Blockchain Stories
Technische Analyse: Trading Strategie
Technische Analyse

Technische Analyse: Trading Strategie

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Het leren van veel verschillende soorten indicatoren is een belangrijk onderdeel van het kunnen traden. Net zoals het herkennen van bepaalde patronen en de manier waarop de markt kan of zal reageren. Maar alleen het kennen van indicatoren of patronen maakt je geen goede handelaar. Je hebt een plan nodig. Welke indicatoren ga je gebruiken en hoe ga je deze gebruiken? Zonder plan ga je onnodig gokken op de markt en waarschijnlijk ook geld verliezen, terwijl dat niet had gehoeven. Het is een heel avontuur en niet gemakkelijk om een plan op te stellen. Maar zodra je een werkend plan hebt, heb je tevens een succesvolle trading strategie ontwikkeld.

Trading Strategie

Wat is het eigenlijk precies, een trading strategie? Het is een uitgebreid plan van de manier waarop jij gaat traden. Een plan waarbij je weet wanneer je in gaat stappen in een munt of wanneer je juist eruit gaat, om zoveel mogelijk winst te maken. Klinkt vrij eenvoudig maar helaas is dat het niet altijd. Het is een hele zoektocht om uit te zoeken wat werkt en hoe het werkt. En het meest belangrijke van dit alles: de zoektocht naar wat werkt voor jou! Iedereen kan je een trading strategie voorkauwen, maar de kans is groot dat het niet voor je werkt.

Een eigen plan

Waarom zou je dan een heel nieuw plan voor jezelf moeten maken en geen kant en klare opzoeken? Ten eerste omdat je bekend moet zijn met alle indicatoren. Hoe werken ze, wat laten ze zien en hoe betrouwbaar zijn ze? Ten tweede is het zo, dat wanneer een goed werkend plan online komt, dit ook voor iedereen bekend is. Mensen kunnen dus tegen het plan gaan traden waardoor deze ineens niet meer zo succesvol is. Mijn beste tip hierbij is: heb je iets wat goed werkt? Vertel dit niet aan iedereen en houd het lekker voor jezelf. En ten slotte, iets wat voor een ander werkt en duidelijk is, kan bij jou minder goed werken en onduidelijk zijn. Zoek iets waar je je comfortabel en vertrouwd bij voelt. Niets is zo erg als onzeker een trade in te stappen, want dan gaat het vaker mis.

Om een inzicht te krijgen in het opstellen van een trading strategie zal ik zo goed mogelijk proberen te beschrijven hoe ik te werk ga. In principe heb ik een vast stappenplan waarbij ik elk aspect van probeer te benaderen en uit te werken. Ga niet gehaast te werk, niets werkt 100% en al helemaal niet bij de eerste poging. Tevens is een strategie nooit klaar, markten veranderen dus ook je eigen werkwijze. Ga zorgvuldig te werk en geef niet op.

Stappenplan voor technische analyse

Het is dus handig om een stappenplan te maken en deze te volgen. Hierbij is het afkijken bij anderen natuurlijk geen probleem, daar leer je van. Neem alleen niet klakkeloos alles over, dat gaat niet werken. Bij het opstellen van een stappenplan zijn de timeframes de eerste factor waar ik naar kijk. Op welk timeframe ga ik traden? Is dit voor short term scalpen of long term? Dit is een belangrijk punt om te weten, want hierop ga je je indicatoren e.d. uitzoeken.

Timefrime gekozen, wat nu?

Dus zoek een timeframe range uit welke je gaat hanteren. Wanneer dit bekend is, ga je bekijken welke indicators je zou willen gebruiken. Dit is tevens het meest lastige gedeelte, want hoe kies je wat je gaat gebruiken? Ten eerste is het handig om alle indicatoren die we tot nu toe hebben besproken en eventueel nog gaan bespreken te bekijken in het overzicht van alle Technische Analyse posts op Blockchain Stories. Zoek uit wat de sterke punten zijn, de zwakke punten en welke jij zelf fijn vindt werken. Ten tweede kun je dan kijken welke bij elkaar zouden passen, welke indicatoren versterken elkaar? Geven ze bijvoorbeeld op tijd een signaal aan om in te stappen voor de short term timeframes of hebben ze een klein beetje vertraging maar is dit geen probleem voor long term trading?

Oefenen, oefenen, oefenen

Het uitzoeken van deze indicators kost veel tijd, je moet gaan oefenen, bekijken wat werkt en waar je vertrouwd mee bent/raakt. Er is namelijk geen bepaalde indicator die jou de perfecte trade gaat geven, het is het gehele plan wat jou helpt. Wanneer je een setje van indicators hebt gevonden ga je verder met de volgende en dus derde stap. Een stukje Risk Management, hoeveel ga je per trade potentieel maximaal verliezen en hoe beperk je je verliezen. Het opzetten van deze stap is niet moeilijk om te schrijven, maar wel moeilijk om je aan te houden. Zorg ervoor dat je dus regels opstelt waardoor je je er aan gaat houden. Wees streng voor jezelf

Kan ik dit wel?!

Deze drie stappen lijken ingewikkeld en dat is het ook. Maar wanneer je een succesvolle strategie weet op te zetten, kun je erg goede trades maken. Wees niet ontmoedigd als je een slechte trade hebt, geen enkele strategie is 100% succesvol. De markt wordt beïnvloed door allerlei factoren waaronder bijvoorbeeld nieuws. En nieuws zorgt ervoor dat geen enkele strategie werkt, de markt werkt dan niet meer volgens de indicatoren en regeltjes. Er is immers een nieuwe invloed bijgekomen die eerder niet te zien was.

Wanneer je dus een timeframe hebt uitgezocht, indicatoren en een risk managementplan hebt opgezet heb je in principe een trading strategie. Ga deze uitgebreid testen zonder echt geld in te zetten. Het is handig om hierbij een dagboek bij te houden. Waarom werkte de trade of waarom juist niet, wat zou je in de toekomst moeten aanpassen waardoor het wel werkt? Drie winnende trades achter elkaar kan namelijk betekenen dat de strategie alsnog niet werkt, want het kan geluk zijn. Test het dus uitgebreid en zorgvuldig.

Ga eens voor jezelf aan de gang met een eigen strategie. En wanneer je vragen hebt stel ze in onze Telegram groep. Wie weet kunnen we samen een mooi plan maken.

Gerelateerde berichten

Waarom Mog Coin binnenkort kan verdubbelen

Timo Bruinsma

PEPE afgewezen op $0,00000920 en daalt vervolgens flink

Timo Bruinsma

Dogecoin whale accumulatie stijgt met meer dan 800%

Timo Bruinsma

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu