28 november 2023
Blockchain Stories
Cryptobeurs Guides

Cryptocurrency exchange: handelen in cryptogeld

cryptocurrency exchange

Bitcoin kopen en hebben is één ding, maar naast bitcoin zijn er natuurlijk nog ontzettend veel andere cryptocurrency’s. Deze cryptomunten kun je kopen en verkopen op een zogeheten cryptocurrency exchange. Bitcoin, Ethereum, Litecoin, maar ook talloze andere cryptocurrency’s worden er non-stop op verhandelt. Na het lezen van deze guide kun jij alle cryptomunten kopen die je wil.

Wil je bitcoin kopen? Check dan deze simpele uitleg.

Wat is een Bitcoin exchange?

Bitcoin exchanges, ofwel cryptocurrency exchange, zijn plekken op het internet waar mensen cryptocurrency’s kunnen verhandelen. Ze lijken allemaal op elkaar, maar geen één is hetzelfde. Alle beurzen hebben een eigen aanbod. Je kunt het dus vergelijken met bijvoorbeeld een aandelen beurs.

Starten op een cryptocurrency exchange

Om te beginnen met het handelen van crypto’s heb je een account nodig op een exchange. In dit voorbeeld gaan we aan de slag bij Binance, op dit moment de grootste cryptocurrency beurs. Een account maken is gratis. Na het registreren kun je trouwens ook zonder het sturen van bitcoin naar je Binance wallet alvast  rondkijken op de markt, je hoeft niet per se geld op je account te zetten.

  1. We gaan naar de website van Binance om te registreren. Klik hier.
  2. Rechtsboven kun je vervolgens klikken op ‘register’. Op deze pagina vul je jouw e-mail in met een sterk (!) wachtwoord. Als je deze stappen doorloopt krijg je een bevestigingsmail in je inbox. Check ook je spambox, soms komt de mail daarin terecht. De stappen daarna spreken voor zich, volg ze goed op en zo maak jij je account op Binance.
  3. Voordat je kunt gaan beginnen met handelen zul je wat cryptocurrency’s naar Binance moeten sturen. Dus we gaan beginnen met het ophalen van jouw persoonlijke adres bij Binance. Deze kun je vinden onder het kopje ‘Funds’ en dan ‘Deposits Withdrawals’binance bitcoin kopen
  4. In de lijst van crypto’s die je nu ziet, ga je opzoek naar Bitcoin (BTC). Druk op ‘Deposit’ en je zult hier een bitcoin adres vinden. Dit is een tijdelijk adres, gebruik dit dus niet meer dan één keer. Check het altijd opnieuw wanneer je nog een keer wat bitcoin naar Binance wil sturen.binance bitcoin kopen
  5. Kopieer dit bitcoin adres. Hier moet je jouw bitcoin dus naartoe sturen. In de ‘bitcoin kopen’ guide gebruiken we de bitcoin wallet Electrum. Het verzenden van bitcoin met deze wallet is eenvoudig. Je gaat naar ‘send’, plakt het adres van Binance in het tekstveld en je bent ready to go. Zorg dat je voldoende ‘fee’ meestuurt voor een snellere transactie, dus vooral niet minder dan de aangegeven hoeveelheid in de wallet. Hoe lang het duurt voor Binance om aan te geven dat je bitcoin is aangekomen verschilt enorm. Raak vooral niet in paniek als het even duurt, de bitcoin blockchain zorgt goed voor je coins dus er raakt niks kwijt.
  6. Onder het kopje ‘Funds’ en dan ‘History’ kun je zien hoe jouw transactie er voor staat. En dat is dat, je kunt nu altcoins gaan kopen op een exchange!

Handig om te weten: Op de deposit page kun je met ‘withdrawal’ je coins sturen naar jouw adres. Elke coin op de markt kun je versturen naar je eigen, daarvoor bestemde, wallet. Daarmee kun je dus je coins van de exchange afhalen.

Cryptocurrency kopen op een exchange

Wanneer je bitcoins zijn aangekomen bij Binance kun je jouw gewenste cryptocurrency kopen op de exchange. Onder het kopje ‘Exchange’ klik je op ‘Basic’ om de markt te openen. Links zie je twee kolommen. De bovenste (roze) laat de verkoop orders zien, terwijl de onderste (groen) de koop orders laat zien. Rechts onderin zie je geschiedenis van de laatste trades. En last but not least kun je rechts bovenin zoeken naar de gewenste cryptocurrency, zo kun je een andere markt kiezen om te kopen wat je wil.

binance markt bitcoin

 

Let op! Transacties die je maakt zijn definitief en kunnen niet worden terug gedraaid. Let dus goed op bij het plaatsen van een koop of verkoop order. Een foutje met een nulletje te weinig is zo gemaakt. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet.

Andere exchanges

Binance is niet de enige cryptocurrency exchange.  Er zijn verschillende soorten,  hieronder een kleine lijst van exchanges die misschien handig voor je kunnen zijn. Deze lijst zal regelmatig geüpdatet worden.

Litebit.eu

Litebit is een Nederlande exchange waar je ook met IDEAL kunt betalen. Erg makkelijk en snel, maar wel wat duurder dan de gemiddelde exchange. Als je voor gemak wil kiezen en geen zin hebt om bitcoin (of een andere coin) naar een exchange te sturen: dan is Litebit misschien wel wat voor jou.

Coinbase

Coinbase is een website die staat voor gemak. Deze exchange accepteert euro’s.  Je kunt er Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash kopen en verkopen. Met deze referral link krijg je bij je eerste aankoop van ~83 euro 8 euro cadeau van Coinbase. Die bonus krijgt Blockchain Stories dan ook, een win win situatie dus.

Exchanges die op Binance lijken

Cryptopia

Cryptopia is een exchange met een gigantisch aanbod aan coins, veel meer dan de meeste concurrenten. Voor obscure, kleine en niet zo bekende coins ben je op deze cryptobeurs aan het goede adres.

KuCoin
KuCoin is een exchange die er prima uitziet en waar je een hele hoop coins op kunt kopen die op andere plekken niet te krijgen zijn.

Kraken

Kraken is al geruime tijd één van de grootste cryptocurrency exchanges van de wereld. Je kunt hier ook beginnen met handelen zonder eerst bitcoin te kopen, er is een optie om euro’s over te maken en direct van start te gaan. Let op: de afkorting van bitcoin is niet BTC maar XBT op deze markt.

Poloniex
Dit was mijn allereerste exchange en ik vind het nog steeds heel makkelijk werken. Er is geen mogelijkheid om fiatgeld te storten, je moet dus starten met bitcoin of een andere cryptocurrency op deze exchange

Bittrex
Bittrex is een cryptobeurs die qua aanbod goed bij mij aansluit. Ze hebben net wat meer of andere coins dan de andere exchanges, maar verder verschilt ook deze niet veel van de concurrentie.

Coins op een cryptocurrency exchange

Alle coins die op een exchange staan heb je niet in eigen beheer. Als een platform gehackt wordt of failliet gaat, dan loop je dus de kans alles kwijt te raken. Zorg er dus voor dat je dit risico alleen neemt met geld dat je kunt missen. Aan te raden is alleen geld op een exchange te laten staan waar je snel mee wil handelen, anders is het verstandiger de coins naar een eigen wallet te sturen.

Meer weten over cryptocurrency?

Check dan onze algemene informatiepagina.

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn niet zo rooskleurig als het lijkt

Arnold Hubach

Smits van Oyen:”Eerst Nederland, daarna Europa voor Coinmerce”

Robin Heester

Bitfinex lanceert nieuwe manier om EUR en USD te storten

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.