BlackRock zet opnieuw een grote stap richting digitale financiering. De vermogensbeheerder heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC om een nieuwe digitale aandelenklasse te lanceren voor zijn enorme geldmarktfonds ter waarde van 150 miljard dollar.
De zogeheten DLT Shares zullen gebruikmaken van blockchain technologie om eigenaarschap te registreren.
Crypto is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Voorbereiding op digitale valuta?
Volgens ETF analist Henry Jim, die het nieuws via X deelt, gaat het niet om een ETF maar om een digitale variant van het bestaande geldmarktfonds. Deze nieuwe DLT Shares worden enkel uitgegeven via BNY Mellon, die blockchain zal gebruiken om de eigendomsstructuur van de aandelen te spiegelen.
Hoewel het fonds geen cryptomunt is, lijkt dit een strategische zet in aanloop naar bredere toepassingen van digitale valuta of digitale cash. De combinatie van traditionele financiële producten met blockchain technologie suggereert dat BlackRock klaarstaat voor de digitale toekomst.
In het voorlopige prospectus dat bij de SEC is ingediend, staat dat de technologie wordt ingezet om meer efficiëntie en transparantie te bieden, zonder dat de kern van het product verandert. Er worden nog geen kosten of tickers bekendgemaakt, en een exacte lanceringsdatum is er ook nog niet.
Grote spelers schuiven richting blockchain
BlackRock is niet de enige partij die blockchain technologie begint te integreren in bestaande financiële producten. Vorig jaar experimenteerde JPMorgan al met tokenized assets, en ook Franklin Templeton bracht eerder al een fonds op de blockchain.
Toch is de stap van BlackRock opvallend, gezien de omvang van het betrokken fonds. Met een waarde van 150 miljard dollar is dit een van de grootste geldmarktfondsen wereldwijd. De toepassing van DLT technologie op deze schaal kan als blauwdruk dienen voor de rest van de sector.
De digitale klasse zal via BNY Mellon verlopen, een gevestigde naam in financiële dienstverlening, wat de geloofwaardigheid van het initiatief versterkt. Het laat ook zien dat instellingen blockchain niet langer zien als speeltje van startups, maar als serieuze infrastructuur voor de toekomst van financiën.