Blockchain Stories

Een Bitcoin supercyclus? Dit is wat je moet weten

Pieter de Haan
Een Bitcoin supercyclus Dit is wat je moet weten

Bitcoin, de bekendste en grootste cryptomunt, staat mogelijk op de drempel van een “supercyclus”. Hoewel Bitcoin natuurlijk een van de meest waardevaste cryptomunten is, moet je die omschrijving met een korrel zout nemen – het is een feit dat de prijs van Bitcoin nog steeds aanzienlijk kan schommelen.

Zoals je wellicht wel weet, volgt Bitcoin historisch gezien een min of meer vierjarige marktcyclus, gebaseerd op de halveringsperiodes (waarvan de laatste in april dit jaar was). Een “supercyclus” is dan weer een afwijking van de norm, waarbij de waarde van Bitcoin op een stabielere manier omhoog zou klimmen, over een aanzienlijke periode.

In plaats van de bekende scherpe stijgingen en aanzienlijke correcties, geeft een Bitcoin-supercyclus een consistente, opwaartse groei, wat voor beleggers in de cryptomarkt uiteraard een zeer positieve ontwikkeling kan zijn.

Maar wat drijft een supercyclus? Wat is dit concreet en staan we momenteel echt op de drempel ervan?

Wat is een supercyclus?

Om te begrijpen wat een supercyclus is, moet je de onderliggende Bitcoin-mechanismen begrijpen. Om de ongeveer vier jaar halveert de beloning die Bitcoin miners krijgen voor het verwerken van transacties op de blockchain. Dit leidt tot een afname in het aanbod van nieuwe Bitcoins, want er worden er steeds minder geproduceerd. 

Bitcoin werd ontwikkeld met dit anti-inflationair principe, om gestaag in waarde te blijven stijgen, in tegenstelling tot fiatmunten zoals de euro.

Historisch gezien heeft een halvering altijd geleid tot een nieuwe “all time high”, gevolgd door prijsdalingen of zelfs een aanhoudende “bear market”, met een dalende waarde van Bitcoin.

Door deze principes is het belangrijk dat je te allen tijde op de hoogte blijft van cryptonieuws, door bijvoorbeeld professionele gidsen zoals die van BitcoinMagazine te raadplegen. Zo kan je als belegger weten wanneer bitcoin kopen een goed idee is, en wanneer je maar beter verkoopt – of je huidige Bitcoins gewoon vasthoudt (HODL!).

Een supercyclus doorbreekt deze cyclische schommeling, met als gevolg een langdurige en stabielere, opwaartse trend.

Je kan dit in feite zien als het “volwassen” worden van Bitcoin: gaande van een volatiel verleden naar een meer voorspelbare en consistente waardegroei, wat uiteraard zeer goed nieuws is voor beleggers, maar ook voor de aanvaarding en groei van de cryptomarkt.

Een supercyclus zou in gang worden gezet door enkele structurele factoren die de cryptomarkt kunnen stabiliseren, denk aan institutionele investeringen, een verhoogde vraag naar digitale munten en een bredere acceptatie van Bitcoin als vorm van waardeopslag.

Toenemende institutionele adoptie

De belangrijkste factor die een Bitcoin-supercyclus in gang kan zetten, is zonder twijfel de toenemende institutionele interesse. Concreet komt dit neer op het feit dat grote financiële instellingen, zoals banken, overheden en investeringsfondsen, steeds meer belangstelling tonen voor Bitcoin.

Hierdoor komt er een meer stabiele vraag naar de munt, want grote, institutionele beleggers zijn veel minder geneigd tot kortetermijnspeculatie in vergelijking met individuele, particuliere beleggers. Ze hebben vaker een uitgedokterd plan, een langetermijnvisie en de aanzienlijke fondsen om dit te ondersteunen. Dit helpt om de volatiele cryptomarkt te stabiliseren en de prijsschommelingen te verminderen.

Als voorbeeld kunnen we wijzen naar grote bedrijven zoals Tesla en Microsoft, die enerzijds aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin hebben aangekocht en anderzijds de munt aanvaarden als betaling voor merchandise en andere producten.

Dit is natuurlijk een enorme opsteker voor de markt, want particuliere beleggers worden erdoor gerustgesteld: als grote bedrijven in Bitcoin beleggen en het aanbieden als betaalmiddel, wordt het veel meer gezien als een legitieme en “echte” optie om in te beleggen. Dit baant een pad voor meer particuliere en institutionele beleggers om Bitcoin te kopen, zonder angst voor de extreme volatiliteit.

Als deze institutionele interesse zich verder uitbreidt, kan dit een basis vormen voor langdurige waardegroei: een supercyclus.

Andere belangrijke factoren

Naast de groeiende institutionele aanvaarding van Bitcoin, zijn er nog een aantal andere factoren die bijdragen aan een meer stabiele waardegroei op lange termijn:

  • Bescherming tegen inflatie: Bitcoin wordt steeds vaker erkend als een inflatiebestendig beleggingsmiddel, wat erg belangrijk is in tijden van economische onzekerheid en stijgende inflatie – zoals momenteel het geval is in veel delen van de wereld.
  • De rol van nieuwe financiële producten: Bitcoin aankopen is vandaag de dag simpeler dan ooit. Je kan snel en eenvoudig rechtstreeks beleggen via een crypto-app, of je kan kiezen voor Bitcoin-ETF’s en andere gereguleerde financiële producten. Hiermee kan je in Bitcoin beleggen zonder dat je effectief een cryptomunt moet kopen en opslaan – wat de drempel enorm verlaagt voor heel veel mensen.
  • De impact van technologische ontwikkelingen: Talrijke technologische evoluties, zoals het Lightning Network, maken Bitcoin toegankelijker als betaalmiddel, ook voor kleinere, dagelijkse betalingen. Dit zou kunnen helpen om de vraag naar Bitcoin te vergroten, wat op zijn beurt bijdraagt aan een stabielere groei van de waarde.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu