Blockchain Stories
Image default
Community Cryptocurrency Partner Universa

Wat is Universa en wat wil het doen?

Universa is de eerste officiële partner van Blockchain Stories. Reden genoeg om af te trappen met een artikel dat de USP’s (Unique Selling Points) van Universa aankaart. In dit artikel lees je wat Universa anders doet dan andere blockchainprojecten.

Achtergrond

Laten we beginnen met wat achtergrondinformatie. Universa is van origine van Russische komaf, maar staat als bedrijf geregistreerd in Singapore. De CEO, Alexander Borodich, is een man met een flinke staat van dienst. Hij heeft tientallen start-ups in zijn portfolio (gehad). Verder werd er met de ICO, die in oktober 2017 is afgetrapt, $28 800 060 opgehaald en is er bekend dat er bij Universa meer geld binnen is gekomen dan uit is gegaan. Bedrijfstechnisch loopt het dus vrij aardig. Voor meer algemene informatie kun je onze Universastartpagina checken.

Wat is Universa?

Hoe moet je beginnen met het uitleggen van Universa? Alexander deed het bij de meeting in Amsterdam, begin juni dit jaar op de volgende manier: “Iedereen gebruikt elke dag zonder dat men het door heeft de cryptografie van HTTPS en SSL. In 1995 is deze HyperText Transfer Protocol Secure ‘uitgevonden’, en sindsdien is al het webverkeer gebouwd op dit protocol. De toepassing en adoptie kwam er echter pas toen de verschillende browsers dit protocol gingen gebruiken. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit de huidige wereld. Wat Universa doet is eigenlijk vergelijkbaar: ze leveren een nieuw protocol en platform als service. Niet een applicatie-protocol zoals HTTPS dat is, maar een blockchain protocol: Universa Blockchain.

Nieuw protocol

We staan nu dus aan de vooravond van een nieuw protocol dat zijn intrede gaat doen in de samenleving: het protocol dat gekoppeld is aan blockchain. Je zou het kunnen zien als een protocol voor het uitwisselen van waarden. Het begon jaren geleden met bitcoin, waarmee als waarde een geldbedrag kon worden gedistribueerd. Later kwam de tweede generatie blockchain met de mogelijkheid om smart contracts op te slaan ín de blockchain. Dit zijn kort gezegd slimme overeenkomsten die de tussenkomst van een derde (vertrouwens)persoon overbodig maken. Daarmee werd de toepassing van blockchain meer dan alleen maar valuta. Wat toe nu toe is beschreven is allemaal niet heel spannend, dat is voor iedereen die een beetje thuis is in cryptovaluta wel bekend. Maar waarom is Universa dan zoveel anders?

Wat doet de Universa Blockchain anders?

De eerste generaties blockchains hebben ook hun beperkingen. De transactiekosten van bitcoin (en later ook Ethereum) rezen de pan uit en daarbij werd de verwerkingstijd van de waarde-uitwisseling (denk aan het principe van het blockchain-protocol) steeds maar langer. Universa heeft daar enkele oplossingen voor:

Transactiekosten
  • De transactiekosten van het Universa-netwerk staan vast op 0.01 USD. Dit is mogelijk doordat deze kosten in de eenheid U worden uitgedrukt, en niet afhankelijk zijn aan de prijs van UTN, de token van Universa. Deze Units zijn te verkrijgen door op het mainnet je UTN in te ruilen. Dat betekent dat de kosten van een waarde-uitwisseling/transactie niet worden beïnvloed door een prijsstijging van UTN, waar dat bij Ethereum en bitcoin wel het geval is. Zie de link voor meer leesvoer over dit probleem.
Het nieuwe protocol
  • De tweede USP van Universa is dus het nieuwe protocol. De huidige blockchain-protocols zijn voornamelijk Proof-of-Work (waarbij de reward krijgt voor het leveren van rekenkracht om de transacties te valideren) en Proof-of-Stake (waarbij je door te staken een reward krijg). Universa heeft in haar eigen revolutionaire protocol ook een nieuw consensus geïntroduceerd: Proof-of-Autority. Dit staat ook wel bekend als Proof-of-State. “Proof of State is about how our contracts stay valid, even though the Universa doesn’t keep their bodies”. In andere woorden: in plaats van het stapelen van blocks in één en dezelfde ledger, wordt elke wijziging binnen een contract in een seperate contract-chain (C-Chain) goedgekeurd door de clients/nodes. Doordat enkel de wijziging met haar hashes worden geverifieerd (en niet de complete inhoud van het contract), is dit PoA protocol vele malen sneller dan PoW en PoS. Zie https://access.mainnetwork.io/performance om een beeld de krijgen van de huidige TPS (15k). Als je dit vergelijkt met de TPS van Ethereum (6,6)  en Bitcoin (3,1) mag duidelijk zijn dat Universa hier een gigantische stap vooruit maakt. Met de uitleg van PoA is ook te begrijpen waarom dit protocol ook wel een Proof-of-State wordt genoemd: elke status-wisseling in een contract wordt waargenomen en vastgelegd. Mocht je dit nu heel interessant vinden; dan is het aan te raden om alles nogmaals (uitgebreid) terug te lezen in de Whitepaper.
Smart contracts
  • Net als Ethereum kunnen er met het Universa protocol uiteraard ook Smart Contracts worden opgesteld. Kort gezegd kan een Smart Contract van Universa files (van maximaal 1 GB) omvatten met daarin informatie over bijvoorbeeld eigendomsrechten. Verder kan in het contract tijdstempels opslaan van checks/verificaties binnen het contract. En uiteraard is het ook mogelijk om terug te kijken naar markeringen om een bepaalde status uit een eerder tijdsstadium op te vragen.
Tokeniseren
  • Het vierde, en misschien wel meest interessante aspect is (de mogelijkheid om waarde-uitwisseling te) tokeniseren. Mocht je niet duidelijk hebben wat dat is, lees een eerder artikel door. Doordat er naar de status van het contract wordt gekeken, kan elke wisseling binnen een contract worden waargenomen en gecommuniceerd. Dit betekent dus dat je bijvoorbeeld de prijs van een rondvaart in een boot kunt vaststellen op basis van vertrek- en aankomsttijden en de status-wijziging die daar dus aan is gekoppeld (denk aan smart contract met de tijdstempel en de inhoud van het contract over eigendomsrechten). Op deze manier kan een uurtarief dus automatisch wordt afgeschreven. En als je het heel revolutionair wilt hebben zou je dit zelfs kunnen toepassen in vliegtuigen of vliegende taxis. En heel toevallig is deze toepassing, in combinatie met het Universa protocol, al in de maak. Lees alles over de blockchainaero. Voor de precieze invulling van tokeniseren kan ik je verwijzen naar het kopje Token Contracts in de Whitepaper. Hierin worden enkele andere manieren van het gebruik van de blockchain uitgelegd.

Overige initiatieven
  • Naast het ‘simpele’ principe van blockchain werkt Universa ook aan enkele andere innovatieve projecten. Denk aan haar eigen HODL wallet waar de UTN op kan worden bewaard. Of bijvoorbeeld de creditcard met met energy-harvesting en een vingerafdruk-herkenner.

Universa

Als je dit allemaal zo bekijkt, levert Universa dé oplossing om de adoptie van blockchain in de B2B en B2G markten te versnellen. Dit is de meest goedkope en snelle manier om de veiligheid van blockchain te implementeren in het bedrijfsleven. En oh ja; om nog even terug te komen op het meest gebruikte protocol HTTPS. In 1995 was dit een nieuw en onbekend fenomeen. Inmiddels gebruikt iedereen het zonder er over na te denken. Hoe groot is de kans dat we over enkele jaren met ons allen het Universa protocol gebruiken? Bij rijles, bij een tikkie, een rondvaart of het opvragen van je paspoortgegevens. Universa is van plan om hét protocol te worden wanneer blockchains worden gebruikt. En hoe gaaf zou het zijn om al vanaf het begin bij deze ontwikkeling te horen?

In het volgende artikel gaan we kijken naar de verschillende partnerships en samenwerkingen van Universa.

Gerelateerde artikelen

Analisten verliezen vertrouwen in bullish Bitcoin koers: “Waar komt het kapitaal vandaan?”

Marijn van Leeuwen

Crypto gestolen via malafide Google Chrome extension: Trader verliest $ 800k door keyloggers

Marijn van Leeuwen

Ripple wil stablecoin lanceren: Wat gaat dit betekenen voor Tether en Circle?

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer