Blockchain Stories

Hoe lees ik een orderbook?

Gastredacteur

Gebruik maken van het orderbook (ook wel orderboek genoemd) is een van de meest lastige manieren om te traden. Maar kan mits goed gebruikt, heel veel inzicht geven. Het orderbook is een representatie van het aantal buy en sell orders op verschillende prijsniveaus. Deze data wordt in principe altijd realtime weergeven maar kan door o.a. bots en hidden orders veel ruis bevatten. Orderbooks kunnen meer vertellen dan je in eerste instantie denkt.

Orderbook

Om te beginnen is het handig te weten hoe het orderbook eruit ziet en wat je eruit kan aflezen. In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van het orderbook op Bitfinex. Dit is het orderbook van het BTC/USD paar. Hierin zie je aan de linkerkant de groene BUY orders en aan de rechterkant de rode SELL orders. Dit zijn de zichtbare orders welke op alle prijslevels staan. Let op, zichtbare orders. Het kan zijn dat er dus nog zogenoemde “hidden” orders staan welke je niet ziet. Hier kom ik later op terug.

Technische Analyse Orderbook
Technische Analyse Orderbook BTC/USD

Wat je kunt aflezen uit het bovenstaande orderbook, is dat het bijvoorbeeld 60 BTC kost om de prijs 1$ naar boven te verschuiven. Er is 60 BTC te koop op $6361. Echter zou een 60 BTC market sell de prijs met 9$ doen zakken. We hebben het hier dus over market buys/sells oftewel een order zetten welke instant koopt voor de best beschikbare prijs. De orders die je in het orderbook ziet, zijn limit orders. Orders met een vaste prijs welke in stukjes kan worden opgekocht en voor een tijd kan blijven staan.

Uit het bovenstaande voorbeeld zouden we kunnen concluderen dat er op dat moment meer verkoopdruk was en dat het meer moeite kost om te prijs omhoog te kopen dan naar beneden te verkopen. Het zou dus kunnen zijn dat de prijs gaat zakken (wat inmiddels na het nemen van deze screenshot ook iets is gebeurt). Maar pas erg op met het trekken van conclusies, een grotere verkoop druk kan namelijk het tegenovergestelde effect hebben van wat je zou denken.

Technische Analyse Orderbook 2
Technische Analyse Orderbook AGI/USD

Sell wall

Een mooi voorbeeld van een sell wall, is het orderbook hierboven op het AGI/USD paar. Hierin zie je dat er met maar twee orders een flinke sell muur staat ten opzichte van de buy kant. Het kost relatief veel geld om deze muur te doorbreken en de prijs te laten stijgen. Terwijl als je naar de andere kant kijkt, zal een soortgelijke market sell de prijs flink laten zakken. Nu kan zo’n muur van alles betekenen en moet je er niet vanuit gaan dat dit betekent dat de munt flink zal zakken in prijs.

Hoe kunnen we orderbooks gebruiken?

De grote vraag inderdaad, hoe kunnen we dit gaan gebruiken? Ten eerste is het belangrijk om te voorkomen dat je uit gaat van je eigen aannames. Want zou dat niet het doel zijn van diegene die de muur plaatst? Om jou te misleiden? Als je 35.000 stuks van AGI hebt, waarom zou je deze dan voor die prijs allemaal willen verkopen of de prijs willen drukken? Je wilt er neem ik aan zoals iedereen zoveel mogelijk uithalen (uiteraard niet eeuwig blijven wachten op meer en meer).

Scenario: short AGI

Laten we het eens verder uitdiepen en bekijken van meerdere kanten. Stel we hebben een short staan op AGI en verwachten dat de prijs zal gaan zakken. Helaas is de prijs inmiddels gestegen met 9% en komt onze liquidatie in zicht. Wat zou een optie zijn om potentiƫle kopers af te schrikken en ervoor te zorgen dat je geen geld kwijt gaat raken? Je kan proberen een mega sell order neer te zetten, wie weet schrikken mensen hiervan en gaan ze verkopen zodat je hier van kan profiteren. Jouw short gered en het heeft gewerkt.

Hidden order

Maar wie zegt dat diegene een short heeft staan? Misschien wel, want je ziet verder geen koop orders. Nu wordt het opletten geblazen en kom ik terug op het hidden order gebeuren. Het kan namelijk zijn dat diegene niet de prijs probeert te drukken omdat hij bang is voor zijn short. Maar misschien is hij juist bang dat hij niet meer zo goedkoop kan inkopen, en de prijs binnenkort gaat stijgen. Wat zou dan een tactiek zijn om toch nog voor deze prijs (groot) te kunnen inkopen? Juist, het plaatsen van een dikke sell wall. Jij en ik schrikken hiervan, prijs gaat misschien hard naar beneden. Dus laten we maar gaan verkopen en het verlies minimaal houden.

En nu komt het hidden order spelletje, na het verkopen zie je de prijs niet bewegen. Het kan dus zijn dat er inderdaad zo’n hidden order staat. Onze whale koopt lekker in voor de prijs wat hij voor ogen heeft en jij verkoopt je muntjes (misschien met verlies) aan hem. En zodra deze is gevuld verdwijnt de sell order en gaat de prijs rustig omhoog. Jij pech, 1-0 voor diegene die de muur heeft gezet.

Pas op en wat nu?

We zijn nu al aardig op weg en het moge duidelijk zijn dat het orderbook hele andere signalen kan geven, dan dat het daadwerkelijk laat zien. Maar, er is een hele grote maar. Het is heel belangrijk is om te onthouden dat je niet hele verhalen en theorieƫn gaat verzinnen. Want hierdoor ga je door de bomen het bos niet meer zien en kun je potentieel veel geld verliezen. Het orderbook is een handige tool in combinatie met andere indicators en het markt sentiment. Maar geeft ook heel veel ruis door bots die non stop orders zetten en verwijderen en door de zogenaamde whales welke spelletjes spelen en je op het verkeerde spoor proberen te zetten.

Een belangrijk onderdeel van het lezen van het orderbook is het “out of the box” denken. Ga niet zomaar overal vanuit en wees kritisch, maar tot op zekere hoogte. Ergens niet zeker van? Laat het dan lekker voorbij gaan, kansen verschijnen elke dag, en liever een kans missen dan verkeerde beslissingen nemen.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu