Blockchain Stories

Ethereum/Ether (ETH): dApps en ICO’s

Robin Heester
Ethereum/Ether (ETH) dApps en ICO's

Ethereum is na bitcoin het grootste blockchainproject. Het doel van Ethereum is het zijn van een ‘decentrale wereldcomputer’.

Met behulp van smart contracts kunnen ontwikkelaars applicaties bouwen op het platform. De frontman van het project is Vitalik Buterin.

Begin van Ethereum

Buterin was al vrij vroeg betrokken bij bitcoin. De eigenzinnige Rus was het echter niet altijd eens met andere mensen bij bitcoin en besloot uiteindelijk zijn eigen cryptocurrency project te starten. In 2013 begint hij het idee van Ethereum uit te schrijven. Het doel van Buterin is het creëren van een platform dat makkelijker is om op te bouwen dan bitcoin. Op 22 juli 2014 lanceert Ethereum de verkoop van ether. Ethers dienen als betaalmiddel op de blockchain van Ethereum. Op 6 augustus van dat jaar stopt de ICO op een, voor op de moment, gigantisch bedrag van 14 miljoen dollar. De ethers werden verdeeld over deelnemers aan de private sale, de ICO en het overige deel ging naar de Ethereum Foundation. Ethereum ging ‘live’ op 30 juli 2015.

Overstap van proof of work naar proof of stake

Transacties op de blockchain van Ethereum zijn verschillend qua opslag, bandbreedte en benodigde computerkracht. Daarom heb je te maken met ‘gas’. Gas kun je zien als de brandstof voor jouw transactie op de blockchain. Wanneer je ether ergens heen stuurt moet je het dus ook een beetje brandstof meegeven. Voorheen kon je Ethereum minen, maar dit is tegenwoordig niet meer mogelijk. Ethereum wordt namelijk een stuk groener en is overgestapt van proof of work (mining) naar proof of stake (staking). Je kan bij verschillende wallets en exchanges je Ether staken voor een beloning.

Ethereum 2.0

Één van de grote ontwikkelingen binnen het Ethereum netwerk, is de overgang naar Ethereum 2.0. Deze wordt ook wel ETH2 of Serenity genoemd. Volgens experts is dit een mijlpaal te noemen. Deze upgrade verbetert onder andere de schaalbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van het netwerk.
  1. Proof-of-Stake (PoS): vervangt het energie intensieve Proof-of-Work (PoW) model. Deze zorgt ervoor dat het energieverbruik vermindert met 99%.
  2. Schaalbaarheid: De netwerkcapaciteit wordt verhoogd door zogenoemde shard chains, die parallelle transacties mede mogelijk maken.
  3. Veiligheid: er vindt een verhoogde veiligheid plaats door gedecentraliseerde validators en economische stimulansen.

DeFi: De groei van Decentralized Finance

DeFi is één van de meest dynamische sectoren binnen het Ethereum netwerk. Deze biedt financiële diensten aan, zonder dat er tussenpersonen aan te pas komen.
  • Innovatieve protocollen: bepaalde platforms als Uniswap, Aave en Compound blijven gebruikers aantrekken met nieuwe functies en hoge rendementen.
  • Total Value Locked (TVL): de waarde die vergrendeld is in DeFi protocollen blijft stijgen, waardoor het vertrouwen in deze sector wordt benadrukt.

De Opkomst van NFT’s

Non-Fungible Tokens (NFT’s) hebben de hele kunst- en entertainmentindustrie veranderd. Deze unieke digitale valuta, zijn gebouwd op het Ethereum platform en bieden mogelijkheden voor eigendom en handel. Denk hierbij aan:
  • Kunst & muziek: kunstenaars & muzikanten verkopen hun werk rechtsstreeks aan fans via NFT’s.
  • Spellen & verzamelobjecten: games zoals Axie Infinity en verzamelobjecten zoals Cryptopunks hebben vooral NFT’s populair gemaakt.

Ethereum ERC-20 tokens

Het merendeel van de top 100 coins qua marktcapaciteit zijn ERC-20 tokens. Vaak verkopen projecten hun tokens tijdens een ICO. Deelnemers aan deze crowdfunding krijgen in ruil voor hun geld tokens terug van het project een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Wormhole.

Bijna alle ICO’s vinden op dit moment plaats op de Ethereum chain.

dApps

Ethereum dApps zijn de originele use case voor de chain. Ontwikkelaars kunnen tokens opdrachten meegeven en voorprogrammeren. Zo was CryptoKitties een grote hype. Je kan daar katten kopen en verkopen op de blockchain. Maar net als zo’n beetje alle decentrale applicaties is het aantal transacties bijzonder laag. De ideeën zijn populair, maar in de praktijk wordt er nog bijzonder weinig gebruik gemaakt van deze decentrale oplossingen. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk.

Ether

Ether is dus de munt die gebruikt wordt op de Ethereum blockchain. Er is (nog) geen definitief aantal ether vastgesteld. Vitalik heeft wel eens een voorstel gedaan om een vast aantal ether te kiezen, maar dat is er tot nu toe niet van gekomen.

ETH kopen

Ether ofwel ETH is op bijna elke cryptobeurs te koop en te verhandelen. Je kunt op Bybit beginnen. Als je gemakkelijk met euro’s ETH wil kopen dan kun je terecht bij het Nederlandse Bitvavo. Vergeet niet dat cryptomunten die je op een exchange hebt staan niet echt van jou zijn. Zorg voor een eigen veilige wallet. MyEtherWallet is erg makkelijk in gebruik.

Toekomstige plannen en eventuele samenwerkingen

Ethereum zal blijven samenwerken met grote bedrijven en instellingen. Denk hierbij aan:
  • Enterprise Ethereum Alliance. Deze ontwikkelt toepassingen voor de bedrijfswereld zoals de supply chain management en financiën.
  • EIP-1559 en Beyond: deze verbetert de transactiekostenstructuur en belooft verdere verbeteringen met toekomstige upgrades.
Ethereum zal een pionier blijven in de blockchaintechnologie. De overgang van Ethereum 2.0, de groei van DeFi en NFT’s, en strategische samenwerkingen versterken de positie van Ethereum als leidend platform voor gedecentraliseerde applicaties.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu