De Britse minister van Financiën, Rachel Reeves, overweegt de verkoop van ruim 61.000 Bitcoin die de politie in 2018 in beslag nam tijdens een Chinese Ponzi zaak. Door de recente koersstijging is die voorraad nu meer dan £5,4 miljard waard, en kan ze een flinke bijdrage leveren aan het dichten van het Britse begrotingstekort. Het Home Office werkt intussen aan een systeem om crypto veilig op te slaan én te verkopen.
De Britse overheid zit letterlijk op een digitale goudmijn. De Bitcoin werd ooit afgepakt van de inmiddels veroordeelde Jian Wen, die betrokken was bij witwaspraktijken in het Verenigd Koninkrijk. Toen de coins in beslag werden genomen, stond Bitcoin op slechts $6.000. Inmiddels is de koers doorgegroeid naar $123.000, en dat zet het totale bezit op ruim £5 miljard.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Britse schatkist aast op crypto winst
Door de hoge staatsschuld en tegenvallende economische groei zoekt Reeves dringend naar manieren om extra inkomsten binnen te halen. Volgens kenners kan de verkoop van de crypto reserves daar aanzienlijk bij helpen. Sommige experts noemen het zelfs “de olie van onze tijd”, verwijzend naar hoe Noorwegen ooit zijn oliewinst investeerde in een staatsfonds.
Toch is het verkopen van deze coins makkelijker gezegd dan gedaan. Het Home Office heeft een aanbesteding lopen voor een ‘crypto storage and realisation framework’ met een commissie tot wel £40 miljoen. Daarmee moeten bewaarde crypto activa op een veilige manier worden beheerd én verkocht. Het project kreeg in eerste instantie geen geschikte biedingen, maar wordt waarschijnlijk alsnog doorgezet.
Herhaling van een historische blunder?
Critici wijzen erop dat een te snelle verkoop riskant is. Zo wordt de goudverkoop van voormalig minister Gordon Brown in 1999 nog altijd gezien als een van de slechtste financiële beslissingen uit de Britse geschiedenis. Hij verkocht honderden tonnen goud vlak voordat de prijs explodeerde. Reeves loopt het risico om precies dezelfde fout te maken, maar dan met Bitcoin.
Reform UK leider Nigel Farage stelt juist dat het VK een nationale Bitcoin reserve moet opzetten, net als de VS onder Donald Trump. Labour wijst dat af en noemt Bitcoin te volatiel voor staatsreserves. Toch groeit de druk op Reeves om nu actie te ondernemen. De vraag is alleen: kiest ze voor directe winst, of speelt ze het langetermijnspel?
Meer hierover lees je bij The Daily Telegraph.
Volg ons op Google Nieuws en blijf altijd op de hoogte van het laatste crypto nieuws.
Claim 10 euro gratis Bitcoin
Wij mogen in samenwerking met Bitvavo, de grootste exchange van Nederland, maar liefst 10 euro aan Bitcoin of een andere crypto weggeven aan onze bezoekers. Ook mag je tot €10.000 commissievrij handelen binnen 7 dagen na je registratie.
Begin vandaag nog jouw avontuur met 10 euro gratis Bitcoin (hiervoor moet minimaal 10 euro gestort worden) en maak een account aan via onderstaande knop. De voorwaarden voor de actie vind je op de actiepagina.