Beleggers in Bitcoin SV (BSV) zijn nog niet klaar met Binance. In het Verenigd Koninkrijk proberen ze een miljardenclaim opnieuw op tafel te krijgen. Ze stellen dat de delisting van BSV in 2019 de koers jarenlang heeft gedrukt. De schade? Omgerekend zo’n 13 miljard dollar.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
“Gederfde groei” levert miljardenclaim op
In april 2019 haalde Binance de stekker uit BSV, samen met exchanges als Kraken en ShapeShift. Dat veroorzaakte volgens investeerders niet alleen een directe koersval, maar ook een gemiste kans op toekomstige winst. Ze noemen het de “forgone growth effect” en zeggen dat BSV zich anders had kunnen ontwikkelen tot een top crypto met een waardering in de buurt van Bitcoin.
In 2024 werd dat deel van de rechtszaak nog afgewezen door het Britse Competition Appeal Tribunal. Volgens die uitspraak hadden beleggers hun verlies kunnen beperken door op tijd BSV in te ruilen voor andere coins. De rechtbank vond het bewijs voor onwetendheid over de delisting “mager en globaal”.
Toch proberen de BSV houders nu via het Britse Hof van Beroep die claim alsnog geaccepteerd te krijgen. Hun advocaten stellen dat het onmogelijk was om tijdig uit te stappen, omdat de markt niet genoeg waarde bood om verliezen te beperken.
Volgens Law360 zou deze claim, als die wordt toegestaan, kunnen leiden tot een schadevergoeding van meer dan 13 miljard dollar.
Craig Wright blijft probleemgeval
Wat de zaak extra gevoelig maakt: BSV werd opgericht door Craig Wright, die jarenlang beweerde dat hij Satoshi Nakamoto is. In 2024 oordeelde de rechter echter dat Wright geen enkel bewijs leverde en zich schuldig maakte aan fraude. Dat voedt de discussie of het delisten van BSV niet gewoon een logische zet was van de beurzen.
Juristen betwijfelen dan ook of de investeerders echt een kans maken. Het idee dat Binance, Kraken en anderen samenspanden om BSV te saboteren klinkt volgens sommigen vergezocht. Bovendien zou een overwinning indirect betekenen dat Wright financieel profiteert van zijn eerdere leugens.
Toch laat de rechtszaak zien dat cryptobeleggers steeds vaker juridische stappen ondernemen tegen grote exchanges. Hoe ver ze daarmee komen, moet nog blijken. De zaak geldt in elk geval als de eerste collectieve cryptozaak rond concurrentie in het VK.