Blockchain Stories
Bitcoin mining difficulty daalt met ruim 15%
Bitcoin Nieuws

Bitcoin mining difficulty daalt met ruim 15%

Start met €10 gratis Bitcoin bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Gisteren is de moeilijkheidsgraad voor miners van bitcoin enorm gekelderd. Dat blijkt uit gegevens van de grote miningpool van BTC.com. Deze daling is één van de allergrootste in de geschiedenis van bitcoin. Een daling van ruim 15% is geen reden tot paniek, maar het is wel opmerkelijk.

Hashing difficulty algorithm

Het algoritme die de moeilijkheid bepaalt wordt regelmatig automatisch geüpdatet. Wanneer er veel miners bijkomen (en voor zogeheten hashing power zorgen) wordt het systeem zo aangepast dat het moeilijker wordt om te minen. Wanneer er echter spraken is van een afname in hash power van het netwerk, dan wordt het makkelijk voor de aangesloten miners om een block te vinden. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de tijd tussen blocks op ongeveer 10 minuten te houden.

Bitcoin mining difficulty daalt met ruim 15%

Lagere prijs, minder miners

Mede door de heftige prijsdaling van dit jaar lijken een aantal ondernemers besloten te hebben (tijdelijk) te stoppen met het delven van bitcoin. Het kost namelijk behoorlijk wat energie om mee te doen aan dit spelletje. Wanneer de kosten voor het onderhouden van jouw hardware duurder is dan de hoeveelheid BTC die het opbrengt dan is het vaak logisch om te stoppen.

Geen ramp

Bitcoin is vanaf het begin af aan gebouwd om dit soort gebeurtenissen op te vangen. Of het nou grote hoeveelheden nieuw aangesloten hardware is of een hele boel stoppende computers, uiteindelijk past het algoritme zich wel aan. Er zijn nu minder kanshebbers, dus kunnen de ondernemers die wel gebleven zijn rekenen op betere beloningen. Want er zijn nog steeds 25 BTC’tjes per block te verdelen, maar onder minder deelnemers. Het is nu vooral afwachten hoe het ecosysteem rondom bitcoin hierop reageert. Ondanks de daling is het netwerk van bitcoin nog altijd met afstand het meest krachtige en daardoor best beschermde netwerk ter wereld.

In perspectief

Om aan te geven hoe sterk het netwerk nog is gaan we even met wat gekke termen gooien. Op dit moment zit het bitcoinnetwerk op ongeveer 40 Exa Hash per seconde (EH/s). Één Exa Hash is ongeveer 10.8 zettaFLOPS. Leuke termen, maar wat betekent dat in de praktijk?

Flopper de flopper de flop

Het altijd betrouwbare Wikipedia vertelt ons het volgende over FLOPS: “FLOPS is een eenheid die wordt gebruikt om de rekenkracht van CPU’s aan te duiden. Deze aanduiding is een aanvulling op de MIPS-eenheid, een andere snelheidsmeting van CPU’s die voornamelijk de snelheid van instructieverwerking aangeeft.”

Enkele voorbeelden van grafische kaarten met bijbehorende prestaties zijn:

  • De GTX 690 van nVidia met 5.621 Gflops.
  • De AMD Radeon HD 7990 van AMD met 6.963 Gflops.
  • De GTX 295 van nVidia met 1.788 Gflops.
  • De Titan V van nVidia met 12.3 Tflops

GigaFLOPS en zettaFLOPS

De sterkste videokaart in het bovenstaande lijstje zit op ruim 12 terraFLOPS. Dat komt neer op 12.000.000.000.000 FLOPS . De miners op het netwerk van bitcoin leveren een kracht van veertig(!) keer 10.8 zettaFlops. Zetta staat voor 1021. 10.8 x 40×1021=432.000.000.000.000.000.000.000. Dat zijn dus aardig wat FLOPS. Als je bovenstaande getallen ziet dan kun je wel de voorzichtige conclusie trekken dat het met de kracht van het netwerk van bitcoin wel goed zit. Een stuk minder miners is jammer, maar geen ramp zolang de algoritmes hun werk doen.

Gerelateerde berichten

Moonriver (MOVR) klaar voor uitbraak: bullish signalen volgens analist

Thanh Lanh Tran

Ripple vs SEC update: wat betekent dit voor XRP?

Julian Smits

ZachXBT lost WazirX hack bug bounty op en ontmaskert hacker

Thanh Lanh Tran

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu