Blockchain Stories
Image default
Altcoin Coinreview Cryptocurrency Verborgen Parels

Oyster (PRL): Reclamevrij en anoniem internet

Een nieuw artikel in de rubriek: Verborgen Parels. Deze week is het de beurt aan een ‘echt’ pareltje: Pearl Oyster (PRL). Met een positie ver buiten de top 100 qua marktcapaciteit is dit met recht een van de onbekendere tokens te noemen. Oyster is een nieuw protocol dat zich richt op het verminderen van advertenties en reclame op het internet.

Disclaimer: dit is géén beleggingsadvies. 

De probleemstelling van PRL

Het is een opdringerig, privacy-schendend en afleidend: advertenties. Als je een accuboormachine hebt besteld blijf je dagen lang de advertenties ervan zien. Nu is dit op te lossen met AdBlockers of het wissen van cookies/cache, maar toch zijn die oplossingen niet optimaal. Door deze AdBlockers verdwijnt de complete propositie rondom adverteren. Reclame is juist de drijfveer voor veel websites om aan te bieden wat er op de site staat. Zonder reclames verdwijnt namelijk het hele verdienmodel. Beeld je eens in: je bent een YouTuber en leeft op de inkomsten van reclames die bij jouw video’s worden weergegeven. Maar steeds meer kijkers stellen een AdBlocker in, waardoor jij je inkomsten mis gaat lopen. Maakt dat het nog wel waard om dagelijkse filmpjes te blijven uploaden? De kijker wil eigenlijk helemaal geen advertenties zien, en jij wil niet dat de kijker last heeft van jouw advertenties.

De oplossing: Oyster

Oyster biedt hier met slechts een enkele regel aan codering de oplossing voor: “Revenue, in One Line of Code”

Websitebezoekers dragen een klein deel van hun CPU- en GPU-vermogen af, zodat daarmee gebruikersbestanden kunnen worden opgeslagen in een gedecentraliseerde en anoniem grootboek. Je kunt dit zien als een grote database die verdeeld is over heel veel computers. Daardoor is het onmogelijk om dit te hacken of om hier informatie uit af te lezen zonder dat je daar recht toe hebt. Als tegenprestatie worden de website-eigenaren (of content creators) indirect betaald door de gebruikers die betalen voor het gebruik van deze gedecentraliseerde ledger. Op deze manier kunnen websitebezoekers genieten van een advertentievrije browse-ervaring en krijgt de eigenaar van de website zijn verdiende reward.

Gedecentraliseerde ledger

Als je zelf gebruik wilt maken van deze ledger/database, kun je je bestanden via Oyster Storage uploaden. Deze bestanden worden dan opgeslagen op de IOTA Tangle. Nodes die het Oyster Protocol uitvoeren, voeren een Proof of Work (PoW) protocol uit om te garanderen dat de gegevens op de Tangle bewaard zullen worden. Deze nodes zijn dus de internetgebruikers die sites bezoeken waar de korte Oyster-code in is geplaatst. Aan de data die je op de Oyster Storage uploadt zitten geen persoonlijke informatie (gebruikersname en wachtwoorden) gekoppeld. Elke geüploade file wordt goedgekeurd met een unieke handle. Je zou dat kunnen vergelijken met een private seed key. Iedereen die die handle heeft kan de data uit het Tangle netwerk terugvinden. Via bovenstaande link kun je zelf aan de slag met het platform. Op dit moment is het nog de beta versie van het platform, maar desondanks niet minder interessant!

De Pearl Token (PRL)

De Pearl Token (PRL) is anders dan veel soortgelijke tokens, aldus Oyster zelf. Het is vastgezet aan de marktwaarde van de kosten om je data/files op de Tangle te uploaden.

Uploads cost: 1 PRL per 64GB per year
Current filesize limit is 5MB per file

Gezien het aantal PRL in omloop gelijk blijft, en er bij het gebruik van het platform meer geld aan de token wordt besteed, zal de prijs van PRL stijgen. Dit is uiteraard geen garantie, maar wel het model hoe Oyster het voorstelt op haar website (en waarom ze het uniek noemen).

Oyster Shell (SHL)

Naast de PRL is er ook een Oyster Shell (SHL) in omloop. Je zou het kunnen zien alsof de Oyster Shell het Oyster-netwerk voorziet van stroom. Voor deze Shell token is ook speciaal een whitepaper opgesteld. Oyster maakt een Distributed Mesh Net, dat ervoor zorgt dat de grote giganten zoals Facebook en Google minder macht krijgen over het internet. Een mesh kun je zien als het opdelen van een groter onderdeel in allemaal kleine stukjes. En de communicatie tussen deze kleinere mesh-onderdelen zal plaatsvinden met de SHL token. Naarmate meer mensen lid worden van het netwerk, zal het Oyster-protocol fungeren als een enorme organische supercomputer.

  • PRL maakt hierin de permanente opslag van data voor een lange termijn mogelijk
  • SHL is zorgt voor het versturen van flash-geheugen, het uitvoering van taken en datacommunicatie

Met een combinatie van deze twee Oyster tokens is de noodzaak voor gecentraliseerde infrastructuur (die wordt beheerd door bijvoorbeeld Google) weggenomen.

Oyster (PRL) kopen

Het is bij dit soort kleine projecten natuurlijk altijd een risico om het aan te schaffen. Maar spreekt het idee je aan? Dan kun je PRL natuurlijk gewoon aanschaffen. Je kunt Oyster (PRL) kopen op KuCoin. Daar kun je onder andere je bitcoin en ethers inwisselen voor dit pareltje. Heb je interesse in cryptomunten die specifiek in het leven zijn geroepen om het internet te veranderen? Check dan ook onze artikelen over Substratum en Basic Attention Token.

Gerelateerde artikelen

Goedkeuring Ethereum ETF zorgt dat ONDO met 13% stijgt

Timo Bruinsel

Solana overweegt 50% verbranding prioriteitsvergoeding af te schaffen

Marijn van Leeuwen

Zal XRP dalen tot $0,47 aan de hand van bearish indicatoren?

Timo Bruinsel

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer