2 maart 2024
Blockchain Stories
Bitcoin Guides

Bitcoin kopen

Voordat je begint met bitcoin kopen, moet je eerst een eigen plekje op de blockchain hebben. Je kunt bij jouw blockchain adres komen met behulp van een zogeheten bitcoin wallet (bitcoin portemonnee). Deze portemonnees helpen jou ook om je adres op de bitcoin blockchain veilig te stellen.

Het mooie aan een eigen bitcoin adres is dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw coins. Je hebt geen inloggegevens op een andere website nodig en anderen kunnen er nooit met jouw coins vandoor gaan, tenzij ze jouw private key of seed hebben. Maar die houd je natuurlijk goed verborgen en geheim.

Mocht je dit teveel verantwoordelijkheid vinden, dan kun je er ook voor kiezen om je bitcoin op te slaan bij een website die voor jou je coins beheert. Als dat je voorkeur heeft kun je stap 1 overslaan en direct naar stap 2 gaan. Maar onthoud wel: als het misgaat bij de website die jouw coins beheert, dan loop je de kans alles kwijt te raken.

Disclaimer vooraf: Blockchain Stories is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten die gemaakt worden tijdens dit proces.

Hoe werkt bitcoins kopen?

Stap 1: Bitcoin wallet aanmaken

Er zijn veel verschillende soorten wallets. Je hebt hardware wallets, web wallets, mobiele wallets en desktop wallets. Je eigen wallet beheren op je computer is om te beginnen de simpelste oplossing. Het is veilig, snel en gratis. Vandaar dat we beginnen met het aanmaken van een bitcoin desktop wallet.

Electrum wallet
We kiezen vanwege het gemak en de eenvoud voor de Electrum wallet. Het is licht voor je computer en laat de moeilijke taken van het Bitcoin-netwerk door een externe server uitvoeren. Je bitcoin kun je altijd terughalen doodmiddel van je private seed, dat zijn een aantal random genegeerde woorden. Houd deze dus geheim en veilig. Volg de instructies die je krijgt tijdens het installeren van de portemonnee goed op. Fouten die je maakt met bitcoin transacties kunnen niet meer worden teruggedraaid!

Je kunt je Electrum wallet hier downloaden: klik.

De bitcoin die je straks gaat kopen kun je sturen naar het adres van jouw portemonnee. Deze vind je onder het tabje ‘receive’ van jouw Electrum wallet. Houd deze dus bij de hand.

bitcoin kopen electrum

 

Let op! Vraag jezelf goed af of je weet hoe je bij je bitcoins kunt komen voordat je een aankoop doet.

Stap 2: Bitcoin kopen

Na jezelf genoeg geïnformeerd te hebben is het tijd voor de laatste stap: bitcoins kopen. In Nederland heb je twee grote cryptocurrency verkopers. Coinmerce is gespecialiseerd in het verkopen van bitcoin en andere altocins. De instructies op beide websites zijn duidelijk. Je kunt bij met IDEAL bitcoin kopen, dat werkt erg simpel en snel.  Soms hebben de websites geen bitcoins op voorraad, dan is het zaak geduldig te wachten tot deze weer zijn aangevuld.

Bitcoin in eigen beheer houden
Bij Coinmerce kun je jouw bitcoin direct naar je eigen wallet laten sturen. De instructies op de website spreken voor zich en zijn erg simpel op te volgen. Wanneer er in het aankoopproces gevraagd wordt naar je bitcoin adres, kopieer het ‘receiving address’ gedeelte zoals eerder aangegeven. Dat is jouw adres. Coinmerce zal jouw bitcoins naar het aangegeven adres sturen.

Bitcoin niet in eigen beheer houden
Een andere, nog makkelijkere optie, is je bitcoin opslaan bij Coinmerce zelf. Ook hiervoor zijn de instructies duidelijk en kun je zonder veel problemen aan je eerste bitcoin komen. Je kunt bij Coinmerce naast bitcoin ook gemakkelijk andere altcoins kopen. Jij kunt bij je coins met een systeem dat iedereen wel kent: je e-mail en een wachtwoord geven je toegang tot jouw coins. Het nadeel hiervan is dat jij niet de eigen baas bent over jouw private keys en seed, dus als er wat gebeurt met de website loop je de kans alles kwijt te raken. Je kunt altijd, achteraf, alsnog kiezen om jouw bitocin naar een eigen bitcoin adres te sturen vanaf Coinmerce.

Stap 3: Gefeliciteerd, je bent eigenaar van je eerste bitcoin!

Je kunt je bitcoin vasthouden, maar je kunt er ook andere cryptomunten mee kopen. Hoe je daarmee kunt beginnen lees je hier.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Vorige week: Bitcoin ruim over de $7K, Dogethereum doet wonderen

Robin Heester

Lightning Network live op mainnet Bitcoin

Robin Heester

7 Bitcoin ETF’s afgewezen, VanEck blijft kansrijk

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.