Blockchain Stories
Image default
Bitcoin Blockchain Blog Mining Nieuws Technische Analyse

Technische analyse: Het effect van de komende halving op de Bitcoin koers

De Bitcoin halving zit er weer aan te komen. In het verleden betekende dit niet veel goeds voor de koers van de Bitcoin. Zo hebben we bij elke halving een zogenaamde ‘pre-halving gevarenzone’ gezien. Bekende analyst Rekt Capital stelt: “Over twee dagen zit de Bitcoin officieel in de gevarenzone. Historisch gezien beginnen hier de pre-halving dalingen”. 

De voorspelling van Rekt Capital

In het verleden hebben we drie Bitcoin halvings gehad. We zien een belangrijk verband tussen de halvings. Voor de halving in 2016 daalde de koers met 40% en in 2020 was de daling 20%. Volgens Rekt Capital is het volgende patroon te zien in de koers:

Eerst zien we een pre-halving rally, waar de koers ineens enorm begint te stijgen. Dit is de periode die we de laatste tijd hebben gezien. Hierna zien we een pre-halving retrace. In deze periode trekt de koers zich weer terug tot de halving is geweest. 

Na de halving zien we ook een terugkerend patroon. Dit begint met de post-halving re-accumulation. Op dit punt begint de koers langzaam weer te stijgen. Meestal kenmerkt dit ook direct de post-halving parabolic upside. In deze periode begint de koers als een gek te stijgen. Na deze periode kunnen we een all time high verwachten. 

Via deze link kun je bijhouden wanneer de volgende halving plaatsvindt!

De voorspelling van Rekt Capital lijkt tot nu toe in ieder geval voor een groot gedeelte uit te komen. In februari begon de pre-halving rally waar over gesproken werd, waarna een nieuwe all time high is vastgesteld in maart 2024 van $ 73,794. Dit is overigens de eerste keer dat de Bitcoin een all time high heeft bereikt voor de halving. 

Op het moment zitten we midden in de pre-halving retrace. Tot nu toe lijkt dit ook te komen. Het wordt nu vooral wachten tot de halving die op 20 april 2024 gepland staat. 

Wat houdt een Bitcoin halving precies in?

Een Bitcoin halving komt eens in de vier jaar voor. Zo’n halving houdt in dat de beloning voor het minen van een Bitcoin block halveert. De volgende Bitcoin halving wordt op 20 april 2024 verwacht nadat block 740.000 is gemined. Voor de Bitcoin miners houdt dit in dat de beloning voor het minen van een block van 6,25 BTC naar 3,125 BTC gaat. 

Dit wordt de vierde halving in de geschiedenis. De vijfde halving wordt in 2028 verwacht na het minen van block 850.000. 

Het economische effect van de Bitcoin halving

Een Bitcoin halving is slim bedacht. Het is een manier van de Bitcoin om voor deflatie te zorgen; de Bitcoin wordt meer waard. Bitcoin halvings hebben een enorme impact op de dynamiek van de markt. 

Bij de verleden halvings hebben we gezien dat het een positief effect heeft op de koers. Dit patroon zien we vooral doordat er minder Bitcoins gemaakt worden. Kortom, de vraag wordt meer of blijft gelijk, terwijl het aanbod minder wordt. 

Schaarsheid van de Bitcoin zorgt er ook voor dat het aantrekkelijker wordt om digitaal waarde te bewaren. 

Rondom de halving zien we ook meer speculatie en anticipatie vanuit diverse bronnen, wat de interesse in de markt ook verhoogd. Meer interesse in de markt betekent meer vraag, waardoor de waarde nog verder omhoog gaat. 

Dit patroon verklaard ook de voorspelling die Rekt Capital heeft laten zien. Er zijn echter een hoop variabelen die zo’n voorspelling niet precies uit laten komen. 

Hoe bereid je je voor op een halving?

Voor investeerders is het enorm belangrijk om zich goed voor te bereiden op een halving. Het kan snel fout gaan als je niet goed inspeelt op de halving. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te blijven over de Bitcoin. Hou daarom niet alleen de koers in de gaten, maar ook alles wat een directe invloed kan hebben op de koers. 

Denk hierbij aan het nieuws rondom de Bitcoin, markttrends en andere economische indicatoren met een invloed op de Bitcoin waarde. 

Verder is het verstandig om te kijken naar verspreiding van risico. Aangezien de koers van de Bitcoin erg volatiel is rondom een halving, is het lastig om te voorspellen wat er op korte termijn gaat gebeuren. Daarom is het handig om ook te kijken naar diversificatie om je beleggingskapitaal te beschermen. 

Voorbereiding op de halving voor Bitcoin miners

Als Bitcoin miner is het ook van belang om je goed voor te bereiden op de halving. Er zijn drie punten waar je naar moet kijken:

  • Efficiëntie: Zorg ervoor dat je voor een halving bekijkt hoe je je hardware kan verbeteren. Energie-efficiënte modellen zorgen ervoor dat Bitcoin mining winstgevend blijft. 
  • Kosten analysen: Kijk naar alle kosten die je maakt. Denk hierbij aan energie en onderhoud. Aangezien de beloningen minder worden, kan het belangrijk zijn om de kosten te verminderen. 

Plan vooruit op de halving: Als miner is het belangrijk om een strategie te hebben voor de halving. Zo kan het handig zijn om geminede Bitcoins vast te houden of je setup veranderen zodat je meer kan minen.

Gerelateerde artikelen

Thaise SEC blokkeert crypto platforms zonder vergunning

Marijn van Leeuwen

Bitcoin transactiekosten dalen weer na Bitcoin halving

Thanh Lanh Tran

FTX gaat door met verkoop van vergrendelde SOL tokens via veiling

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer