Blockchain Stories

Wat zijn Support en Resistance (ondersteuning en weerstand)?

Gastredacteur
Technische Analyse – Support en resistance

Belangrijke maar ook makkelijk herkenbare punten op charts zijn support en resistance levels. Deze punten leveren vaak een sterke weerstand (resistance) of ondersteuning (support) op bepaalde (psychologische) prijspunten. Ze zijn relatief eenvoudig te vinden.

Maar kan soms zijn ze ook onduidelijk, mede doordat er psychologische support en resistance bestaat. Psychologische punten zijn bijvoorbeeld vijftig-, vijfenzeventig- en honderdduizend.

Waar vinden we de support / resistance?

Support en resistance Technische Analyse #1
Support en resistance Technische Analyse #1. Bron: Trading View

Voor het vinden van de meest belangrijke resistance/support gebruik ik zelf altijd trendlijnen. Deze lijnen geven de trend weer. Een trend breken heeft heel wat kracht nodig. Zowel het omhoog als het omlaag breken. Dus vormt een trendlijn vaak een hele sterke support en/of resistance. Wanneer je naar de bovenstaande afbeelding kijkt, zie je een major bearish trendlijn aangegeven vanaf 20k met een gele lijn. Deze is weken lang in stand gehouden en elke grote push (groene candle) wordt de week erop ongedaan gemaakt door een flinke dump (rode candle). Na weken lang de trend te hebben gevolgd wordt hij ineens doorbroken.

Support en resistance Technische Analyse #2
Support en resistance Technische Analyse #2. Bron: Trading View

Een andere manier van het herkennen van support/resistance is het kijken naar hoe candles reageren op bepaalde plekken. Op deze afbeelding zie je veel candles met lange wicks. Deze proberen steeds boven een bepaalde prijs uit te komen maar elke keer zakt de prijs er weer onder. Het gaat hier in het voorbeeld om 7.5k. Een sterke resistance. In de chart is te zien dat het non stop geprobeerd wordt om deze te breken maar het niet lukt. Wanneer dit “te vaak” gebeurt is de kans groot dat de prijs een stukje gaat zakken, de resistance is te sterk.

In dit geval gebeurt dat ook en zakt hij van 7.5k naar 7.2k maar blijft ook weer omhoog gaan en proberen. Een sell order op 7.5k had dus best wat op kunnen leveren (ik zou dan zelf een stop boven de hoogste wick gebruiken). Het is wel een lastig voorbeeld om de huidige markt hiervoor te gebruiken. En sterker nog, ik raad het af om momenteel zo te handelen. Onze stop zou zijn afgegaan, en er zijn ontzettend veel fakeouts en traps. Hierdoor wordt het traden van dit soort levels zo goed als onmogelijk. De kans dat je stop af gaat is groot. Heb je er dan wel wat aan? Natuurlijk, het geeft de movement van de markt aan en je kan inschatten hoe de markt zal gaan bewegen.

Hoe gebruik je dit met traden?

Trade de breakout! Is iets wat je vast wel eens hebt gelezen of voorbij zien komen. Het is een vrij veilige manier van handelen. De breakout traden. Dit wil zeggen zet een buy of sell order wanneer de prijs door een support of resistance heen gaat. De kans is dan groot dat deze een flinke move maakt. Maar hierbij wel een kanttekening, er bestaan fakeouts en/of rejections zoals in het voorbeeld hierboven. Het kan zijn dat de prijs af en toe door de resistance/support heen prikt en gelijk weer terug komt, zet dus geen order strak op deze levels maar er een stukje boven of onder om veiliger te zijn. En gebruik altijd een stop loss, mocht het toch mis gaan, beperk je je verlies.

Vergeet niet onze andere artikelen over technische analyse te checken.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu