Blockchain Stories

Wat zijn Single Candlestick Patterns zoals: Hammer & Hanging Man?

Gastredacteur
technische analyse Single Candlestick Patterns

Inmiddels hebben we aardig wat indicators, patronen en andere trading strategieën besproken. We kunnen nu al aardig goede voorspellingen maken en aan de hand daarvan succesvolle trades openen. We hebben lastige maar ook makkelijke indicators besproken voor technische analyse.

Nu is het tijd om even een stapje terug te doen, terug naar de basis. Deze week kijken we alleen naar de candles binnen een chart. En niet naar meerdere candles, maar naar enkele candles. Oftewel, de single candlestick patterns. Aan de hand van deze candlesticks is een potentiële reversal te zien wat we uiteindelijk weer kunnen combineren met alle overige indicators.

Hammer & Hanging Man

Zoals we tot nu toe altijd hebben gebruikt, gebruiken we hier ook weer de standaard “Japanse” candlesticks in de chart. Dit is in de meeste programma’s de standaard instelling voor welk type candlesticks de chart gebruikt. Hier hoef je je verder geen zorgen over te maken. Mocht je toch voor de zekerheid willen checken of je de juiste candles gebuikt, check dan de instellingen van het charting programma dat je gebruikt.

De meest bekende single candlestick patterns zijn de Hammer en de Hanging Man candlestick. Qua vorm verschillen deze in principe niets van elkaar maar qua betekenis verschillen ze enorm en zijn ze tegenovergesteld van elkaar. Dit is afhankelijk van de voorgaande price action. Zie de onderstaande afbeelding hoe ze er precies uit zien. De body is altijd erg klein en heeft een lang “stokje” oftewel shadow aan de onderkant. De bovenkant van de body heeft meestal een hele kleine shadow. Oftewel een hamer, of met wat meer fantasie een “Hanging Man”.

Hammer and Hanging Man
Hammer and Hanging Man

Het verschil zit hem dus zoals gezegd in de voorgaande price action, de kleur van de body is niet belangrijk. De Hammer is een bullish reversal signaal en kan aantonen dat de bottom dichtbij is en de prijs gaat stijgen. De lange shadow naar beneden toont aan dat verkopers de prijs hard aan het drukken waren maar dat de kopers dit overwonnen en sterker waren. Ondanks de verkoopdruk zijn er meer kopers en begint de trend bullish te worden. Let goed op, zo’n hamer is geen instant confirmation van een reversal en daarop plaats je niet gelijk een order. Koopdruk kan verzwakken en de prijs kan doorgaan met zakken (dat rijmt). De single candlestick patterns gebruik je altijd in combinatie met andere indicators en slechts als extra bevestiging van een trend reversal.

De Hanging Man is in principe het zelfde maar dan tegenovergesteld. Het geeft aan dat de top in zicht gaat komen en dichtbij kan zijn. Hierbij geldt natuurlijk ook dat er gekeken moet worden naar overige bevestigingen in andere indicators voordat je een order gaat zetten. In de onderstaande afbeeldingen is het duidelijk hoe beide candles een reversal hebben aangegeven.

Hammer Hanging Man
Hammer Hanging Man

Wanneer stap je in?

Het is niet altijd even makkelijk om te bepalen wanneer je een positie gaat openen. En ook bij deze strategie is het van belang dat je naar meerdere indicators kijkt voordat je in stapt. Wanneer de Hammer en Hanging man voldoen qua “uiterlijk” is het belangrijk om te kijken hoe de markt reageert op de eerstvolgende candle erna. Je gaat dus niet midden in de candle erin stappen en kijkt pas wanneer hij klaar is en de volgende geprint wordt.

Want in bijvoorbeeld een uur, kan de candle er nog heel anders uit komen te zien. Wanneer de candle sluit en de prijs inderdaad omhoog blijft pushen is het vaak safe om in te stappen. Kijk naar bijvoorbeeld resistance en support levels voor bevestiging. Zijn we dicht bij een bottom of top, bevestigd de candlestick een reversal op deze levels? Dan instappen. En ga zo door. Uiteindelijk heb je er weer een tool bij en worden je voorspellingen steeds beter en beter. Succes!

Heb je vragen? Kom eens langs op Telegram.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu