19 juni 2021
Blockchain Stories
Bitcoin Nieuws

7 Bitcoin ETF’s afgewezen, VanEck blijft kansrijk

Bitcoin ETF afgewezen

Het zat er al even aan te komen, maar in de nacht van 23 augustus zijn er weer verschillende aanvragen voor een Bitcoin ETF door de SEC (Securities and Exchange Commission) afgewezen. Vorige maand was het al de beurt aan de Winklevoss Twins die hier al een lange tijd mee bezig zijn geweest. Nu was het de beurt aan de aanvragen van ProShares, Graniteshares en Direxion. Een ETF is een Exchange Traded Fund, wat betekent dat de bepaalde assets als indextracker wordt getrade. Het volgt enkel de waarde van de onderliggende assets, zonder dat deze door de trades wordt beïnvloed. In totaal zijn er gisteren zeven aanvragen voor een Bitcoin ETF afgewezen.

Argumentatie voor afwijzen Bitcoin ETF’s

De afwijzing van ProShares ETF heeft te maken met het feit dat zij de funds willlen backen met Bitcoin-futures. Deze futures zijn in dat geval al enkele maanden oud. Daarnaast wordt er gewerkt met hefbomen, dat in een schommelende en volatiele markt niet bevorderend werken voor de veiligheid van traders. Vooraf was deze argumentatie al wel te verwachten, gezien de mensen die in deze ETF’s willen handelen, niet in bescherming kunnen worden genomen door ProShares. En voor de SEC is dit een gevoelig onderwerp. Een vergelijkbaar argument werd ook gebruikt in de afwijzing van GraniteShares. En ook de vijf aanvragen van Direxion werden net zo makkelijk van tafel geveegd.

In alle drie de gevallen benadrukte de SEC dat de afkeuring niet is gebaseerd op de vraag naar deze ETF’s, maar meer naar het algemeen nut hiervan. Dit argument zal niet zomaar veranderen de komende maanden. Er was slechts één commissaris die zich inzette voor deze ETF’s en daarmee dus de investeerders steunde.

Het originele pdf document met daarin de afwijzing van ProShares voor een Bitcoin ETF is hier te lezen.

Komende Bitcoin ETF aanvragen

(Voor) eind september zal de ETF aanvraag van VanEck-SolidX worden behandeld. Vermoedelijk heeft deze aanvraag een veel grotere kans van slagen, omdat de contracten worden gebacked door bitcoins die ook écht in bezit zijn (in plaats van future contracten zoals dat bij ProShares het geval is). De behandeling van een Exchange Traded Funds kan meerdere keren worden uitgesteld. Zo was die van ProShares initieel al gepland voor in december. De ETF van VanEck zal uiterlijk op 30 september een tweede reactie krijgen. Daarna is in februari de definitieve deadline voor een antwoord van de SEC. Het is daarna niet meer mogelijk om de uitspraak te verplaatsen naar een latere datum. Er is een maximale looptijd van een aanvraag (240 dagen) en die is op dat moment bereikt. Er loopt ook nog een ETF-aanvraag van het Canadese Evolve, maar hier is nog weinig over bekend gemaakt.

Vragen? Kom eens langs op Telegram. 

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Lightning Labs komt met offramp voor bitcoin’s Lightning Network

Robin Heester

Litecoin koopt aandeel in bank met hulp TokenPay

Robin Heester

De cryptobags van Vitalik Buterin

Robin Heester
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.