Blockchain Stories

VeChain (VEN/VET): Transparant business ecosysteem

Robin Heester
VeChain (VEN VET) Transparant business ecosysteem

Vechain binnen de Nederlandse cryptoholics een van de gewaardeerde blockchain projecten. In totaal zijn er meer dan 500.000 VEN in omloop, waar de maximale supply bijna 900 duizend VEN bedraagt.  In 2017 werd tijdens de ICO van VeChain 200.000 ether (ETH) opgehaald. In dit artikel beschrijven we de kernwaarden, de rebranding , de swap naar VeChain Thor en de toekomstplannen.

Disclaimer: dit is géén beleggingsadvies. 

Waarom VeChain?

De kernwaarden van VeChain liggen bij het ontwikkelen van een trust-free (vertrouwelijk) en transparant ecosysteem. Een andere eigenschap van VeChain is het bieden van een veilige oplossing voor supply chain management om digitale activa te kunnen realiseren. Activa is een term uit de economie waarmee alle bezittingen van een bedrijf of onderneming worden bedoeld. Ook richt VeChain zich op het aanbieden van een platform waar fabrikanten een unieke ‘code’ aan haar product kunnen meegeven die in de blockchain kan worden uitgelezen. De kwaliteit van merkproducten wordt gewaarborgd door dit op de slaan in de blockchain, waar de consument het weer uit kan uitlezen. De gebruiker verifieert dus of het product dat hij in z’n handen heeft (of heeft gekocht) wel daadwerkelijk van de merkproducent is, of dat het dus een product van de namaak-industrie is. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door een RFID chip in het product te assembleren.

Sunny Lu

De VeChain Foundation wordt geleid door Sunny Lu. Zijn missie en visie is om een markt te creëren waarin de transparantie leidend is. Een markt waarin het onmogelijk is om zwarte producten aan de consument te verkopen. In de afgelopen twee jaar heeft VeChain een grote hoeveelheid aan ervaring opgedaan op gebieden van het aanbieden van blockchain oplossingen aan verschillende markten zoals de automotive, luxury goods, logistiek, voedsel of bijvoorbeeld de farmaceutica. Dat was op een gesloten chain, maar nu gaat de overgang naar een public chain beginnen. Doordat VeChain met haar platform een brede doelgroep heeft, is hier nog veel winst in te behalen.

Hoe werkt VeChain Thor Blockchain?

De VeChain Foundation heeft een rebranding naar VeChain Thor doorgevoerd in februari 2018. Na deze rebranding werd de ERC-20 token VEN vervangen voor de VeChain Thor, of afgekort ook wel VET. Deze verandering en rebranding hebben ze de Apotheosis genoemd. Met deze apotheose is het ook van belang om de VEN te converten naar VET. Verder is ook bekend gemaakt dat VET niet gebruikt gaat worden als kosten-valuta binnen de Thor Blockchain. Hiervoor is de THOR Power gecreëerd, deze tokens dienen als brandstof op het platform. Deze THOR Power is te verkrijgen door je VET in een officiële VeChain wallet te bewaren waardoor het een passief inkomen genereert. Verder is de consensus van de blockchain veranderd naar een Proof of Authority standaard, zoals Universa bijvoorbeeld ook heeft.

Masternodes

Binnen de Thor Blockchain zijn 101 Trudheim Masternodes actief. Trusheim betekent ‘World of Strength’ en is in de oud-Noorse legende ook de woonplaats van Thor. Deze masternodes ontvangen de hoogste reward van al de node operators die in de Thor Blockchain actief zijn. Ze hebben daarnaast ook de meeste macht als het gaat om stemrecht over de toekomst van het platform. Hierbij gaat het over de mogelijkheid om de snelheid van VeThor-generatie aan te passen, nieuwe Authority nodes aan te wijzen als sommigen vertrekken enzovoorts. Over deze Authority nodes is hieronder meer te lezen. Om deze privileges te verkrijgen moet er een minimale hoeveelheid van 250.000 VET/VEN worden gehold tot een Date of Decision. Zodra het aantal VET/VEN op je walletadres lager is dan deze 250.000 vervalt de licentie automatisch. Tot slot moet je ook voldoen aan enkele hardware eisen en moet je een KYC procedure doorkomen.

Naast deze Trudheim Masternodes zijn er ook (de eerder genoemde) Authority en Economic masternodes, die de stabiliteit in de blockchain moeten bewaren.

Economic nodes

Naast de masternodes is het ook mogelijk om met 10 duizend VET/VEN een node licentie te krijgen. Hiermee krijg je ook één stem die binnen het ecosysteem kan worden ingezet. Er zijn enkele verschillende typen nodes voor gebruikers die die 10 duizend VET hebben. Een Mjolnir node, bij 150k VET is de tweede hoogst gerangschikte node. Voor de Tundernode is er een minimale 50k VET/VEN nodig en voor de Strength nodes is die eerder minimale 10 duizend VET/VEN nodig. Voor elk type node is uiteraard een verschillende reward. De beloningen kun je hier vinden.

Hoe staat de Thor Blockchain ervoor?

Op 30 juni 2018 is de Thor Mainnet succesvol gelanceerd. Met deze lancering is het mogelijk geworden om VEN in te wisselen voor de VET tokens. Verder is op 9 juli ook de VeChain Mobile Wallet gereleased voor zowel iPhone als Android. Hiermee kun je je VEN swappen voor VET, je VeThor Power claimen en je VET gebruiken als betaal-valuta naar andere wallets.

VeChain Roadmap

De plannen voor VeChain zijn gericht op de ontwikkeling van de blockchain voor meerdere toepassingen.

  • 2018Q4:VeChain v4.0 go-live, achieve commercial ecological environment system integration platform. Integration with IoT, and more specific industrial blockchain cloud.

Kort samengevat, in Q4 van 2018 komt de focus van op de IoT (Internet of Things) te liggen. Ook staat support voor de Nano Ledger in de planning, zodat je je VET veilig op kunt slaan met behulp van een hardware wallet.

VET kopen

VET en VEN zijn sinds de rebrand dus twee VeChain coins. Meerdere exchanges hebben aangegeven om de token swap te supporten. Onder andere Binance, KuCoin en Bitfinex supporten deze swap. VET is zal in de toekomst dus gewoon verkrijgbaar zijn op de bekende exchanges. Meer informatie hierover is te lezen in deze PDF, waar ook de mobile wallet aan bod komt.

Ben je enthousiast geraakt over deze cryptomunt en wil je er een paar in je portfolio hebben? Dan kun je ze gelijk aanschaffen bij Coinmerce.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer