Blockchain Stories
Image default
Guides

Wat is een blockchain? Een beknopte uitleg

Wat is een blockchain? Een blockchain is een openbare decentrale database met de boekhouding van elke transactie ooit gedaan op het netwerk.  De transacties worden in blokken verwerkt door het netwerk, deze blokken worden als het waren aan elkaar geregen in de vorm van een blokketen: een blockchain dus. 

Doordat het netwerk altijd netjes alle transacties met elkaar communiceert kunnen foute transacties direct in de kiem worden gesmoord. In de praktijk zorgt dat er voor dat ik nooit iets naar jou kan sturen wat ik niet heb. Als ik volgens de boekhouding één bitcoin heb en ik wil naar een ander adres er twee sturen, zal dat niet worden goedgekeurd door het netwerk. Elke transactie die ooit verwerkt is kan worden teruggevonden.

Hoe regelt een blockchain een transactie?

Deze transacties worden geverifieerd door zogeheten nodes.  Zij zorgen ervoor dat de integriteit en de betrouwbaarheid van het netwerk gecontroleerd worden.  Deze computers binnen het netwerk vergaren alle informatie en bereiken dan samen overeenstemming over wat er is gebeurt op het netwerk. Wanneer alle nodes consensus bereiken gaan zij akkoord met alle transacties die tot dan toe op het netwerk hebben plaatsgevonden. Bij elke transactie komt dus een soort van digitale notaris, het gehele netwerk, controleren of alles wel klopt.

Mijnen

De transacties, en dus de blokken, van een blockchain worden verwerkt door zogeheten mijners. De transacties worden in verschillende blokken aangeboden op het netwerk. Deze blokken moeten worden ‘gekraakt’ door de mijners, wie als eerste de ingewikkelde algoritmes oplost verwerkt het blok en krijgt de beloning.

Bij een blockchain die gebruik maakt van het Proof of Stake principe zijn de nodes ook degene die de transacties verwerken. De node met de hoogste hoeveelheid cryptomunten heeft de grootste kans om een blok te verwerken. Hoe groter je stapeltje crypto’s, hoe groter de kans op het vinden van een blok. Bekende Proof of Stake coins zijn: DASH, Waves en NEO.

Bij een netwerk dat gebruik maak van het Proof of Work concept komt naast de nodes nog een andere partij kijken: de miners. Deze miners hebben niets aan de hoeveelheid coins die zij bezitten. Bij Proof of Work gaat het om pure kracht. De computers die het beste de algoritmes op kunnen lossen maken de meeste kans op een beloning. Bitcoin en Ethereum zijn op dit moment de grootste Proof of Work coins.

In beide gevallen worden de mijners beloond met de transactiekosten. Deze transaction fee plak je als het ware bovenop je transactie, als een soort postzegel. De transacties met duurste postzegels worden in de regle als eerste gekozen door de mijners.

Waarom blockchain?

Het meest bekende voorbeeld van een blockchain is natuurlijk de blockchain van bitcoin. In ‘Bitcoin als geld: hoe werkt dat?’ wordt uitgelegd waarom een blockchain van waarde kan zijn bij het betalen. Maar er zijn nog heel veel andere toepassingen te bedenken waar een blockchain nuttig kan zijn.

Er zijn een hele hoop (kleine) problemen in onze wereld die met een blockchain kunnen worden opgelost. Een paar voorbeelden: zou het niet fijn zijn om 100% zeker te weten dat jouw koffiebonen het fairtrade label verdienen? Je zou de weg van koffiebonen met een aangepaste blockchain helemaal terug kunnen vinden vanaf het moment dat ze geoogst en verkocht worden tot aan het moment dat jij ze koopt. Blockchain kan ook een mogelijkheid bieden om met zekerheid te kunnen zeggen dat jouw stem is geteld tijdens de volgende verkiezingen.  Ook het uitgeven van dubbele tickets voor een concert kan met een blockchain worden vermeden, elke ticket heeft namelijk zijn eigenlijk plekje op die eventuele blockchain. Dit zijn zomaar een paar situaties waarin blockchains van waarde kunnen zijn. In de praktijk zien we nu vooral geld als toepassing, maar er zijn tal van andere situaties denkbaar waarin blockchains van waarde kunnen zijn.

Om tot slot de vraag ”Wat is een blockchain?” kort maar kracht te beantwoorden: Een openbare, controleerbare database zonder foute transacties.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Hashed Timelock Contract (HTLC): wat is het en wat kun je ermee?

Arnold Hubach

Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn niet zo rooskleurig als het lijkt

Arnold Hubach

Blockchains verbeteren door sidechains en channels: Aelf, Topl, Lightning Network en meer

Arnold Hubach

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer