Blockchain Stories

Ethereum/Ether (ETH): dApps en ICO’s

Robin Heester
Ethereum/Ether (ETH) dApps en ICO's

Ethereum is na bitcoin het grootste blockchainproject. Het doel van Ethereum is het zijn van een ‘decentrale wereldcomputer’.

Met behulp van smart contracts kunnen ontwikkelaars applicaties bouwen op het platform. De frontman van het project is Vitalik Buterin.

Begin van Ethereum

Buterin was al vrij vroeg betrokken bij bitcoin. De eigenzinnige Rus was het echter niet altijd eens met andere mensen bij bitcoin en besloot uiteindelijk zijn eigen cryptocurrency project te starten. In 2013 begint hij het idee van Ethereum uit te schrijven. Het doel van Buterin is het creëren van een platform dat makkelijker is om op te bouwen dan bitcoin.

Op 22 juli 2014 lanceert Ethereum de verkoop van ether. Ethers dienen als betaalmiddel op de blockchain van Ethereum. Op 6 augustus van dat jaar stopt de ICO op een, voor op de moment, gigantisch bedrag van 14 miljoen dollar. De ethers werden verdeeld over deelnemers aan de private sale, de ICO en het overige deel ging naar de Ethereum Foundation. Ethereum ging ‘live’ op 30 juli 2015.

Overstap van proof of work naar proof of stake

Transacties op de blockchain van Ethereum zijn verschillend qua opslag, bandbreedte en benodigde computerkracht. Daarom heb je te maken met ‘gas’.

Gas kun je zien als de brandstof voor jouw transactie op de blockchain. Wanneer je ether ergens heen stuurt moet je het dus ook een beetje brandstof meegeven. Voorheen kon je Ethereum minen, maar dit is tegenwoordig niet meer mogelijk. Ethereum wordt namelijk een stuk groener en is overgestapt van proof of work (mining) naar proof of stake (staking).

Je kan bij verschillende wallets en exchanges je Ether staken voor een beloning.

Ethereum ERC-20 tokens

Het merendeel van de top 100 coins qua marktcapaciteit zijn ERC-20 tokens. Vaak verkopen projecten hun tokens tijdens een ICO. Deelnemers aan deze crowdfunding krijgen in ruil voor hun geld tokens terug van het project een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Wormhole.

Bijna alle ICO’s vinden op dit moment plaats op de Ethereumchain.

dApps

Ethereum dApps zijn de originele use case voor de chain. Ontwikkelaars kunnen tokens opdrachten meegeven en voorprogrammeren. Zo was CryptoKitties een grote hype. Je kan daar katten kopen en verkopen op de blockchain. Maar net als zo’n beetje alle decentrale applicaties is het aantal transacties bijzonder laag. De ideeën zijn populair, maar in de praktijk wordt er nog bijzonder weinig gebruik gemaakt van deze decentrale oplossingen. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk.

Ether

Ether is dus de munt die gebruikt wordt op de Ethereumblockchain. Er is (nog) geen definitief aantal ether vastgesteld. Vitalik heeft wel eens een voorstel gedaan om een vast aantal ether te kiezen, maar dat is er tot nu toe niet van gekomen.

ETH kopen

Ether ofwel ETH is op bijna elke cryptobeurs te koop en te verhandelen. Je kunt op Bybit beginnen. Als je gemakkelijk met euro’s ETH wil kopen dan kun je terecht bij het Nederlandse Bitvavo.

Vergeet niet dat cryptomunten die je op een exchange hebt staan niet echt van jou zijn. Zorg voor een eigen veilige wallet. MyEtherWallet is erg makkelijk in gebruik.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer