Blockchain Stories
ING ontwikkelt privacy oplossing voor Corda blockchain van R3
Blockchain

ING ontwikkelt privacy oplossing voor Corda blockchain van R3

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Het is geen geheim dat de ING al geruime tijd bezig is met blockchain. Deze week kwamen ze met een nieuwtje. De Nederlandse bank heeft namelijk een privacy oplossing bedacht voor Corda. Dit is een distributed ledger system van R3.

ING en Corda

Op de jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars van Corda heeft de ING geholpen bij het oplossen van een issue. Het was voor Corda moeilijk om een goede balans te vinden tussen de veiligheid en de privacy van transacties.

Het blockchain-team van de bank heeft dit gedaan door zero-knowledge proofs (ZKP’s) toe te passen. Dit houdt in dat het netwerk iedere transactie controleert op uniekheid en het verifieert en voorkomt dubbele uitgaven.

De afkorting zk-SNARK staat voor “Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge”. Met behulp van zk-SNARKs zijn transacties op de blockchain volledig versleuteld.

Informatie zoals het adres van de afzender en de ontvanger, en de waarde van de transactie zijn allemaal cryptografisch versleuteld. Het netwerk controleert deze nog steeds, maar je kunt hiermee allemaal iets beter verbergen waar je mee bezig bent.

Onder andere TRON en ZCash maken al gebruik van deze feature.

Gedistribueerd validerend netwerk

De meeste blockchain versturen data naar alle deelnemende nodes in het netwerk. Bij R3 zit dat net iets anders. Zij hebben een limiet op de data die op het netwerk gedeeld moet worden.

Ze hebben validating notaries om te controleren of transacties geldig zijn. Daarnaast hebben ze ook non-validating notaries, die op een onzichtbare manier het grootboek van transacties bijhouden.

De validating notaries brachten de privacy van iedere transactie in gevaar. De non-validating notaries zorgden op hun beurt voor een zwakkere beveiliging van het netwerk, omdat een kwaadwillende actor bewust een ongeldige transactie kan schrijven.

In simpelere taal werkt het als volgt. Als jij een belangrijk gebouw binnen loopt moet jij je aanmelden bij de receptie. Een andere optie is om bij de deur compleet gefouilleerd te worden. De eerste riskanter voor het gebouw en de tweede is veel opdringeriger. Kies je dan voor veiligheid of privacy?

Een combinatie van deze twee oplossingen vertraagt het proces namelijk enorm.

Veiligheid of privacy?

Een goede tussenweg was bij R3 nog niet gevonden. Tot nu: de ING hielp mee met de ontwikkeling van zk-snarks.

Hiermee kun je bewijzen dat iets ‘geldig’ is, zonder dat je hiervoor alle informatie hoeft te onthullen. Of zoals de naam dus zegt: zero knowledge proof (ZKP). Transacties kunnen met cryptografie geverifieerd worden zonder dat er specifieke informatie hierover tussen de twee soorten notaries gedeeld hoeft te worden.

Normaal gezien zorgt een ZKP voor een vertraging op de blockchain. Een enigszins verrassende ontdekking is dat dat ZKP-transacties verzonden naar Corda-notaries minder tijd nodig hebben om te verifiëren dan reguliere transacties (waarvan de volledige inhoud zichtbaar is).

Bron: Coindesk

Gerelateerde berichten

Solana verkeert in ongeëvenaarde topconditie volgens ontwikkelaar

Marijn van Leeuwen

Problemen met het Bitcoin mining netwerk: “Gevaarlijk gecentraliseerd”

Marijn van Leeuwen

Investeerders blijven geloven in positieve koers Memecoins: De rally houdt vol

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu