Blockchain Stories
Image default
Technische Analyse

Technische Analyse: Bollinger Bands

Bij het traden van cryptomunten kun je gebruikmaken van verschillende strategieën. Mensen die een investering doen voor de lange termijn maken vaak gebruik van fundamentele analyse. Bij fundamentele analyse wordt het project achter de munt grondig onderzocht. Vanwege de risico’s van een langetermijninvestering houden veel mensen zich echter bezig met technische analyse. Door grafieken te analyseren proberen zij in te spelen op prijsschommelingen en trends. Het analyseren van deze grafieken gebeurt vaak met behulp van indicatoren. Om deze technische indicatoren in kaart te brengen zullen we in deze serie steeds een andere indicator bespreken. We beginnen met de Bollinger Bands!

Bollinger Band Squeeze

Bollinger Bands zijn erg populair in technische analyse vanwege de verschillende functies die ze hebben. Als je Bollinger Bands goed weet te gebruiken, vertellen ze een zeer compleet verhaal. Van origine is het een volatiliteitsindicator die bestaat uit een lower band, een middle band en een upper band. De middle band is de gemiddelde prijs over de afgelopen twintig candles. De lower band en upper band geven twee standaardafwijkingen onder en boven de prijs aan. Is de afstand tussen de lower- en upper band groot, dan is de volatiliteit hoog. Knijpen de bands samen, dan wordt dit een Bollinger Band squeeze (of pinch) genoemd. Een ‘BB squeeze’ geeft aan dat de prijs een lange tijd stabiel is geweest en voorspelt tevens dat er binnenkort een grote beweging aankomt. Een BB squeeze vertelt niet of de grote beweging omhoog of omlaag zal zijn, maar dat er iets groots gaat gebeuren is vrijwel zeker. In de grafiek hieronder zie je een mooi voorbeeld van een BB squeeze!

Boilinger Bands Technische Analyse
Boilinger Bands Technische Analyse

Over- en ondergewaardeerde condities

Naast het voorspellen van een grote beweging kun je aan Bollinger Bands ook goed zien hoe de prijs zich verhoudt tot het gemiddelde. De indicator kan daarom gebruikt worden om over- en ondergewaardeerde condities te ontdekken. Is de prijs lager dan de lower band, dan betekent dit dat de prijs meer dan twee standaardafwijkingen onder de gemiddelde prijs is. Dit kan worden gezien als een relatief veilig inkoopmoment, de kans is namelijk groot dat de prijs weer teruggaat naar het gemiddelde. Deze manier van traden wordt ook wel mean reversion genoemd. Is de prijs hoger dan de upper band, dan is dit meestal een goed verkoopmoment. De prijs kan nooit lang overleven buiten de bands. Het is te vergelijken met vissen die uit het water omhoog springen, af en toe gebeurt het, maar ze zullen snel weer naar beneden vallen. Net als de prijs boven de upper Bollinger Band.

DTC Crypto Advice

Vind je technische analyse interessant of ben je een beginnende/gevorderde daytrader? Kom dan eens langs in de telegramgroep van DTC Crypto Advice.

Gerelateerde artikelen

Bitcoin koers begint opnieuw te dalen: Kunnen de bulls de € 59.000 vasthouden?

Marijn van Leeuwen

Meer bearish actie na bearish candlesticks voor Bitcoin koers?

Thanh Lanh Tran

Bullish! Bitcoin koers pakt hoogste maandelijkse sluit OOIT!

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer