of een seed. Een private key bestaat uit letters en getallen, een seed bestaat uit 12 tot 24 willekeurige woorden.

Bitcoin adressen zijn dus als jouw IBAN of bankrekeningnummer bij een bank. Die kun je rustig delen, dat is namelijk het adres waar mensen bitcoins naartoe kunnen sturen als ze dat willen. Jouw private keys zijn echter privé, deze moet je veilig opbergen en aan niemand anders laten zien.

De private keys zijn jouw manier om toegang te krijgen tot jouw bitcoin adres, je kunt het voor het gemak zien als een lange pincode. Deze moet je dus met niemand delen, een ieder die jouw private keys weet kan bij jouw bitcoin.

Het mooie aan deze manier van opslaan van jouw coins is dat er geen derde partij tussen hoeft te komen. Als je jouw keys veilig opslaat is er niemand anders die bij jouw coins kan. Geen bank, geen overheid, alleen jij kunt met behulp van de bij jou bekende keys bij je geld.

 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Marktupdate: ‘fake news’ rondom Bitcoin, stijging XTZ en ZRX

Arnold Hubach

Marktupdate Week 26 2018 – BTC, KEY en PCN

Robin Heester

Miljoen Bitcoin (BTC) mining machines gaan aan door regenseizoen

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.