Onderzoeker Craig Gidney laat zien dat het kraken van RSA encryptie, lang beschouwd als ondoordringbaar, nu met 20 keer minder quantum kracht kan dan eerder werd gedacht. Hoewel Bitcoin geen RSA gebruikt maar elliptic curve cryptografie (ECC), maakt deze doorbraak duidelijk dat de veiligheid van het netwerk mogelijk veel eerder onder druk komt te staan dan verwacht.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Minder qubits, groter risico
In 2019 berekende Gidney dat je een quantumcomputer met 20 miljoen qubits nodig had om een 2048 bit RSA sleutel te kraken binnen acht uur. Dat leek toen nog ver weg. Maar in het nieuwste onderzoek blijkt dat dezelfde klus nu met minder dan 1 miljoen qubits en binnen een week gedaan kan worden.
De sprong komt voort uit efficiรซntere algoritmes, slimmere foutcorrectie en een techniek genaamd magic state cultivation waarmee quantumoperaties minder rekenkracht vergen.
Hoewel er nog geen quantumcomputer met zoveel qubits bestaat, de krachtigste van nu (IBM Condor) telt er 1121, wijst deze vooruitgang op een snellere dreiging dan verwacht. Bitcoin is dus nog niet in gevaar, maar de klok tikt sneller dan gehoopt.
ECC is sterker, maar niet onaantastbaar
Bitcoin maakt gebruik van ECC, dat efficiรซnter en veiliger is dan het oudere RSA. Toch werkt Shorโs algoritme, de quantumaanvalsmethode bij uitstek, ook tegen ECC. Dus zodra quantumcomputers krachtig genoeg zijn, komt ook Bitcoin in het vizier.
Project 11, een quantumonderzoekscollectief, test nu al of mini ECC sleutels van 1 tot 25 bits te breken zijn met quantumkracht. Ze hebben er zelfs een beloning van 1 BTC voor uitgeloofd. Het is nog geen reรซel gevaar, maar de opmars is begonnen.
Meer over deze ontwikkeling lees je in dit artikel over Googleโs quantumdoorbraak.
Hard forks en quantumveilige alternatieven
Gelukkig is men niet blind voor het risico. Solana heeft een quantumveilige wallet ontwikkeld en Vitalik Buterin stelt voor om blockchains te forken naar quantumresistente versies zodra dat nodig is. Ook de Amerikaanse standaardinstantie NIST heeft quantumveilige cryptografie al vastgesteld voor gebruik na 2030.
Of het nu over vijf of vijftien jaar gebeurt, een toekomst waarin quantumcomputers een bedreiging vormen is steeds beter voorstelbaar. En dat betekent dat het tijd is voor actie, niet paniek.
Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.
Claim 10 euro gratis Bitcoin
Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot โฌ10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.
Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin (hiervoor moet minimaal 10 euro gestort worden) en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.