De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente met 0,25% verlaagd, waarmee het nieuwe tarief uitkomt op 3%. Hoewel er geen duidelijke beloftes zijn gedaan over toekomstige renteverlagingen, wijst de toon van de aankondiging op een voorzichtige en ‘dovish’ benadering. Tegelijkertijd heeft de ECB haar inflatievooruitzichten naar beneden bijgesteld, een teken dat de economische uitdagingen blijven groeien.
Zwak groeiende economie vraagt om steun
De Eurozone kampt met tegenvallende economische groei en politieke onzekerheid, wat de druk op de ECB vergroot om steun te bieden. Het besluit om de rente te verlagen komt op een moment dat het economische herstel in de regio stagneert. De neerwaartse bijstelling van de inflatieverwachtingen versterkt het idee dat de centrale bank meer ruimte wil creëren om de economie te ondersteunen, indien nodig.
Met deze stap probeert de ECB een balans te vinden tussen het beheersen van de inflatie en het stimuleren van groei, terwijl het tegelijkertijd afwacht hoe externe factoren zich ontwikkelen, zoals geopolitieke spanningen en energieprijzen.
Wat doet de vs?
Ondertussen lijken ook de Verenigde Staten een vergelijkbare weg in te slaan. De Federal Reserve (Fed) staat naar verwachting volgende week klaar om de rente te verlagen. Dit komt nadat de Amerikaanse producentenprijsindex (PPI) voor november een hoger dan verwachte maandelijkse stijging van 0,4% liet zien. De jaarlijkse PPI steeg tot 3%, wat hoger is dan de verwachte 2,6%.
Ook de kern-PPI, die volatiele elementen zoals voedsel en energie uitsluit, steeg tot 3,4%, waar 3,2% was verwacht.
De inflatiecijfers suggereren dat de prijsdruk in de VS aanhoudt, hoewel de arbeidsmarkt tekenen van afkoeling begint te vertonen. Het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen kwam uit op 242.000 voor de week eindigend op 7 december, in lijn met de verwachtingen van 220.000.
Vooruitzichten voor de economie
De renteverlaging van de ECB en de mogelijke volgende stap van de Fed illustreren de moeilijke situatie waarin centrale banken zich bevinden. Ze proberen de economische groei te ondersteunen zonder de inflatie opnieuw op te laten lopen.
Voor de Eurozone blijft de weg onzeker, met lage groei en politieke instabiliteit die het economisch beleid compliceren. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te zien of deze renteverlagingen voldoende zijn om de economie op de been te houden.
Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Google Nieuws.
Ontvang 10 euro gratis crypto bij Bitvavo
In samenwerking met Bitvavo mogen wij 10 euro gratis cryptocurrency weggeven aan onze lezers. Dit is een exclusieve samenwerking met de grootste exchange van Nederland. Daarnaast mag je ook de eerste 7 dagen €10.000 volledig gratis handelen op het platform, dit heeft ook een waarde van 25 euro.
Start jouw cryptoavontuur met een welkomstcadeau van 10 euro (storting van €10 vereist) en maak jouw account aan via onderstaande knop. Je vindt alle voorwaarden van deze deal op de actiepagina.