30 mei 2023
Blockchain Stories
Bitcoin Lightning Network

Bitcoin Roadmap 2018: een blik op de toekomst

bitcoin roadmap 2018

Een open-source project als Bitcoin is nooit af. Geld is slechts de allereerste toepassing van de bouwstenen van dit platform.  Er zijn constant nieuwe oplossingen nodig voor nieuw gevonden problemen. Hieronder bespreken we een aantal interessante dingen die in de pijplijn zitten: het Lightning Network, smart contracts en atomic swaps. Een blik op de Bitcoin Roadmap 2018.

Bitcoin Lightning Network

Het Lightning Network (LN) moet helpen Bitcoin (weer) bruikbaar te maken om een koffietje aan de snelweg mee te halen. De wachtrij is soms zo gigantisch groot op het netwerk dat gebruikers torenhoge transactiekosten moeten betalen, ook voor kleine uitgaven zoals een boek of een avondje uit. Dit nieuwe netwerk gaat gebouwd worden bovenop het al bestaande Bitcoin netwerk. Dit zou een groot deel van de traagheid en gigantische transactiekosten moeten oplossen. Als je mee wil doen aan het Lightning Network kun je een kanaal openen.

Elk kanaal dat geopend wordt verbind zich direct met alle andere kanalen. Hoe groter het netwerk, hoe meer wegen. Meer wegen betekent kortere routes naar elkaar. Kortere routes betekent goedkope betalingen. En zo ontstaat er een web van kanalen en betalingswegen op het Lightning Network. Dat is in ieder geval de bedoeling.

In de praktijk betekent dit het volgende: jij kunt samen met vier vrienden een kanaal openen op het Lightning Network. Alle transacties die jij en je vier vrienden doen tijdens een lange vakantie worden verwerkt door het Lightning Network. Aan het einde van deze vakantie besluit jij om je kanaal te sluiten. Jouw saldo op het Lightning Network is op dat moment 0.6 BTC. Op het moment dat jij je kanaal sluit, wordt er doorgegeven hoeveel BTC jij hebt en waar jouw overige BTC’s naartoe zijn gestuurd. Daarna worden de transacties uitgevoerd op de Bitcoin blockchain.

In theorie kun je dus straks jaren gebruik maken van BTC zonder de onderliggende blockchain te belasten. Het Lightning Netwerk is op het moment van schrijven live op het netwerk van Bitcoin. Maar op dit moment is het als normale gebruiker nog niet aan te raden er actief gebruik van te maken. Dat komt, hopelijk, later.

Smart Contracts voor Bitcoin

Een smart contract laat programmeurs een soort mini contracten vastleggen op de blockchain. Met een smart contract kun je bijvoorbeeld zorgen dat een coin alleen uitgegeven kan worden aan huur, of je kunt een cryptomunt een bepaalde eigenschap meegeven waardoor hij voorlopig niet verhandeld kan worden. De mogelijkheden van smart contracts zijn eindeloos.

Andere crypto projecten hebben vanaf het begin af aan de insteek gekozen om het geld programmeerbaar te maken.  Projecten als Ethereum, NEO en Lisk zijn vanaf het begin gebouwd met smart contract ondersteuning in het achterhoofd. Bitcoin heeft de mogelijkheden wel, maar het is nog niet van de grond gekomen. Met Rootstock (RSK) moet daar verandering in komen. Op termijn moet er met behulp van RSK een hele hoop mogelijk zijn op het gebied van smart contracts op bitcoin.

Atomic swaps

Van oudsher is het wisselen van valuta een dure aangelegenheid, switchen van een dollar naar een euro is relatief duur. Met atomic swaps moet je straks naadloos over kunnen stappen naar andere cryptcocurrency’s. Atomic swaps moeten deze kosten naar nagenoeg nul gaan brengen. Op dit moment switcht bijna iedereen van cryptocurrency met behulp van exchanges. Met behulp van smart contracts moet het mogelijk gaan zijn om currency’s van twee verschillende blockchains om te wisselen.

Wederom een praktijk voorbeeldje: Ik verkoop mijn BTC, jij verkoopt jouw Litecoin. Beide blockchains regelen de transactie naar een adres. Met behulp van computercode worden deze transacties veilig gedaan, je kunt niet me lege handen komen te staan nadat jullie beide akkoord zijn gegaan met de deal. Je hoeft elkaar dus niet te vertrouwen: het systeem regelt het voor je. Het ergste wat er bij een atomic swap kan gebeuren is dat jij toch ineens niet van je Litecoin af wil en de deal dus afblaast. Geen probleem: ik behoud mijn BTC en de Litecoin blijven bij jou.

Bitcoin Roadmap 2018: Blik op de toekomst

Deze plannen zullen niet allemaal tot bloei komen in 2018, maar ze staan wel op de agenda. De fundering staat en daar wordt verder op gebouwd.

Meer bitcoin? Check onze bitcoinpagina!

Foto: Pixabay

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Bitcoin als geld: hoe werkt dat?

Robin Heester

Lightning Network live op mainnet Bitcoin

Robin Heester

Bitcoin nadert MasterCard qua transactiewaardes

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.