Wanneer je een beetje thuis bent in de wereld van cryptocurrency dan heb je vast wel eens gehoord van een masternode. Masternodes zijn servers in een decentraal netwerk. Bepaalde blockchainnetwerken maken gebruik van masternodes. Elk netwerk is anders, dus ook masternodes verschillen.
In verschillende artikelen zetten wij de basis ideeën van masternodes uiteen. Vergeet vooral niet de komende artikelen in de gaten te houden. Dit is de beginpagina.
Node of masternode
Nodes zorgen ervoor dat de regels worden nageleefd op het netwerk. Naast masternodes zijn er ook gewone nodes. Bitcoin kent bijvoorbeeld nodes, maar in het netwerk zijn deze allemaal gelijk. Masternodes kunnen vaak een beetje extra. Ze komen in allerlei soorten en maten. Nodes zijn niet exclusief voor alleen Proof-of-Stake of Proof-of-Work netwerken.
Wat doet een masternode?
Om een masternode te draaien moet je vaak voldoen aan speciale eisen. Een bepaald aantal coins is bijvoorbeeld nodig. Ook heb je vaak sterkere hardware nodig om alle taken te volbrengen die nodig zijn. Zo verwerken masternodes vaak snelle transacties en zorgen ze voor een veiliger netwerk. Wanneer je zelf een masternode wil draaien moet je vaak zelf een groot aantal cryptomunten ‘vastzetten’. Deze laat je vervolgens hun ‘werk’ doen. Dat werk doe je natuurlijk niet voor niets…
Passief inkomen door masternodes
Wanneer een node loon na werken krijgt verschilt per netwerk. Het hangt van een hele hoop factoren af, zoals de ‘block reward’ en de hoeveelheid transacties die bijvoorbeeld door jouw masternode zijn verwerkt. Het inkomen dat je genereert hangt ook af van: de coin, hoe dat netwerk je beloont en hoeveel jouw cryptomunt uiteindelijk waard wordt. Het is handig om je eigen research te doen om zo te bepalen welke coins bij jou passen om uiteindelijk passief inkomen te gaan genereren. Een goede website met extra informatie is Masternodes.online. Een masternode voor bijvoorbeeld DASH kost honderd duizenden dollars, maar eenmaal opgezet kun je er best leuk op verdienen.
Masternode opzetten
Een masternode kun je op verschillende manieren opzetten. Je kunt natuurlijk zelf een computer 24/7 laten draaien om altijd het netwerk te kunnen ondersteunen. Maar als je daar zelf niet toe in staat bent kun je een virtual private server (VPS) opzetten. Je huurt dan een server bij een derde partij die voor jou zorgt dat jouw node altijd ‘live’ is. Een node opzetten is vaak relatief eenvoudig, wanneer je alle benodigdheden hebt is het een kwestie van de instructies van de ontwikkelaars van de coin volgen.
Wat is een masternode?
Een masternode is uiteindelijk dus een soort van hodlen 2.0. Je laat jouw cryptomunten het werk doen, maar voordat je dat kunt doen heb je vaak een groot aantal van deze coins nodig. Jouw coins geven je een bepaalde macht binnen het door jou gekozen netwerk. Maar alles valt of staat natuurlijk bij de waarde die een coin heeft. Hele goedkope masternodes lijken misschien interessant, maar dan moet je er wel op vertrouwen dat het netwerk blijft bestaan en een bepaalde waarde gaat vertegenwoordigen. Wees dus kieskeurig en koop geen coins voor elke masternode die je ziet.
Meer weten over cryptocurrency en blockchains? Check onze informatiepagina!
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door CryptoBrothers.