Blockchain Stories
Image default
Bitcoin Blog

Bitcoin nieuws: het mag wat positiever

Het gaat lekker met bitcoin en elke zelfrespecterende media outlet  moet er dan eens in de zoveel tijd even een mooi stukje over plaatsen. Zo ook ons aller NOS.  Zij plakken een berichtje van het ANP op hun website. Hartstikke mooi die extra media aandacht. Maar bij het lezen van het meest recente korte berichtje bekruipt mij het gevoel dat het allemaal best wat positiever en beter onderbouwd kan. Veel van deze artikelen en nieuwsberichten over bitcoin nieuws zitten vol met suggestieve zinnetjes en bangmakerij. Zo ook dit recente stukje. Het artikel bevat welgeteld 188 woorden, hieronder zet ik deze woorden even op een rijtje en voorzie ze van enig commentaar.

bitcoin prijs op 1 januari
Bitcoin prijs op 1 januari 2017: $973.42. Nu bijna $10.000. Volgens coinmarketcap.com.

 

De waarde van de digitale munt bitcoin koerst af op 10.000 dollar. Op dit moment is één bitcoin 9700 dollar waard, een nieuw record. Volgens deskundigen is de koersstijging van digitale munten zoals de bitcoin een bubbel.

Over welke deskundigen hebben we het dan? Hebben we een linkje naar deze uitspraken? Wel zo fijn om ook te kunnen verifiëren of deze zogenoemde experts ook enig recht van spreken hebben als het gaat over cryptocurrency. Cryptogeld is iets nieuws, dus ik ben dan altijd benieuwd welke deskundigen deze visie er op na houden en waarom. Het had een stuk interessanter geweest als wij deze mening ook uitgebreid (terug) konden lezen.

Trouwens, even tussendoor: wat is een ‘digitale munt’? Een euro staat tegenwoordig toch ook vooral gewoon digitaal op verschillende bankrekeningen? De NOS berichtte zelf nog niet zo lang geleden dat we naar een samenleving toe gaan zonder fysiek geld.  Wordt een euro dan straks ook als ‘digitaal geld’ gekenmerkt? Zoveel vragen, nu al… Maar we dwalen af, verder met de inhoud van het nieuwsberichtje.

Op 8 november steeg de waarde van de munt al naar 8000 dollar. Enkele uren na de stijging van 10 procent, daalde de waarde tot hetzelfde niveau als daarvoor. Afgelopen vrijdag doorbrak de koers de 9000 dollar.

Hier valt geen speld tussen te krijgen. Dat is inderdaad wat er gebeurde.

De koersstijgingen van de bitcoin gaan gepaard met flinke dalingen. Zo ging de koers in de nacht van zondag op maandag binnen 10 minuten 200 dollar omlaag. Begin dit jaar was de munt nog 1000 dollar waard.

Een daling van 200 dollar binnen 10 minuten klinkt erg schokkend, maar als je er dan even bij vertelt dat het dan dus ging om een korte daling van 2% dan schetst dat een iets ander beeld.  Om het in perspectief te zetten: het aandeel van Nintendo schoot vorig jaar in één dag ruim 16% omhoog door het fenomeen Pokémon Go. En dat terwijl Nintendo niet eens achter de productie van het augmented reality spel zat. Het gebeurt dus wel vaker, die gekke sprongen. Niet alleen bij cryptocurrency’s.

Een van de gevaren van koersstijgingen van digitale munten, is dat investeerders geneigd zijn massaal de munt in te slaan in de verwachting dat de waarde verder zal stijgen. Als de waarde van digitale munten sterk daalt, en de bubbel barst, zitten veel mensen in de schulden.

Zo’n beetje elke website die het goed met haar lezers voor heeft vermeld bij investeringen, zeker op het gebied van cryptocurrency, dat je geen geld moet investeren dat je niet wil verliezen. Welke ‘vele’ mensen zitten er dan in de schulden als bitcoin in waarde daalt? En waaruit blijkt dat? Zijn daar cijfers van, of is dat slechts een aanname van de auteur van dit bericht? Van een mediabedrijf als de NOS verwacht je toch wel enige bronvermelding als er zulke stellige standpunten worden ingenomen.

Bovendien hebben centrale banken en overheden weinig grip op digitale munten. Er kan moeilijk met traditionele instrumenten worden ingegrepen als veel mensen door een sterke waardedaling in de problemen komen.

Klopt als een bus. Dat is juist het hele basisprincipe van bitcoin…

Ik vind het hartstikke mooi dat grote nieuws outlets in Nederland ook langzaam aan beginnen in te zien dat bitcoin nieuws en cryptocurrency’s als geheel er toe doen. Wat mij alleen enigszins stoort is dat zelfs in positieve berichten als deze er aan het eind van elk bericht vooral een gevoel van angst voor bitcoin moet worden opgewekt. Geef die negatieve deskundigen een gezicht, laat zien wie er eventueel in de moeilijkheden raakt als de waarde van een bitcoin daalt. Graag! Maar laat dan ook de positieve kant van de ontwikkelingen zien, want die worden wel erg weinig belicht. Zeker voor een industrie die ondertussen al meer dan 300 miljard (!) dollar aan waarde vertegenwoordigt. Er zal toch wel iets van deugen?

Het originele artikel van de NOS is trouwens hier te vinden. Een site als nu.nl brengt het nieuws al íetsje genuanceerder.

Gerelateerde artikelen

Tot dusver doet Bitcoin het goed: maar 6 altcoins doen het beter in 2024!

Ulrich Martin

Bitcoin heerst: marktdominantie piekt, terwijl altcoins kelderen

Ulrich Martin

Hongkong keurt spot Bitcoin en Ethereum ETFs goed

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer