Visa en Bridge slaan de handen ineen en zetten een grote stap in de richting van dagelijkse betalingen met stablecoins. Samen lanceren ze een nieuw product waarmee ontwikkelaars makkelijk stablecoin ondersteunde Visa kaarten kunnen uitgeven. Dat klinkt misschien technisch, maar het komt erop neer dat je straks met digitale dollars kunt afrekenen, gewoon met je betaalkaart, net als met de Bybit Card.
Stablecoins zijn verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Echte aankopen met digitale dollars
De dienst wordt als eerste uitgerold in zes landen in Latijns Amerika: Argentinië, Colombia, Ecuador, Mexico, Peru en Chili. Winkels ontvangen de betalingen gewoon in hun lokale munt, terwijl de gebruiker betaalt met een stablecoin zoals USDT of USDC. Dat gebeurt dankzij Bridge, een techbedrijf dat onlangs is overgenomen door Stripe. Zij zorgen voor het omzetten van stablecoins naar fiat op de achtergrond.
Voor consumenten verandert er weinig qua gebruik: je pint zoals je gewend bent met een Visa kaart, maar onder de motorkap draait er crypto. Met meer dan 150 miljoen winkels die Visa accepteren, kan dit voor veel mensen wereldwijd een praktische crypto oplossing zijn. Vooral in landen waar inflatie een groot probleem is, bieden stablecoins een stabieler alternatief dan de lokale munt.
Ontwikkelaars krijgen nieuwe kansen
Ook voor appbouwers biedt deze stap nieuwe mogelijkheden. Met één simpele API van Bridge kunnen ze betaaloplossingen integreren die gebruikmaken van stablecoins. Volgens Zach Abrams, CEO van Bridge, is het combineren van stablecoins met het bestaande netwerk van Visa een “massive unlock” voor de sector.
Visa benadrukt dat het hierbij draait om gebruiksgemak en veiligheid. Volgens topman Jack Forestell is het doel om stablecoins soepel te integreren in bestaande betaalnetwerken en mensen meer controle te geven over hoe ze hun geld gebruiken. Het project wordt ondersteund door Lead Bank, die het bancaire gedeelte op zich neemt.
De stablecoin beweging wint snel aan terrein. Bedrijven als Mastercard, Robinhood en Revolut werken aan vergelijkbare producten. Deze week bundelden ook Coinbase en PayPal de krachten voor wereldwijde stablecoin adoptie.
Stablecoins groeien, regelgeving loopt achter
De stablecoin markt is inmiddels $239 miljard groot, en analisten verwachten dat dit richting de $500 miljard zal groeien. Toch blijft regelgeving een uitdaging. In Europa is de MiCA wetgeving al van kracht, maar in de VS liggen voorstellen zoals de GENIUS Act en STABLE Act nog op tafel. Tot die tijd opereren bedrijven als Visa en Bridge in een snelgroeiend maar grotendeels ongereguleerd speelveld.