Blockchain Stories

Wat is de Relative Strength Index (RSI)?

Gastredacteur
Indicatoren voor Technische Analyse #2 – RSI

Vanwege de risico’s van een langetermijninvestering houden veel mensen zich bezig met technische analyse. Door grafieken te analyseren proberen zij in te spelen op prijsschommelingen en trends. Het analyseren van deze grafieken gebeurt vaak middels indicatoren. Om deze technische indicatoren in kaart te brengen zullen we in deze serie steeds een andere indicator bespreken. In dit tweede deel van deze serie: de Relative Strength Index (RSI).

Over- en ondergewaardeerde condities

De belangrijkste en meest gebruikte functie van de RSI is het bepalen van over- en ondergewaardeerde condities. De Relative Strength Index heeft altijd een waarde tussen de 0 en 100. Is de RSI onder de 30, dan is de munt ondergewaardeerd en is een (kleine) prijsstijging waarschijnlijk. Dit is een veelgebruikt koopsignaal. Is de Relative Strength Index boven de 70, dan is de munt overgewaardeerd en is de kans op een tijdelijke prijsdaling juist groter.

Dit wordt dus als een goed verkoopmoment gezien. In onderstaande chart is de daily chart van Bitcoin te zien. Op de grafiek is goed te zien hoe de prijs reageert op een RSI onder de 30 en boven de 70.

Over- en ondergewaardeerde condities Technische Analyse RSI
Over- en ondergewaardeerde condities. Bron: Trading View.

Trendindicatie

Een tweede functie van de RSI die we hier bespreken is de trendindicatie die de indicator geeft. Blijft de RSI lang boven de 50, dan is er sprake van een uptrend. Vaak is te zien dat de Relative Strength Index uit overgewaardeerd gebied naar beneden komt maar niet onder de 50 zakt. Dat is een goed teken. Anderzijds, vliegt de RSI heen en weer tussen over- en ondergewaardeerde condities dan is er geen sprake van een trend maar van consolidatie (= geen trend).

RSI divergences

Iedere goede trader weet wat een RSI divergence is, daar zal je hen ook vaak over horen. Een RSI divergence houdt simpelweg in dat de prijs iets anders doet dan de Relative Strength Index. Dit kun je als een waarschuwing zien, het wordt vaak gebruikt als “headlights around the corner”. In het voorbeeld zie je de RSI divergence op de daily chart van Bitcoin op de absolute piek in december 2017.

Als we kijken naar onderstaande grafiek, zien we bovenin dat de prijs een hogere top maakte, terwijl onderin de RSI al aan het dalen was. Dit is een teken van zwakte en een hele duidelijke RSI divergence geweest. Goede traders die dit gezien hebben, hebben precies op de piek kunnen verkopen.

Indicatoren voor Technische Analyse – RSI divergences
Indicatoren voor Technische Analyse – RSI divergences. Bron: Trading View.

Meer lezen op deze site? Check dan onze categorie Technische Analyse. Hier zal je nog veel meer leren over de Relative Strength Index en nog vele andere indicators die je kunt gebruiken om een betere trader te worden.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu