26 september 2023
Blockchain Stories
Nieuws

BIS-directeur tegen programmeurs: ”Stop met proberen geld te maken”

Agustin Carstens, directeur BIS

Algemeen directeur Augustín Carstens van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) roept mensen op te stoppen met het ‘creëren van geld’. Programmeurs achter bitcoin en andere cryptovaluta moeten volgens hem stoppen met geld maken uit het niets…

Bubbel, ponzi scheme en natuurramp

Volgens Carstens zijn cryptovaluta een ‘bubbel, ponzi scheme én natuurramp’. Dat zegt hij in een interview met een mediakanaal uit Basel. De BIS publiceerde dit eind vorige maand op hun website. Hij denkt dat cryptomunten de kernwaarde missen om een échte valuta te zijn. Eerder kwam de bank naar buiten met een artikel over de gevaren van bitcoin en cryptovaluta. Sinds zijn aanstelling bij de Bank voor Internationale Betalingen maakt Carstens regelmatig opmerkingen over cryptomunten. De directeur van de bank voor centrale banken is op zijn zachtst gezegd geen fan.

Geld uit het niets

Carstens: “Jonge mensen zouden hun talenten in moeten zetten voor innovatie, niet geld opnieuw uitvinden. Geld maken uit het niets kan niet.” Dat is op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk standpunt voor iemand die betrokken is bij de manier waarop wij nu euro’s, dollars en overige valuta bijdrukken. Dat geld is al een hele lange tijd nergens aan gekoppeld. Terwijl een bitcoin daadwerkelijk tijd en moeite kost om te creëren.

Reacties

Als je het mij vraagt is dit een typisch gevalletje van de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Onze euro’s en dollars waren vroeger gekoppeld aan de hoeveelheid goud ergens op de wereld. Sinds dat is los gekoppeld wordt ons geld eigenlijk ook ‘uit het niets’ gemaakt. Terwijl er bij Proof-of-Work cryptomunten wel degelijk iets nodig is om de munten te maken, namelijk computerkracht. Degene die bitcoin wil minen moet er aardig wat arbeid/energie in stoppen om dit te doen.

Met dit soort hypocriete opmerkingen vanuit personen uit de bankenwereld komen er op sociale media natuurlijk altijd reacties vanuit de cryptowereld. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet. Zo reageert Elizabeth Stark, de drijvende kracht achter het Lighting Network, met een lach.

 

Foto: WikiMedia

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Binance neemt maatregelen tegen fraude

Jordy Schreuder

Soap rond Mt. Gox bijna afgelopen, Mollie stopt met bitcoin?

Robin Heester

GeenStijl accepteert donaties met Gulden (NLG)

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.