Blockchain Stories
Image default
Ethereum Nieuws

Ethereum naar ‘fase 2’ met Plasma en Sharding

Tijdens de RISE-conferentie in Hong Kong heeft de mede-oprichter van Ethereum, Joseph Lubin, laten weten dat Ethereum opweg is naar ‘fase twee’. Deze nieuwe fase wordt ingeluid door ‘Plasma’ en ‘Sharding’.

Toekomstplannen

Ethereum is na Bitcoin (BTC) de grootste blockchain. Net zoals BTC zijn de open-source ontwikkelaars achter Ethereum druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe lagen bovenop de blockchain. Deze extra lagen moeten ervoor zorgen dat Ethereum veel beter geschikt is om grote hoeveelheden transacties te verwerken. Bij grote ICO’s of door bepaalde spellen bovenop Ethereum willen de transacties nog wel eens traag en duur worden.

Plasma en Sharding

Onder leiding van mensen als Vitalik Buterin is Ethereum nu dus op weg naar extra lagen. De oplossingen genaamd ‘Plasma’ en ‘Sharding’ moeten Ethereum schaalbaar maken tot wel één miljoen transacties per seconde. Plasma dient als ‘multichain protcol’ in een netwerk met kleine blockchains, dat systeem zorgt er voor dat de onderlaag niet wordt belast. Het lijkt een beetje op het Lightning Network van Bitcoin. Sharding is in het kort uit te leggen als het opdelen van de database in hele kleine stukjes.

De eerste releases moeten dit jaar al plaatsvinden. Lubin benadrukt tijdens de conferentie dat de blockchain van Ethereum vooral moet gaan dienen als onderlaag, terwijl het merendeel van de transacties plaats gaat vinden op de lagen die bovenop deze blockchain zijn gebouwd.

Schaalbaarheid van blockchains

Elk groot blockchainproject komt vroeg of laat schaalbaarheidsproblemen tegen. En het is mooi om te zien dat projecten dat op een andere manier proberen op te lossen. Zo heb je Bitcoin die net als Ethereum de onderlaag zo simpel mogelijk wil houden. Terwijl projecten als Waves en Universa ook vooral snelheid zoeken op de basislaag. Hoe dat in de praktijk uit gaat pakken weten we natuurlijk nog niet, maar het is wel bijzonder interessant om het allemaal te volgen.

Ook meepraten en op de hoogte blijven? Kom eens langs op Telegram.

Bron: CCN

Gerelateerde artikelen

Solana beschikbaar op HashKey Global en zorgt voor uitbreiding Aziatische markt

Bo van Stenis

Goedkeuring Ethereum ETF zorgt dat ONDO met 13% stijgt

Timo Bruinsel

Solana overweegt 50% verbranding prioriteitsvergoeding af te schaffen

Marijn van Leeuwen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer