Goldman Sachs laat opnieuw zien vertrouwen te hebben in Bitcoin. Uit de nieuwste 13F rapportage van de Amerikaanse bank blijkt dat het zijn belang in de spot Bitcoin ETF van BlackRock (IBIT) flink heeft uitgebreid. Per 31 maart bezit de bank nu 30,8 miljoen aandelen IBIT, goed voor een waarde van 1,4 miljard dollar.
Dat is een stijging van 6,8 miljoen aandelen vergeleken met de rapportage van 31 december. Toen stond de teller nog op 24 miljoen aandelen. Het aantal aandelen in de FBTC ETF van Fidelity bleef daarentegen vrijwel gelijk, met 3,47 miljoen aandelen ter waarde van 250 miljoen dollar.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit
IBIT stijgt, opties verdwijnen uit het overzicht.
De stijging van het IBIT belang wijst erop dat Goldman Sachs het koopmoment greep tijdens de koersdip van Bitcoin in het eerste kwartaal van 2025. Opvallend genoeg ontbreken in het nieuwe verslag de opties die in december nog wel gerapporteerd werden. Toen bezat Goldman een IBIT call ter waarde van 157 miljoen dollar en een putoptie ter waarde van 527 miljoen dollar, evenals een FBTC-put van 84 miljoen dollar. Deze derivaten zijn nu niet meer terug te vinden.
Daarmee lijkt de bank haar positie te hebben vereenvoudigd en vol in te zetten op directe blootstelling aan Bitcoin via IBIT, dat wordt beschouwd als een van de meest liquide en populaire ETF’s in de markt.
Goldman Sachs neemt koppositie in ETF bezit
Met deze nieuwe cijfers is Goldman Sachs volgens recente gegevens de grootste houder van IBIT wereldwijd. Daarmee verslaat het andere institutionele beleggers in het segment van gereguleerde crypto ETF’s.
De timing van de investering is interessant: het eerste kwartaal kende een daling van de Bitcoin koers, maar eindigde sterk. De forse aankoop van IBIT aandelen door Goldman Sachs laat zien dat institutionele partijen nog altijd kansen zien in digitale activa, zeker nu de regelgeving in de Verenigde Staten steeds duidelijker wordt.
Het blijft afwachten of andere banken dit voorbeeld gaan volgen, maar het is duidelijk dat Goldman zijn positie in crypto serieus neemt. Dit versterkt de positie van Bitcoin als legitieme beleggingscategorie in het traditionele financiële landschap.