Blockchain Stories

Bitcoin kopen met iDEAL

Robin Heester

Bitcoin kopen is in 2024 zeer eenvoudig en hiervoor hoef je geen wallet meer aan te maken. Uiteraard is het wel verstandiger om je Bitcoin in je eigen wallet te bewaren. Op deze pagina leggen wij uit hoe je Bitcoin koopt met iDEAL, Bancontact, creditcard of PayPal. Het is vervolgens verstandig om je Bitcoin in een eigen wallet te bewaren.

Exchange kiezen om je Bitcoin te kopen

Allereerst is het verstandig om een exchange te kiezen die goed bij jou past. Er zijn verschillende exchanges actief die Bitcoin aanbieden met een wallet en iDEAL. Onze keuze voor Bitcoin exchanges zijn:

  1. Bitvavo (maak hier een account aan): Hier koop je Bitcoin en 270 andere munten.
  2. Bybit powered by SATOS (maak hier een account aan): Hier koop je BTC en 700 andere coins.

Beide exchanges bieden verschillende voordelen voor jou als klant. Doe zelf onderzoek wel exchange je kiest.

Bitcoin kopen bij de exchange

Na jezelf genoeg geïnformeerd te hebben is het tijd voor de laatste stap: Bitcoins kopen. In Nederland heb je twee grote cryptocurrency verkopers.

Bybit en Bitvavo zijn gespecialiseerd in het verkopen van bitcoin en andere altcoins. De instructies op beide websites zijn duidelijk. Je kunt bij met IDEAL bitcoin kopen, dat werkt erg simpel en snel. 

Het aankopen van Bitcoin gaat bij alle exchanges hetzelfde:

  1. Stap 1: Maak een account aan.
  2. Stap 2: Voer de verificatie uit, dit is verplicht voor alle exchanges met iDEAL.
  3. Stap 3: Stort euro met iDEAL, Bancontact of een creditcard. Nu heb je eurotegoed op de exchange.
  4. Stap 4: Wissel je euro om voor BTC.

Gefeliciteerd, je bent eigenaar van je eerste bitcoin! Je ontvangt je Bitcoin direct in je eigen BTC wallet. Hier hoef je verder niets voor te doen. Na ontvangst kan je zelf bepalen wat je ermee gaat doen.

Wij hebben hier een diepgaande artikel geschreven over hoe je crypto of Bitcoin koopt.

bitvavo bitcoin kopen ideal

Je kunt je bitcoin vasthouden, maar je kunt er ook andere cryptomunten mee kopen. Hoe je daarmee kunt beginnen lees je hier.

Bitcoin kopen met PayPal

Bitvavo biedt sinds 2023 de mogelijkheid om Bitcoin met PayPal aan te kopen. Dit is uniek en zien we niet bij andere exchanges als Bybit, BLOX of Coinmerce.

Zorg ervoor dat je PayPal account geverifieerd is onder dezelfde naam als je Bitvavo account. Daarnaast moet je rekening houden met kosten van 2% per transactie. Voeg je dus €100 toe aan je Bitvavo account, dan ontvang je €98. De kosten zijn hoog, maar de functionaliteit is uniek.

Volg dit stappenplan bovenaan de website en kies voor PayPal.

Bitcoin in eigen beheer houden

Bij zowel Bitvavo als Bybit kun je jouw bitcoin direct naar je eigen wallet laten sturen. De instructies op de website spreken voor zich en zijn erg simpel op te volgen. Wanneer er in het aankoopproces gevraagd wordt naar je Bitcoin adres, kopieer het ‘receiving address’ gedeelte zoals eerder aangegeven. Dat is jouw adres. De exchange zal jouw bitcoins naar het opgegeven adres sturen.

Bij significante hoeveelheden is het verstandig om je bitcoin in eigen beheer te houden. Je hebt je bitcoin in eigen beheer wanneer je zelf de private keys beheert. Wanneer je bitcoin bij Bitvavo staat, beheren zij de sleutels.

Je kan kiezen voor de volgende Bitcoin wallets:

Let op: er zitten ook nadelen aan het zelf beheren van je Bitcoin. Zo ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van je device en het bewaren van je private key of seed phrase. Wanneer je je seed phrase kwijtraakt dan heb je geen toegang meer tot je coins. Wanneer je private key gestolen wordt, raak je hoogstwaarschijnlijk al je coins kwijt.

Bitcoin niet in eigen beheer houden

Een andere, nog makkelijkere optie, is je bitcoin opslaan bij Bitvavo of Bybit zelf. Ook hiervoor zijn de instructies duidelijk en kun je zonder veel problemen aan je eerste bitcoin komen. Je kunt bij Bitvavo of Bybit naast bitcoin ook gemakkelijk andere altcoins kopen. Jij kunt bij je coins met een systeem dat iedereen wel kent: je e-mail en een wachtwoord geven je toegang tot jouw coins.

Het nadeel hiervan is dat jij niet de eigen baas bent over jouw private keys en seed, dus als er wat gebeurt met de website loop je de kans alles kwijt te raken. Je kunt altijd, achteraf, alsnog kiezen om jouw Bitcoin naar een eigen bitcoin adres te sturen.

Bitcoin wallet aanmaken

Het mooie aan een eigen bitcoin adres is dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw coins. Je hebt geen inloggegevens op een andere website nodig en anderen kunnen er nooit met jouw coins vandoor gaan, tenzij ze jouw private key of seed hebben. Maar die houd je natuurlijk goed verborgen en geheim.

Mocht je dit teveel verantwoordelijkheid vinden, dan kun je er ook voor kiezen om je bitcoin op te slaan bij een website die voor jou je coins beheert. Als dat je voorkeur heeft kun je deze stap overslaan. Maar onthoud wel: als het misgaat bij de website die jouw coins beheert, dan loop je de kans alles kwijt te raken.

Disclaimer vooraf: Blockchain Stories is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten die gemaakt worden tijdens dit proces.

Er zijn veel verschillende soorten wallets. Je hebt hardware wallets, web wallets, mobiele wallets en desktop wallets. Je eigen wallet beheren op je computer is om te beginnen de simpelste oplossing. Het is veilig, snel en gratis. Vandaar dat we beginnen met het aanmaken van een bitcoin desktop wallet.

Electrum wallet

We kiezen vanwege het gemak en de eenvoud voor de Electrum wallet. Het is licht voor je computer en laat de moeilijke taken van het Bitcoin-netwerk door een externe server uitvoeren. Je bitcoin kun je altijd terughalen doodmiddel van je private seed, dat zijn een aantal random genegeerde woorden. Houd deze dus geheim en veilig. Volg de instructies die je krijgt tijdens het installeren van de portemonnee goed op. Fouten die je maakt met bitcoin transacties kunnen niet meer worden teruggedraaid!

Je kunt je Electrum wallet hier downloaden: klik.

De bitcoin die je straks gaat kopen kun je sturen naar het adres van jouw portemonnee. Deze vind je onder het tabje ‘receive’ van jouw Electrum wallet. Houd deze dus bij de hand.

bitcoin kopen electrum

Let op! Vraag jezelf goed af of je weet hoe je bij je bitcoins kunt komen voordat je een aankoop doet.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer