De drie belangrijkste presidentskandidaten in Zuid-Korea spreken zich openlijk uit voor spot Bitcoin ETF’s en institutionele toegang tot de cryptomarkt. Dat is opvallend, want in het land zijn die vormen van investeren nu nog strikt verboden.
De CEO van CryptoQuant, Ki Young Ju, maakte het nieuws wereldkundig via X. Zijn eerdere uitspraken over dark stablecoins tonen zijn actieve betrokkenheid in dit debat.
Bitcoin is verkrijgbaar bij Bitvavo en Bybit.
Politieke steun voor institutionele crypto
Hoewel Bitcoin in Zuid-Korea populair is onder particuliere handelaren, houden institutionele partijen nog altijd de boot af vanwege regelgeving. Toch lijkt daarin verandering te komen. Volgens Ki Young Ju zijn alle drie de belangrijkste kandidaten voor het presidentschap voorstander van het toestaan van spot Bitcoin ETF’s. Dat betekent concreet dat grote investeerders en financiële instellingen straks mogelijk legaal kunnen deelnemen aan de cryptomarkt.
Een mogelijke wetswijziging op dit vlak zou Zuid-Korea dichter in de buurt brengen van landen als de VS, waar de SEC eerder dit jaar al verschillende spot Bitcoin ETF’s heeft goedgekeurd. Daarmee zou het land niet alleen aantrekkelijker worden voor institutioneel kapitaal, maar ook voor internationale crypto initiatieven.
Nog geen officiële goedkeuring
Toch is het nog te vroeg om te juichen. Want hoewel de politieke steun een stap vooruit is, blijven Bitcoin ETF’s op dit moment nog verboden in Zuid-Korea. Ook mogen grote beleggingsfondsen of pensioenfondsen er officieel geen crypto aanhouden.
De volledige handelsactiviteit op Zuid-Koreaanse beurzen komt daarom nog steeds van retail handelaren, zonder enige vorm van institutionele inbreng. Dat maakt duidelijk hoe groot de impact kan zijn als dit beleid daadwerkelijk wordt aangepast.
De oorspronkelijke post van Ki Young Ju is hier terug te vinden:
Impact op de markt?
De vraag is nu wat deze politieke steun gaat betekenen voor de koers en liquiditeit van Bitcoin in de regio. Als ETF’s en institutioneel geld straks worden toegestaan, kan dit leiden tot een nieuwe instroom van kapitaal en meer stabiliteit op de markt.
Vooral internationale partijen houden dit nauwlettend in de gaten. Zuid-Korea is namelijk een van de actiefste cryptomarkten ter wereld, ondanks de beperkingen voor grote beleggers. Mocht het land inderdaad de deuren openen voor grootschalige investeringen, dan zou dat wereldwijd effect kunnen hebben op hoe landen met crypto omgaan.