Bitcoin heeft sinds 2020 een transformatie doorgemaakt. Van een hypervolatiele groeiasset naar een volwassen macro instrument. Nieuwe data van Willy Woo laat zien dat het jaarlijkse rendement van Bitcoin structureel daalt, en dat is geen reden tot paniek, het bevestigt juist dat Bitcoin zich ontwikkelt tot een gevestigde waarde in de wereldeconomie.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Institutionele adoptie tempert extreme groei
De grafiek van WooCharts maakt één ding heel duidelijk: sinds 2020, het jaar waarin bedrijven, ETF’s en zelfs overheden Bitcoin begonnen te kopen, is het samengestelde jaarrendement (CAGR) van BTC stevig teruggevallen. Waar investeerders vóór 2020 vaak konden rekenen op 100%+ rendement per jaar, ligt dat nu rond de 17%.
Volgens analist Willy Woo is dit een logisch gevolg van het feit dat Bitcoin inmiddels massaal wordt gebruikt als kapitaalopslag. In een recente post op X noemt hij Bitcoin zelfs “het nieuwste macro asset in 150 jaar”.
Richting 8% per jaar
Woo verwacht dat Bitcoin zich de komende jaren steeds meer zal gedragen als een economische grootmacht, vergelijkbaar met goud of staatsobligaties. Zijn voorspelling: op lange termijn zal Bitcoin’s rendement stabiliseren rond 8% per jaar. Dat percentage ligt in lijn met wereldwijde economische groei: 5% geldgroei plus 3% reële groei.
Deze verschuiving betekent niet dat de pret voorbij is. Woo zegt het treffend: “Tot het zover is, misschien over 15 tot 20 jaar, kun je gewoon genieten van de rit. Want er is bijna geen enkel ander publiek beleggingsproduct dat Bitcoin op lange termijn kan evenaren.”
Bitcoin blijft domineren
Ondanks de dalende groeipercentages blijft Bitcoin het goed doen. De prijs staat momenteel op $103.000 en historisch gezien leveren vierjarige investeringsperiodes nog altijd veruit de hoogste rendementen op vergeleken met traditionele markten zoals de S&P500.
BTC is dus misschien minder explosief dan vroeger, maar juist daarom interessanter voor institutionele beleggers. Het blijft schaars, decentraal en digitaal en dat maakt het nog altijd uniek.