Een crypto hack van $2,5 miljoen en beloften die nooit werden nagekomen. Dat is het verhaal achter Dough Finance, een DeFi platform dat gebruikers grote winsten in het vooruitzicht stelde met risicovolle strategieën zoals “looping”.
Maar nadat alles misging, verdwenen de oprichters om daarna met Donald Trump aan een gloednieuw crypto avontuur te beginnen.
Van miljoenen verlies naar miljoenen business
Jonathan Lopez, een investeerder uit Miami, verloor bijna $1 miljoen toen Dough Finance in juli 2024 werd gehackt. In totaal verdween er $2,5 miljoen. Ondanks beloftes van oprichters Chase Herro en Zak Folkman om iedereen “helemaal terug te betalen”, werd slechts $281.000 teruggevonden. Daarna hielden de oprichters zich stil.
Nog geen twee maanden later doken ze weer op, dit keer met World Liberty Financial, een project waarbij Donald Trump en zijn drie zonen actief meedoen. Trump is officieel benoemd tot “Chief Crypto Advocate”, zijn zonen zijn “Web3 Ambassadors”. Het leverde de oprichters al minstens $65 miljoen op, volgens gegevens uit de tokenverkoop. Deze stap wordt gezien als opmerkelijk, zeker nu de vraag naar crypto opnieuw aantrekt.
Rechtszaak in voorbereiding
Lopez is woedend en heeft Herro aangeklaagd voor fraude, misleiding en schending van zijn fiduciaire plicht. De rechtszaak staat gepland voor april 2026 in Miami. De advocaten van Herro proberen de zaak te laten seponeren of naar arbitrage te verplaatsen en stellen dat Lopez een “gesofisticeerde” investeerder is die wist waar hij aan begon.
Volgens beveiligingsbedrijf Cyvers lag de kwetsbaarheid bij het looping mechanisme, waarbij gebruikers geld lenen tegen hun eigen crypto, en dit proces herhalen. De code die dat mogelijk maakte, bleek eenvoudig te misbruiken.
Van Telegram naar stilte
Na de hack gaven Herro en Folkman aan “niet te zullen rusten totdat iedereen is gecompenseerd”. Maar kort daarna verdwenen ze van sociale media en verwijderden ze hun Telegram groep. De site van Dough is inmiddels afgesloten en leeg, blijkt uit data van DeFiLlama.
De zaak laat zien hoe riskant DeFi kan zijn en hoe sommige oprichters sneller lijken te herstellen dan hun gebruikers.