Blockchain Stories

Hoe gebruik je volume als indicator?

Gastredacteur
Technische Analyse Volume als indicator

Dagelijks worden er heel wat cryptomunten op exchanges heen en weer geschoven. Ze worden in grote hoeveelheden gekocht en verkocht om uiteindelijk zoveel mogelijk winst te kunnen maken. Deze beweging wordt weergegeven als volume in een chart (grafiek). Dit kan helpen bij het voorspellen van de trend en geeft je een inzicht hoe de markt reageert op bepaalde prijzen.

Zo hebben we de volume profile indicator¬†al eens besproken welke inzicht geeft in verschillende volume “pockets”. In deze post gaan we dieper in op het volume zelf. Het is een van de meest belangrijke indicators om te gebruiken tijdens je technische analyse en helpt je bij het maken van goede keuzes.

Volume Indicator

Het is een vrij simpele indicator om af te lezen, de volume indicator. Het geeft een representatie weer van alle trades tijdens een specifiek gegeven periode. Dit kan dus op elke timeframe zijn van de 1 minute chart tot en met de yearly charts. Het is een opsomming van zowel kopen als verkopen en maakt daarin geen onderscheid. Het is wel te zien aan de beweging van de markt welke kant de meeste kracht heeft. Zo kleurt de volume indicator meestal rood wanneer verkopen de overhand hebben en groen wanneer het aantal aankopen stijgt. Zie de onderstaande afbeelding van een voorbeeld van de volume indicator zoals deze op TradingView weergeven kan worden.

Volume Indicator. Trading View.

Een makkelijke manier om volume te begrijpen is om het te vergelijken met een democratisch stem systeem. Oftewel, hoe meer stemmen hoe hoger het volume en hoe meer mensen het eens zijn met de richting van de prijs. Hoe minder stemmen, oftewel volume, hoe minder mensen het eens zijn met de beweging en hoe groter de kans is dat de prijsbeweging niet in stand blijft. Zo is een breakout op weinig volume uiteindelijk meestal een fake-out en dus niet echt. Maar let op, want een breakout met een enorme volume spike is vaak euforie. Mensen hebben dan het gevoel de boot te missen en stappen massaal in. Wat kan volgen op een flinke terugval, oftewel een correctie van de heftige reactie.

Volume Divergence

We hebben het al eerder besproken, het traden van divergencies. Divergence betekent letterlijk ‘afwijking’. Ook met behulp van de volume indicator is het mogelijk te handelen maar het is gevoeliger voor valse informatie door euforie en fake-outs. Op de onderstaande afbeeldingen zien we zo’n voorbeeld van een divergence in prijs ten opzichte van volume. Je ziet goed dat wanneer de prijs uitbreekt dit gevolgd wordt door een flinke spike in volume. Tevens is het goed te zien dat dit ondersteund werd door een stukje euforie, de prijs viel gelijk wat terug. Maar wanneer de prijs weer begon te stijgen ging het volume ook langzaam omhoog, er kwamen steeds meer stemmen die het eens waren over de prijsstijging. Het is dus een prima voorbeeld hoe de beweging werkt.

Bitcoin Chart Volume Divergence. Trading View.

Nu zie je ook dat ondanks dat de beweging ineens omhoog is, het volume flink aan het afzwakken is. Dit kan duiden op vermoeide kopers, er blijven minder stemmen over welke voor een stijging zijn. Dit kan meerdere dingen betekenen. De markt is in afwachting van wat er gaat gebeuren en kan laten zien dat de prijs tijdelijk weer wat terug gaat zakken. Het is geen standaard verkoop signaal maar laat zien dat je op moet gaan letten. Wie weet geeft een andere indicator nu wel een sell signaal aan. Volume is dus erg goed en sterk in combinatie met andere indicators. Scroll eens door onze lijst van andere Technische Analyse-posts heen om meerdere indicatoren te leren kennen.

Combineren van indicatoren

De volume indicator is zoals gezegd een van de meest belangrijke indicators. En mits je hem juist gebruikt daardoor een hele krachtige indicator. Het geeft een letterlijke representatie van het totale handelsvolume in het gekozen tijdsframe. Wanneer je dit gaat combineren met andere indicators kun je al snel zien of een breakout misschien wel een fake-out is en je dus niet in moet stappen. Bekijk de charts goed en kijk wat je ziet, hoe reageert de prijs op volume? Wanneer je bezig bent met het maken van je eigen strategie is het bekijken van volume bijna altijd een vereiste.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu