Blockchain Stories
Image default
Nieuws

Recordbrekende Goudprijs: Wat is de impact op Bitcoin?

De waarde van bitcoin vertoont indrukwekkende resultaten in 2024, maar ook goud laat recordbrekende prestaties zien. In de afgelopen nacht bereikte het waardevolle metaal op indrukwekkende wijze een historisch hoogtepunt.

Duidt de stijging van de goudprijs op een dreigende wereldwijde economische neergang? Tijdens de financiële crisis van 2007 vertoonde goud een soortgelijke opwaartse beweging, met bekende gevolgen in het verschiet.

Komt er een mondiale economische neergang?

Nadat de goudprijs in 2007 een historische piek bereikte, steeg de werkloosheid snel in de Verenigde Staten. Daarna begon de financiële crisis. Maar dit impliceert dus niet noodzakelijk dat we een soortgelijke situatie kunnen verwachten. Echter, het uitbreken van het waardevolle metaal wekt altijd bezorgdheid op onder veel investeerders. Vaak duidt dit niet op positieve ontwikkelingen wereldwijd. Dit is vooral omdat beleggers goud beschouwen als een veilige toevlucht in tijden van economische onrust.

Houd in gedachten dat de Amerikaanse centrale bank in maart 2022 begon met een van de meest drastische rentemaatregelen in de moderne geschiedenis. Het ontbreken van een recessie tot op heden betekent niet automatisch dat we er geen zullen meemaken.

Een alternatieve verklaring voor de recordbrekende goudprijs

Een extra verklaring voor de ongekende stijging van de goudprijs is het toenemende gebrek aan vertrouwen van investeerders in de Amerikaanse dollar. De schuld van de Verenigde Staten neemt toe met zo’n 1 biljoen dollar per 100 dagen. Gezien de huidige hoge rentetarieven, stijgen de jaarlijkse rentelasten van de overheid snel.

Op dit moment wordt geschat dat de Verenigde Staten jaarlijks $1,1 biljoen aan rente betalen over hun schuld. Volgens de huidige trends zal de nationale schuld naar verwachting in mei 2024 oplopen tot 35 biljoen dollar. Rond de tijd van de verkiezingen zal het naar 37 biljoen dollar stijgen.

De uitgaven van de Amerikaanse overheid blijven stijgen, wat resulteert in toenemende begrotingstekorten en een groeiende schuldenlast, wat op zijn beurt leidt tot verhoogde rentelasten.

Zou de historische piek in de goudprijs, die samenviel met die van bitcoin en aandelen, wellicht kunnen aangeven dat beleggers zich terugtrekken uit de Amerikaanse dollar? De economische situatie lijkt momenteel vrij solide te zijn, maar tegelijkertijd groeien de bezorgdheden rondom de dollar. 

Tijdens periodes van economische onrust zoeken beleggers soms naar beschutting in bitcoin, als een alternatief voor goud, maar op andere momenten trekken ze zich juist terug uit deze volatiele activa, wat de ambiguïteit en complexiteit van bitcoin benadrukt.

Gerelateerde artikelen

Bitcoin Whales kopen binnen 24 uur 47,000 BTC ter waarde van $2,967,768,000

Ulrich Martin

Ripple koersverwachting, tijd om XRP te kopen?

Timo Bruinsel

Bitcoin whale Mr. 100 koopt Bitcoin tijdens marktdip

Timo Bruinsel

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer