Blockchain Stories

Wat is de Ichimoku Cloud?

Gastredacteur
Ichimoku Cloud TA

Misschien wel een van de meest gebruikte en daarom ook belangrijkste indicators is de Ichomoku Cloud. Deze indicator geeft zowel support/resistance als momentum en de trend weer. Doordat deze zoveel gebruikt wordt, is hij belangrijk. Want als deze indicator door velen wordt gevolgd, zal er naar gehandeld worden. Een selffulfilling prophecy dus.

Ichimoku Cloud

Ichimoku Cloud Technische Analyse
Ichimoku Cloud Technische Analyse. Bron: Trading View.

Zoals eerder gezegd geeft de Ichimoku Cloud meerdere dingen weer. In de bovenstaande afbeelding zie je de 1h chart van BTC met alleen de Ichimoku indicator aan. Hierin zie je meerdere lijnen en een gevuld groen vlak, de zogenoemde ‘Cloud’. Wat erg belangrijk is om te beginnen, is dat je de instellingen aanpast. Standaard zijn de instellingen optimaal voor markten welke niet 24/7 open zijn en dus sluiten. In de cryptowereld zijn we wel 24/7 open en hebben we daar ook betere instellingen voor. De instellingen moet je op 20 60 120 30 zetten.

Kijkende naar de bovenstaande afbeeldingen zie je al gauw twee lijnen, de rode en de blauwe. De blauwe wordt ook wel de Tenkan-Sen genoemd (conversion line). Dat is eigenlijk de snelle moving average. De rode lijn is de Kijun-Sen (base line). De langzame moving average. De lichtrode en lichtgroene lijntjes om te cloud noemen we de Senkou Span, een average van de Tenkan- en Kijun-sen. Maar wat nu?

Senkou Span

Laten we beginnen met de Senkou Span, zodra de prijs boven de Cloud is, vormt de bovenste lijn tevens een support en de onderste van de Cloud de tweede support. Wanneer de prijs onder de Cloud zit is dit juist precies andersom en zijn de lijnen resistance punten. Verwacht dan ook wanneer deze worden gebroken een flinke prijs movement.

Tenkan-Sen

De Tenkan-Sen is een indicator van de trend van de markt, zodra deze (blauwe) lijn omhoog of omlaag wijst, kan dat wijzen op een trend. Maar wanneer deze horizontaal beweegt is de markt aan het rangen. Tevens zal je zien in de charts dat de prijs deze lijn ook als support/resistance gebruikt.

Kijun-Sen

Tot slot werkt de Kijun-Sen als een soort van indicator voor toekomstige prijs movement. Zodra de prijs boven deze (rode) lijn is, kan de prijs blijven stijgen. Zodra hij eronder zit, is de kans aanwezig dat de prijs blijft zakken. Ook deze lijn geeft vaak een support/resistance weer.

Maar wat kunnen we er nog meer mee?

Gebruik maken van de Ichimoku Cloud kan lastig zijn omdat deze veel laat zien, wat overweldigend kan zijn. Oefen dus veel, kijk naar de chart, wat zie je allemaal en wat denk je dat je ziet? Er zijn nog een aantal belangrijke toevoegingen waar je naar kan kijken voordat je een order maakt.

Ichimoku Cloud Technische Analyse 2
Ichimoku Cloud Technische Analyse 2. Bron: Trading View.

Wanneer de Tenkan-Sen en de Kijun-Sen elkaar kruisen, kan dit een (tijdelijke) verandering in trend betekenen. Maar de plek waarbij dit gebeurt is belangrijk. In de bovenstaande afbeeldingen zie je dat de Tenkan-Sen (blauw) door de Kijun-Sen (rood) naar beneden kruist. Dit weergeeft een zwakke bearish cross. Lees goed, zwak. Want we zitten aan de bullish kant van de Cloud. Prijs boven de Cloud is bullish, prijs onder de Cloud is bearish. Voor de goede orde: ‘bears’ is de term voor mensen die denken dat de prijs naar beneden gaat. ‘Bulls’ is de tegenhanger, dat zijn de mensen die denken dat de prijs gaat stijgen.

Een bearish cross boven de Cloud is dus zwak, en andersom, een bullish cross onder de Cloud is ook zwak. Gebeurt de cross echter aan de “goede” kant, dus bullish aan bullish kant en andersom. Dan heb je een hele sterke trendweergave. De cross kan ook in de cloud voorkomen, dit noemen we een matige cross, beter dan zwak, maar zwakker dan sterk.

Kort samengevat hebben we dus de Tenkan-Sen en Kijun-Sen welke een trend aangeven maar welke ook als support/resistance werken. De Senkou Span welke voornamelijk alleen als (sterke) support/resistance levels werkt. En daarnaast ook nog de crosses tussen de Tenkan en Kijun-Sen welke een sterke/of zwakke (tijdelijke) trend change weergeven.

Hoe gebruik je dit met traden?

De support en resistance kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld koop/verkoop orders te plaatsen. Wanneer de prijs hier doorheen gaat, is de movement vaak groot. Ook zijn de crosses goed te gebruiken om de trend te volgen.

Meer weten? Check onze andere artikelen over technische analyse. Voor suggesties, vragen of opmerkingen kun je altijd langskomen op Telegram.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu