Blockchain Stories

Wat is het Volume Profile?

Gastredacteur
Wat is het Volume Profile

Het volume profiel is een handige tool welke het handelsvolume per prijslevel weergeeft over de aangegeven tijdsperiode. Vandaag gebruiken we een 1h chart. Deze indicator laat belangrijke resistance en support levels zien aan de hand van de paars/blauwe en groen/rode balkjes op de y-as van de chart.

Volume Profile

Zo zie je in onderstaande chart dat de prijs lang tussen de 6730 en 6760 heeft gelegen en het volume daar het hoogst is (de meeste transacties zijn uitgevoerd rond die prijs). Die range wordt ook wel de PoC ofwel Point of Control genoemd.

Martijns Analyse Volume Profile technische analyse
Volume Profile 1 hour chart. Bron: Trading View.

Op de chart is weer te zien dat de Bitcoin koers lange tijd rond de 6745 heeft gehangen. Het volume profiel liet zien dat het eerst een resistance punt was en vervolgens een support werd. Op een gegeven moment werd de support gebroken en ging de prijs snel richting de 6666. Het volume profiel werkt echt ook als een soort van magneet en zo zie je dat de prijs snel weer terug gaat naar de PoC.

Volume Profile 4 hour chart
Volume Profile 4 hour chart. Bron: Trading View

Als we kijken naar de volgende chart, de 4h chart. Hierboven zien we dat de prijs uit de PoC is gestegen en hij in een lager volume gebied zit momenteel. Dit komt doordat de prijs redelijk snel is gestegen en er op dat punt ten opzichte van de range waar hij uit is gebroken nog minder volume is. De kans is aanwezig dat de prijs dus weer retraced richting de PoC. Dus richting de 6645, wat weer als stevige support werkt door het grote volume.

Hoe gebruik ik dit?

Het is lastig om compleet te vertrouwen op alleen het volume profiel, vind ik zelf. Maar juist weer erg goed te gebruiken in combinatie met andere indicators. Zo zou ik een koop order zetten op 6645. Wanneer de prijs hierheen gaat, is de kans aannemelijk dat de prijs niet heel veel door zal zakken en opgevangen wordt door de volume levels.

En andere indicators zoals de ichimoku cloud geven ook aan dat 6645 een support level is. Als extra vangnet is het handig om nog een stop te zetten onder het grootste volume level, dan vang je een eventuele doorbraak verder naar beneden op.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu