Stablecoins zoals USDT en USDC lijken steeds meer onder toezicht van overheden te komen. Volgens Ki Young Ju, oprichter van CryptoQuant, kan dat ruimte geven voor een geheel nieuwe categorie: zogeheten “dark stablecoins”.
Deze digitale valuta zouden gericht zijn op gebruikers die waarde hechten aan privacy en financiële autonomie.
USDC is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Alternatief voor streng toezicht
De opkomst van striktere regelgeving zorgt ervoor dat stablecoins steeds meer lijken op traditionele bankproducten. Denk aan smart contracts die automatisch belasting innen of wallets die op slot kunnen zonder tussenkomst van een rechter. Dit soort maatregelen maakt stablecoins minder aantrekkelijk voor gebruikers in landen met kapitaalrestricties of politieke instabiliteit.
Volgens Ki Young Ju is het dan ook slechts een kwestie van tijd voordat er nieuwe, censuurbestendige alternatieven opduiken. Die kunnen op twee manieren ontstaan: als algoritmisch aangestuurde stablecoins zonder centrale partij, of als coins die uitgegeven worden door landen die zich weinig aantrekken van financiële censuur.
Tether zou dark kunnen worden
Ju noemt zelfs een concreet voorbeeld: USDT van Tether. Ooit werd die coin als censuurbestendig gezien. Als Tether in de toekomst besluit om niet mee te werken aan Amerikaanse regelgeving, bijvoorbeeld onder een conservatieve regering, dan zou het weer als een “dark stablecoin” kunnen worden gezien. Dat zou vooral aantrekkelijk zijn voor gebruikers die hun transacties buiten het zicht van toezichthouders willen houden.
Een ander idee dat Ju oppert, is een volledig gedecentraliseerde stablecoin die gekoppeld is aan gereguleerde stablecoins zoals USDC, via datafeeds van oracles zoals Chainlink. Zoiets bestaat nog niet, maar volgens hem kan het een interessante innovatie worden.
Hij sluit af met een hint richting investeerders: wie gelooft in de toekomst van financiële vrijheid op het internet, zou kunnen kijken naar projecten die zich richten op dit type stablecoins. Zoals altijd geldt: DYOR.