27 september 2023
Blockchain Stories
Technische Analyse

Technische Analyse: Moving Averages

Moving Avarages TA Technische Analyse Indicator
Vanwege de risico’s van een langetermijninvestering houden veel mensen zich bezig met technische analyse. Door grafieken te analyseren proberen zij in te spelen op prijsschommelingen en trends. Het analyseren van deze grafieken gebeurt vaak middels indicatoren. Om deze technische indicatoren in kaart te brengen zullen we in deze serie steeds een andere indicator bespreken. In dit derde deel van deze serie: Moving Averages!

Wat is een Moving Average?

Traders hebben het vaak over één of meerdere moving averages (afgekort: MA’s). Hierbij is er een onderscheid tussen een Simple Moving Average (SMA) en een Exponential Moving Average (EMA). Een SMA is simpelweg de gemiddelde prijs over de afgelopen “X” candles, dus de 200SMA is de gemiddelde prijs over de afgelopen 200 candles. Iedere keer als er een nieuwe candle bij komt, valt de oudste af en wordt het gemiddelde anders. Vandaar de term “moving” average. Het principe van een Exponential Moving Average (EMA) komt grotendeels op hetzelfde neer, alleen tellen de meest recente candles zwaarder mee in de berekening van het gemiddelde. Hierdoor reageert een EMA sneller dan een SMA. Afhankelijk van je tradingstrategie kun je hiervoor kiezen.

Trendindicatie

De belangrijkste functie van een moving average is om de trend te bepalen. Is de prijs onder de moving average en laat de moving average een dalende lijn zien, dan is er sprake van een downtrend. Het tegenovergestelde geldt voor een uptrend, dan stijgt de moving average en is de prijs erboven. Kruist de prijs continu met de moving average, dan is er sprake van consolidatie (= geen trend). Ook worden moving averages vaak gebruikt om support en resistance mee te bepalen. Hieronder is een uptrend te zien waarbij de moving average stijgt en support biedt.

Technische Analyse moving averages

 

Moving Average Crossover

De bekendste strategie met moving averages is de crossover strategie. Deze strategie maakt gebruik van twee moving averages en het kruisen van deze twee lijnen wordt gezien als een koop- of verkoopsignaal. Op de daily chart worden de 50SMA en 200SMA vaak gebruikt. Aangezien de 50SMA minder lang terugkijkt in de tijd, reageert de 50SMA sneller dan de 200SMA. Als de twee lijnen zich kruisen en de 50SMA komt boven de 200SMA, is dit een positief signaal. Dit wordt een Golden cross genoemd. Kruisen de lijnen en komt de 50SMA onder de 200SMA, dan heet dit een Deatch cross. Hieronder is een voorbeeld te zien van twee moving averages die elkaar kruisen, dit was een goed koopsignaal.

TA Moving averages

 

DTC Crypto Advice
Vind je technische analyse interessant of ben je een beginnende / gevorderde cryptotrader? Word dan lid van de gratis Nederlandse telegramgroep DTC Crypto Advice. Hier zul je nog veel meer leren over moving averages en nog vele andere indicators die je kunt gebruiken om een goede trader te worden! https://t.me/DTCcryptoadvice

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Technische Analyse: Bitcoin (BTC) naar de $6600? Ichimoku Cloud, RSI en Trading Divergence

Arnold Hubach

Technische Analyse: Custom Indicators

Martijn

Technische Analyse: Volume als indicator

Martijn
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.