Blockchain Stories

Wat is Shiba Inu? Uitleg, technische analyse en koersverwachting voor SHIB coin!

Matt
shiba-inu-kopen

Shiba Inu (SHIB) is meer dan zomaar een cryptocurrency; het is een beweging, een symbool van hoe gemeenschapskracht en een speelse benadering van financiën een alternatief kunnen bieden in de digitale economie. Met zijn opkomst als een van de meest besproken altcoins, toont SHIB aan hoe een meme coin kan evolueren naar een rijk ecosysteem met echte applicaties en een enthousiaste gemeenschap. Dit artikel duikt in de wereld van Shiba Inu, verkent zijn unieke kenmerken, technische fundamenten, en geeft een blik op de toekomstige koersverwachtingen.

Wat is Shiba Inu (SHIB)?

Shiba Inu is niet alleen een digitale valuta maar vertegenwoordigt ook een innovatief platform binnen de Ethereum-blockchain. Gelanceerd in augustus 2020 door de mysterieuze entiteit Ryoshi, wordt SHIB vaak beschouwd als de “Dogecoin killer”, met een trouwe gemeenschap bekend als de SHIBArmy. Het project werd opgestart als een experiment in gedecentraliseerde gemeenschapsopbouw, waarbij de vraag werd gesteld: “Wat zou er gebeuren als een cryptoproject 100% door zijn gemeenschap werd gerund?”

De kern van Shiba Inu is zijn ERC-20 token, SHIB, dat fungeert als de ruggengraat van een ecosysteem met diverse toepassingen, van decentralized finance (DeFi) tot non-fungible tokens (NFT’s). Het project onderscheidt zich door zijn ‘woofpaper’, een speelse variant op een whitepaper, die de filosofie en doelstellingen uiteenzet. Met bijna 500.000 leden op Reddit omarmt de SHIBArmy de beginselen vanuit het niets iets creëren, zonder bestaande gemeenschap of vooraf samengesteld team, en een gedeelde liefde voor Shiba Inu honden.

Oprichters van Shiba Inu

De oprichter van Shiba Inu is bekend onder het pseudoniem Ryoshi. Veel over Ryoshi’s identiteit of ervaring blijft een mysterie, wat bijdraagt aan de fascinatie rondom SHIB. Sinds de oprichting wordt het project beheerd door een gedecentraliseerde gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers, waardoor traditionele hiërarchische structuren worden doorbroken en de macht bij de gemeenschap ligt.

shiba inu coin

Technische werking van Shiba Inu

Shiba Inu onderscheidt zich door zijn technische infrastructuur, die gebaseerd is op de Ethereum-blockchain. Dit biedt niet alleen veiligheid en betrouwbaarheid maar maakt SHIB ook compatibel met een breed scala aan DeFi-applicaties en services.

ERC-20 token en het ecosysteem

Als een ERC-20 token, maakt SHIB deel uit van het bredere Ethereum-ecosysteem, wat integratie met DeFi-platformen en -diensten vergemakkelijkt. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een rijk Shiba Inu ecosysteem, inclusief de ShibaSwap DEX, een incubator voor kunstenaars, en een collectie van 10.000 unieke Shiboshi NFT’s.

Shibarium: Layer-2 oplossing

In januari 2023 introduceerde de Shiba Inu gemeenschap Shibarium, een layer-2 blockchain ontworpen om bovenop Ethereum te draaien. Shibarium beoogt congestie te verminderen, staking te introduceren, gasprijzen te verlagen, en een raamwerk voor gedecentraliseerde applicaties en Web 3.0 uitbreiding te bieden.

Tokens binnen het ecosysteem

Het Shiba Inu ecosysteem omvat meerdere tokens, waaronder SHIB, LEASH, en BONE, elk met hun eigen rol en doel binnen het platform. LEASH en BONE bieden aanvullende functionaliteiten, zoals governance en staking, wat bijdraagt aan de rijkdom en diversiteit van het ecosysteem.

SHIB tokenomics

De SHIB tokenomics zijn fascinerend en een kernaspect van de aantrekkingskracht. Met een oorspronkelijke voorraad van 1 quadriljoen tokens introduceerde Shiba Inu een radicaal andere benadering van digitale valuta’s. De helft van deze voorraad werd vergrendeld op Uniswap, terwijl de resterende 50% aan Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin werd gegeven, die een aanzienlijk deel doneerde aan een COVID-19 hulpfonds en een groot deel “verbrandde” om het uit circulatie te halen. Dit ongebruikelijke distributiemodel heeft bijgedragen aan de schaarste en waardeperceptie van SHIB. Nieuwe tokens komen niet in omloop via traditionele mining- of staking-processen zoals bij andere cryptocurrencies, wat de economie rond SHIB uniek maakt.

shiba-inu-tokenomics

Concurrentie van Shiba Inu

Dit zijn de belangrijkste concurrenten van Shiba Inu:

 • Dogecoin (DOGE): Als de oorspronkelijke meme coin en directe inspiratie voor SHIB, blijft Dogecoin de meest voor de hand liggende concurrent, met een sterke gemeenschap en brede naamsbekendheid.
 • SafeMoon: Gelanceerd in 2021, biedt SafeMoon een reflectiemechanisme dat beloningen biedt aan houders, een unieke eigenschap die het onderscheidt in de meme coin ruimte.
 • Pepe Coin (PEPE): Pepe Coin is een andere meme coin die in 2023 is gelanceerd en in 2024 veel bekendheid kreeg. Het is gebaseerd op Pepe the Frog, een bekende en relatief oude internet meme.

Shiba Inu vs. Dogecoin

Hoewel Shiba Inu en Dogecoin beide inspiratie putten uit de Shiba Inu hond en zichzelf als meme coins positioneren, verschillen ze aanzienlijk. SHIB is een ERC-20 token dat op de Ethereum-blockchain draait, wat interactie met DeFi-projecten mogelijk maakt. Dogecoin, daarentegen, is een onafhankelijke blockchain die zich meer richt op gebruik als betaalmiddel. Shiba Inu zet ook zwaar in op gemeenschapsbestuur en heeft een complexer tokenmodel met meerdere tokens in zijn ecosysteem.

shiba inu en dogecoin

Waarom is Shiba Inu zo populair?

Shiba Inu’s populariteit kan toegeschreven worden aan verschillende factoren. De sterke gemeenschap, de SHIBArmy, is enorm actief op sociale media en draagt bij aan projecten en discussies, wat een gevoel van betrokkenheid en eigenaarschap creëert. Daarnaast biedt Shiba Inu’s rijke ecosysteem gebruikers diverse mogelijkheden: van traden op de ShibaSwap exchange, het verzamelen van unieke Shiboshis NFT’s, tot deelname aan de Shiba Inu Incubator voor kunstenaars. De introductie van Shibarium, een layer-2 oplossing, belooft verdere schaalbaarheid en lagere transactiekosten, wat Shiba Inu nog aantrekkelijker maakt voor zowel investeerders als gebruikers. Deze combinatie van sterke gemeenschapsbanden, innovatieve technologie, en een divers ecosysteem, maakt Shiba Inu een opvallende speler in de wereld van digitale valuta’s.

Voordelen van Shiba Inu

Dit zijn de voordelen van Shiba Inu:

 • Sterke gemeenschap: De actieve en betrokken SHIBArmy draagt bij aan de bekendheid en adoptie.
 • Divers ecosysteem: SHIB biedt meer dan alleen een digitale valuta, inclusief een DeFi-platform (ShibaSwap), NFT’s (Shiboshis), en een kunstenaarsincubator.
 • Lage instapkosten: De lage prijs per token maakt het toegankelijk voor een breed publiek om te investeren.
 • Innovatie: Doorontwikkeling van het project met nieuwe initiatieven zoals Shibarium verhoogt de functionaliteit en efficiëntie.

Nadelen van Shiba Inu

Dit zijn de nadelen van Shiba Inu:

 • Volatiliteit: Zoals veel cryptocurrencies, is SHIB onderhevig aan heftige koersschommelingen.
 • Hoge concurrentie: Er zijn vele andere meme coins en cryptocurrencies die vechten om aandacht.
 • Onzekerheid over lange termijn waarde: De intrinsieke waarde en lange termijn potentieel van SHIB blijven onzeker.
 • Afhankelijkheid van gemeenschap: Zonder voortdurende steun en groei van de gemeenschap kan de belangstelling afnemen.

Waarom stijgt de Shiba Inu koers?

De koers van Shiba Inu kan sterk stijgen door verschillende factoren. De actieve en groeiende gemeenschap, vaak aangedreven door sociale media en beroemdheden, speelt een grote rol in het verhogen van de vraag. Nieuwe ontwikkelingen binnen het ecosysteem, zoals de lancering van Shibarium, trekken ook nieuwe investeerders aan. Daarnaast kan marktspeculatie, waarbij investeerders anticiperen op toekomstige waardestijgingen, bijdragen aan koersstijgingen. Bovendien zorgt de integratie van SHIB in diverse crypto-exchanges en DeFi-platformen voor toegenomen liquiditeit en toegankelijkheid, wat de koers positief kan beïnvloeden.

Andere tokens in het Shiba Inu-ecosysteem

In het Shiba Inu-ecosysteem zijn er naast SHIB ook andere tokens zoals LEASH en BONE, die verschillende rollen vervullen. LEASH heeft een beperkte oplage en biedt exclusiviteit binnen het ecosysteem. BONE dient als governance token, waarmee houders kunnen stemmen over voorstellen binnen het ecosysteem. Geld verdienen met Shiba Inu kan door te investeren in deze tokens en te speculeren op waardestijgingen. Daarnaast biedt ShibaSwap, het DeFi-platform van Shiba Inu, mogelijkheden zoals staking, liquidity providing, en farming, waarbij gebruikers beloningen kunnen verdienen in de vorm van tokens door hun crypto-assets beschikbaar te stellen ter ondersteuning van het netwerk. Deze mechanismen bieden actieve gebruikers en investeerders manieren om hun inkomsten binnen het ecosysteem te verhogen.

Hoe kun je Shiba Inu (SHIB) kopen?

Om Shiba Inu (SHIB) te kopen, zijn Bitvavo en Bybit twee populaire opties, vooral gunstig voor gebruikers in Nederland. Bitvavo staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en lage transactiekosten, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor beginners en ervaren handelaren. Daarnaast biedt Bitvavo een platform dat volledig in het Nederlands beschikbaar is, wat de toegankelijkheid vergroot.

Bybit, aan de andere kant, staat bekend om zijn geavanceerde handelsmogelijkheden en beveiliging, waardoor het een veilige plek is om SHIB en andere cryptocurrencies te verhandelen. Beide exchanges bieden het voordeel van lage kosten en een veilige handelsomgeving.

Geschikte wallets voor Shiba Inu (SHIB)

Voor het bewaren van Shiba Inu (SHIB) kunnen verschillende wallets worden gebruikt. Hardware wallets zoals Ledger en Trezor bieden de hoogste beveiliging door opslag offline, wat hen een veilige keuze maakt voor het langdurig bewaren van je SHIB-tokens. Voor dagelijks gebruik of kleinere bedragen zijn er software wallets zoals MetaMask en Trust Wallet, die gemakkelijk te gebruiken zijn op zowel desktop als mobiele apparaten. Deze wallets ondersteunen ook andere Ethereum-gebaseerde tokens (ERC-20), waardoor ze veelzijdig zijn in gebruik. Het kiezen van de juiste wallet hangt af van je behoeften op het gebied van veiligheid, gemak en functionaliteit.

Technische analyse Shiba Inu

De huidige koers van Shiba Inu staat op $0,00003124, met een marktkapitalisatie van $18,41 miljard. Dit plaatst SHIB binnen een interessante positie op de cryptomarkt, gezien de diluted marktkapitalisatie bijna gelijk is aan $18,42 miljard. De handelsvolume over de laatste 24 uur is $1,64 miljard, wat aangeeft dat er aanzienlijke activiteit en interesse zijn in SHIB. De verhouding tussen het handelsvolume en de marktkapitalisatie (Vol./M. Cap Ratio) is 0,0889, wat duidt op een gezonde liquiditeit.

Met een dominantie van 0,69% in de markt en een historisch hoogtepunt (ATH) van $0,00008819 op 28 oktober 2021, heeft SHIB sindsdien fluctuaties ervaren die typerend zijn voor de volatiliteit van meme coins. De huidige prijs ligt aanzienlijk lager dan de ATH, maar boven het allerlaagste niveau (ATL) van $0,0000105637, dat op 28 november 2020 werd bereikt. De recente cyclus laat een laag zien van $0,000055821 en een hoog van $0,00004501, wat de mogelijkheid van toekomstige groei laat zien.

De circulerende voorraad van 589,29 biljoen tokens, bijna gelijk aan de totale voorraad van 589,53 biljoen, wijst op een bijna volledige uitgifte met een maximale voorraad van 589,74 biljoen. De inflatie is laag met -0,04%, wat wijst op een stabiele aanvoer. Met een volatiliteit van 25,69% is SHIB uiterst volatiel, wat zowel kansen als risico’s biedt voor beleggers. De Fear & Greed Index staat op 79, wat duidt op ‘Extreme Greed’, en het sentiment rondom SHIB is bullish. Deze factoren suggereren dat, ondanks de volatiliteit, er een sterk geloof is in de toekomstige groei van SHIB binnen de gemeenschap en bij investeerders.

shiba inu technische analyse

Koersverwachting voor Shiba Inu

Op basis van de informatie uit de eerder gegeven bron, laten de koersverwachtingen voor Shiba Inu (SHIB) een optimistisch beeld zien voor de toekomst. Voor de komende jaren wordt verwacht dat de SHIB-prijs een opwaartse trend zal volgen. Zo wordt voor 2025 een gemiddelde koers van $0,00004335 voorspeld, met een mogelijke piek tot $0,00005048. Deze verwachting is gebaseerd op technische analyses en de veronderstelling dat de huidige bullish trends en ontwikkelingen binnen het ecosysteem, zoals de introductie van Shibarium, de vraag en adoptie zullen blijven stimuleren.

Voorbij 2025, wordt de opwaartse trend verwacht door te zetten, met prognoses die aangeven dat de SHIB-koers in 2026 kan variëren tussen $0,00006186 en $0,00007480, en tegen 2027 een verdere stijging naar tussen $0,00009350 en $0,00010739 kan zien. De langere termijn voorspellingen voor 2028 tot 2030 suggereren zelfs hogere waarden, met een mogelijke koers die de $0,0003-grens overschrijdt tegen het einde van het decennium.

Wanneer wordt Shiba Inu $1 waard?

De vraag wanneer Shiba Inu $1 waard wordt, is een onderwerp van veel speculatie binnen de crypto-gemeenschap. Gezien de huidige circulerende voorraad van ongeveer 589,29 biljoen SHIB-tokens, zou een waarde van $1 per SHIB een marktkapitalisatie betekenen die de totale economische waarde van meerdere grote economieën zou overschrijden, een scenario dat op korte tot middellange termijn zeer onwaarschijnlijk is gezien de huidige marktomstandigheden en economische realiteiten.

Daarom, hoewel het optimisme en de gemeenschapssteun rond SHIB indrukwekkend zijn, moeten voorspellingen van $1 per SHIB met een gezonde dosis realisme worden bekeken. Een dergelijke prijsstijging zou niet alleen een enorme toename van de vraag vereisen, maar ook significante veranderingen in het tokenaanbod, zoals een drastische vermindering van het aantal tokens door middel van verbrandingsmechanismen, wat op dit moment onwaarschijnlijk lijkt. Het is belangrijk voor investeerders om realistische verwachtingen te hebben en zich bewust te zijn van de volatiliteit en onvoorspelbaarheid van de cryptomarkt.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer