Blockchain Stories

Wat zijn Dual Candlestick Patterns zoals: Engulfing Candles en Tweezer Bottoms & Tops?

Gastredacteur
Dual Candlestick Patterns technische analyse TA

Afgelopen week hebben we een stapje terug gedaan door te kijken naar enkele candles binnen een chart. Zelfs over een enkele candle valt veel te zeggen. En zoals zoals altijd heeft een hoger timeframe meer waarde dan een lager timeframe. Om hier nu weer een stukje verder mee te gaan, bekijken we deze week de Dual Candlestick Patterns. Zoals de naam al zegt, gaan we nu geen één, maar twee candles bekijken. Een paartje met candles kunnen de zogenaamde Dual Candlestick Patterns vormen.

Eerder artikelen gemist? Check hier onze Technische Analyse posts.

Engulfing Candles

Het is goed om even terug te kijken naar de vorige blog om te zien hoe dit soort patterns precies werken. Ook hier is het belangrijk om even te checken of je charting programma de goede instellingen heeft en de goede candlesticks gebruikt voor dit soort patronen. De meestgebruikte candlesticks zijn de Japanese Candlesticks en bij het bekijken van patterns heb je deze dan dus ook nodig. Het kan zijn dat ze niet werken of helemaal niet voorkomen op andere soorten candles, zoals bijvoorbeeld de Heikin Ashi candles.

Onder de Dual Candlestick Patters zitten er een aantal hele belangrijke en bekende patronen. En eigenlijk zeg je al met het woord bekend, dat deze ook belangrijk zijn. Waarom? Doordat ze zo bekend zijn, worden ze ontzettend veel gebruikt. En dat is juist de reden dat ze ook zo goed werken. Als iedereen ze volgt en er naar gaat handelen, komt de voorspelling uit. Als je dus patterns gaat zoeken waar niemand ooit naar zou kijken, dan moet je niet denken dat je een baanbrekend iets hebt gevonden. Want niemand kijkt er naar dus niemand handelt ernaar. Kans is dan groot dat er geen zinnig iets over gezegd kan worden. Dus let altijd goed op waar je naar kijkt en of het een veelgebruikt iets is.

De Engulfing Candle Patterns is er zo een van. Deze is bekend onder elke trader en zal ook door jou goed bekend en gebruikt moeten worden. Engulfing candles geven vaak een hele sterke move omhoog of juist omlaag aan (ligt aan de richting). Zie de onderstaande afbeelding voor de Bullish en Bearish Engulfing candles. De Bullish Engulfing Pattern bestaat zoals gezegd uit twee candles. Een bearish candle gevolgd door een grotere bullish candle. Dit kan betekenen dat er een grote move naar boven kan komen, want kopers hebben flinke druk gezet op verkopers en hebben dit ook “gewonnen”. Er is dus een kans dat de trend tijdelijk gekeerd is. Hetzelfde geldt voor de Bearish Engulfing Pattern maar dan andersom.

Engulfing Candles TA Technische Analyse

Tweezer Bottoms & Tops

Een ander heel bekend dual candlestick patroon zijn de tweezer bottoms en tops. Deze vallen onder de dual candlestick reversal patterns. Oftewel, dit patroon kan een reversal aanduiden in de trend. De tweezer bottoms en tops patronen zul je vaak zien na een lange uitgerekte uptrend of downtrend en is daarom vrij betrouwbaar in het aangeven van de reversal. Ze worden tweezers genoemd omdat het (met enigszins wat verbeelding) op een pincet lijkt. In de onderstaande afbeelding zijn zowel de Bullish als de Bearish patterns duidelijk te zien.

Tweezer Bottom Tops TA Technische Analyse

Er zijn een aantal kenmerken waar je sterke Tweezers aan kunt herkennen. Ten eerste is het belangrijk dat de eerste candle van het paartje nog in dezelfde trend zit. Dat wil zeggen dat je in een uptrend een uptrend candle wil zien. Deze moet dan gevolgd worden door een candle van de tegenovergestelde trend, dus in dit geval een bearish candle. Het is van belang dat beide candles dan even groot zijn en beide de top (of bottom) op exacte hoogte aangeven. Oftewel de shadow, het stokje, moet even lang zijn. Zie je deze formatie in een lange down of uptrend? Dan kan het tij gekeerd zijn of heel snel gaan keren.

Hoe gebruiken we dual stick patterns?

Net zoals ik bij de vorige candlestick pattern blog heb uitgelegd, is het belangrijk om dit soort patterns altijd in combinatie te gebruiken met indicators en andersom. Bevestigen, bevestigen, bevestigen. Dat is het belangrijkste onderdeel van Technische Analyse. Je wil zeker zijn van je zaak, want onzekerheid of een fout kan geld kosten. En soms meer dan je zou willen (geld verliezen is natuurlijk altijd meer dan je zou willen, haha). Combineer dus altijd alles wat je hebt geleerd en mocht je nog niet alle blogs hebben gelezen, dan raad ik je dit ten zeerste aan om te doen.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu