De Amerikaanse economie begint 2025 met een domper: in het eerste kwartaal daalt het bruto binnenlands product met 0.3%. Het is de eerste keer in drie jaar tijd dat er sprake is van negatieve groei.
Hoewel het cijfer op zichzelf klein lijkt, maakt het in de financiële wereld veel los. Vooral omdat de oorzaak niet bij consumenten of bedrijven ligt, maar bij handel en de overheid zelf.
Handelsdruk en overheid zorgen voor mincijfer
Het negatieve groeicijfer komt vooral door twee opvallende factoren. Ten eerste drukt de handel flink op het totaal. Door een golf aan importen voorafgaand aan verwachte tarieven, ook wel ’tariff frontrunning’ genoemd, liep het handelssaldo zwaar uit de pas. Alleen dat effect zorgt voor een afname van maar liefst 4.83%. Daarnaast levert ook de Amerikaanse overheid een negatieve bijdrage van 0.25% aan het bbp, iets wat sinds 2022 niet meer is voorgekomen.
Ondanks dat consumentenbestedingen en bedrijfsinvesteringen op peil blijven, slepen deze twee componenten het totaal toch naar beneden. En dat voedt direct de geruchten over een mogelijke recessie in de tweede helft van dit jaar.
Beurzen kijken naar de Fed
Crypto analist Michaël van de Poppe ziet in het cijfer vooral een signaal voor het beleid van de centrale bank. “Massive miss on GDP”, noemt hij het. Volgens hem zou dit de Federal Reserve ertoe kunnen aanzetten om de teugels te laten vieren. Een versoepeling van het monetaire beleid betekent meer liquiditeit in de markt, wat gunstig is voor risicovolle assets zoals aandelen en crypto.
Ook andere marktvolgers merken op dat een negatieve bijdrage van de overheid zelden voorkomt en vaak politieke of fiscale heroriëntatie voorspelt. Zeker in verkiezingsjaren is dat geen toeval. De impact op markten, waaronder Bitcoin, zou dan ook groot kunnen zijn als de Fed richting versoepeling beweegt.
Wat betekent dit voor crypto?
Als de Fed inderdaad richting renteverlagingen beweegt, kan dat een nieuw bullish momentum opleveren. Niet alleen voor traditionele markten, maar ook voor crypto. De vorige keren dat het beleid werd versoepeld, profiteerden vooral Bitcoin en Ethereum. De aankondiging van eventuele maatregelen zal daarom nauwlettend gevolgd worden door investeerders en traders die de cryptoprijzen in de gaten houden.
Ook in traditionele financiële sectoren wordt er al gespeculeerd over hoe blockchaintechnologie en digitale assets een grotere rol gaan spelen in tijden van economische onrust.