Blockchain Stories
Cardano genesis keys: centralisatie of noodzakelijke controle?
Altcoin Nieuws

Cardano genesis keys: centralisatie of noodzakelijke controle?

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Terwijl de bredere markt zich herstelde in afwachting van de goedkeuring van de Ethereum (Ticker: ETH) exchange traded fund (ETF), is er binnen de Cardano (Ticker: ADA) community een verhitte discussie ontstaan.

De discussie gaat over de genesis keys van Cardano. Dit zijn cryptografische sleutels die worden gebruikt om het eerste blok van de Cardano blockchain in 2015 te controleren en te bevestigen.

Deze genesis keys zijn cruciaal voor het beveiligen van de gehele keten en het beschermen van de ledgers tegen manipulatie. Wel is het zo dat de genesis keys alle regels van het protocol beheersen.

Is Cardano gecentraliseerd?

De discussie werd aangewakkerd door Justin Bons, oprichter en CIO van Cyber Capital. In een thread op X benadrukte Bons de gecentraliseerde controle die de genesis keys verlenen aan Input Output Global (IOG), een van de drie primaire organisaties die verantwoordelijk zijn voor het onderzoek en de ontwikkeling van Cardano. Bons bekritiseerde de decentralisatiefabel van ADA en merkte op:

Cardano heeft ‘genesis keys’; een multi sig die alle regels beheerst. ADA is extreem gecentraliseerd, aangezien dit uniek is ingebouwd in het protocol.

Justin Brons

In de lange thread erkende hij ook de inspanningen van Cardano richting on chain governance met de Voltaire upgrade. Echter, hij gelooft dat de genesis keys ADA op dit moment nog steeds gecentraliseerd maken.

Tegenstrijdige standpunten

Een bekende gebruiker van Cardano JaromirTesar, betwistte Bons’ standpunt op X en zei:

Genesis keys zijn slechts een hulpmiddel om een hard fork te activeren (het is gewoon een verandering van de belangrijkste protocolversie).

JaromirTesar

Daarnaast voegde hij toe:

Het gebruik van Genesis keys heeft zijn vaste grenzen en mogelijkheden… Heel binnenkort zal het bestuur in handen van de Cardano community komen. Genesis keys zullen hun functionaliteit verliezen.

JaromirTesar

Om de decentralisatie van Cardano verder te bevestigen, voegde Cardano creator bigpeyYT toe:

Geen impact op de prijs

Hoewel genesis keys een praktische methode bieden voor het aanpassen van protocollen, roept hun gecentraliseerde aard zorgen op bij de community.

Ondanks deze bezorgdheid liet de 11e grootste cryptocurrency alleen maar groene cijfers zien, met een enorme stijging van 7,50% in de afgelopen 24 uur.

Bovendien zag Cardano in de afgelopen 24 uur een groot transactievolume volgens onze statistieken van IntoTheBlock. In de afgelopen 7 dagen heeft Cardano een stijging meegemaakt van maar liefst 15,91%.

image 54
Bron: IntoTheBlock

Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.

Ontvang 10 euro gratis crypto

In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft een waarde van 25 euro.

Start jouw cryptoavontuur met een welkomst cadeau van 10 euro en maak jouw account aan via onderstaande knop.

Gerelateerde berichten

Hoe de nominatie van Kamala Harris de verkiezingen kan beïnvloeden

Timo Bruinsma

Helium bereikt $5,04: Wat veroorzaakt de stijging?

Timo Bruinsma

CoinShares signaleert een grote instroom in digitale valuta

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu