Blockchain Stories

Wat is de Elliot Wave Theory?

Gastredacteur
Technische Analyse Elliot Wave Theory

Er is ontzettend veel volume gekomen op de markt door deze bewegingen en TA is een stuk makkelijker te volgen.

Veel patronen worden weer zichtbaar en zijn goed te traden, met enige voorzichtigheid. Deze week kijken we naar de Elliot Wave Theory. Deze past in het rijtje van de Harmonic Price PatternsĀ maar heeft soms ook wat controversieels over zich.

Wie, wat? Elliot Wave?

Ongeveer 90 jaar geleden, in de jaren 20/30, leefde de accountant Ralph Nelson Elliot. Hij kwam erachter na het analyseren van 75 jaar aan stock market data dat er patronen aanwezig zijn. Het was volgens hem meer dan een zooitje ongeregeld en chaos. Op 66-jarige leeftijd had hij de moed verzameld om dit te delen met de wereld en heeft er een boek over geschreven: The Wave Principle. Volgens hem handelt de markt aan de hand van herhalende cyclussen. Op- en neerwaartse bewegingen gebeuren in een bepaald patroon. Deze patronen worden door hem waves genoemd. Vandaar de Elliot Wave Theory. Deze theorie is voornamelijk bekend geworden doordat het aan kan geven hoe een trend verloopt en waar een potentiĆ«le reverse kan plaatsvinden. Het lijkt dus een goede voorspeller van de trend.

Elliot Wave Pattern (via: Babypips)

Impulsive Waves

Meneer Elliot heeft ondervonden dat een markt beweegt in een wat hij noemt 5-3 patroon. Het eerste gedeelte, de 5 wave, zijn impulse waves. En de 3 wave is een corrective wave. Om te beginnen kijken we naar het eerste gedeelte, de impulsive wave. De impulse waves worden gezien als bewegingen welke met de trend mee gaan, waarbij de corrective juist zorgen voor een correctie, zoals de naam zegt. Een impulse wave ziet er als volgt uit.

Elliot Wave Impulse Wave (via Babypips)

Hierin zijn de vijf verschillende waves goed te zien met verschillende kleuren. Laten we aan de hand hiervan elke wave kort beschrijven, op de manier waarop meneer Elliot dat ook doet.

De eerste wave bestaat uit een eerste kleine move omhoog, een kleine groep mensen heeft ineens interesse en stapt in op de huidige prijs. Op het moment van wave 2 gaan de meeste mensen van dit kleine groepje er weer uit, ze pakken hun winst. Maar dit zorgt er niet voor dat de prijs helemaal terugvalt. Aangekomen bij wave 3, de sterkste en langste wave, zie je dat er een grotere groep mensen instapt. De massa heeft ineens interesse waardoor de prijs een stuk meer stijgt. Tijdens wave 4 valt de prijs weer iets terug want mensen pakken hun winst. Maar dit is meestal zwak, want de meeste mensen zijn enthousiast door wave 3. En met wave 5 wil iedereen kopen en meeprofiteren, daarom nog een sterke uptrend.

Corrective Waves

Natuurlijk kan de prijs niet eeuwig omhoog gaan en zal er dus een ander patroon moeten volgen op de impulsive wave, de corrective wave. De 5-waves worden dus gevolgd door de 3-waves ook wel ABC genoemd. Wat vaak een correctie of een reversal kan betekenen, het is een countertrend. Nu hebben we een bullish voorbeeld gegeven in de impulsive waves, maar het werkt exact hetzelfde voor bearish patronen, de richting van de trend maakt niet uit. Je kunt gewoon meebewegen met de golfbeweging.

Nou zijn er volgens Elliot 21 verschillende corrective waves. Nu gaan we deze niet allemaal behandelen, dat is iets teveel van het goede. Dus laten we kijken naar de drie meest belangrijke patronen. De zig-zag formation, flat formation en de triangle formatie. Allen zijn ze gekenmerkt door een bepaald vast patroon welke vrij eenvoudig te herkennen zijn wanneer je de impulsive wave al hebt kunnen zien. Op de onderstaande afbeeldingen zijn ze goed te zien.

Elliot Wave Flat (via Babypips)
Elliot Wave Triangle (via Babypips)
Elliot Wave Zig-Zag (via Babypips)

Zoals je ziet heb je dus verschillende soorten correcties. Je kunt een sideways correctie hebben, een countertrend (dus in een bullish case een neerwaartse) correctie of dat de prijs beweegt in een triangle. Welke weer kan uitbreken in een nieuwe 5-wave impulse move. Lijkt het je allemaal nog lastig en vaag? Pak de charts erbij en probeer deze patronen te tekenen in de chart. Hoe meer je uitzoomt des te beter je het vaak ziet, maar ook op kleinere timeframes zijn ze gewoon te vinden. Check ook onze andere posts over Technische Analyse.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu