Blockchain Stories
CargoX: Implementatie van blockchain in de transportsector
Altcoin Coinreview Cryptocurrency Verborgen Parels

CargoX: Implementatie van blockchain in de transportsector

Met positie rond de vijfhonderdste plek op coinmarketcap, hebben we weer een nieuwe verborgen parel gevonden: CargoX (CXO). Tijdens de ICO waren de Nederlanders goed vertegenwoordigd in dit project. Dat wordt ook bevestigd door Google Trends. In Nederland is CXO dus misschien niet een hele verborgen parel meer, maar ondanks dat blijft dit een onbekend bedrijf. CargoX focust zich op het digitaliseren van onder andere vrachtbrieven, door deze in de blockchain op te slaan. In dit artikel lees je meer over dit project, de partners en meer.

Wat houdt CargoX (CXO) in?

Zoals gezegd is CargoX bezig om de toekomst van de wereldwijde handel te vernieuwen door processen in blockchain te integreren. Ze zetten zich in als een onafhankelijke leverancier die Smart Bill of Lading oplossingen biedt. Een Bill of Lading wordt in jargon ook wel cognossement genoemd. Een cognossement (of vrachtbrief) is een eigendomsdocument, dat door een schipper of een scheepvaartmaatschappij wordt opgesteld en verstrekt. Deze vrachtbrief is een verklaring dat alle goederen zijn geladen en afgeleverd. CargoX wil dit proces op een extreem snelle, veilige, betrouwbare en kosteneffectieve manier aan de hele wereld aanbieden. CargoX heeft een gedecentraliseerd platform, gebaseerd op het Ethereumnetwerk, ontwikkeld. Op dit moment is het platform enkel bedoeld voor de scheepvaart. In de roadmap staan op dit moment ook enkel plannen om op dit maritieme transport te focussen.

CargoX probleem met huidig transport
De huidige traditionele methode is duur en traag

Smart Bill of Lading

Op dit moment gebruikt de scheepvaartbranche uit veiligheidsoverwegingen nog vaak een papieren vrachtbewijs. De Smart Bill of Lading (of ook wel Smart B/L) maakt het mogelijk om de eigendomsrechten van de vracht te vermelden of over te dragen een een volgende partij, zonder dat er gedoe met papieren nodig is. Er zijn al wel digitale oplossingen, echter krijgen de papieren versies nog vaak de voorkeur met het oog op veiligheid. Deze vernieuwende methode levert enkele voordelen op:

Veilig

Er is geen centraal opslagpunt dat kan worden aangevallen door hackers. Al de belangrijke handelsdocumenten worden encrypted en veilig op de blockchain gezet en zijn enkel toegankelijk met de private key die de handelaren in bezit hebben.

Snel

De Smart B/L is altijd en direct toegankelijk. Als er aan de voorwaarden van de digitale vrachtbrieven wordt voldaan, kan er direct overdracht worden gedaan naar de wettelijke (nieuwe) eigenaar, zonder dat daar een tussenpersoon voor nodig is. Naast dat dit enorm veel sneller is, bespaart dit ook nog eens kosten.

Kostenbesparend

Op dit moment wordt elke vrachtbrief minstens drie keer door koeriers verstuurd, waarbij dit versturen op zich al snel rond de $100 kost. Daarnaast duurt het ook nog eens tien dagen voordat de brief aankomt op de bestemming. En als je nagaat dat er per jaar miljoenen vrachtbrieven worden verstuurd, dan kun je je wel voorstellen dat het hier om groot geld gaat.

Gedigitaliseerd

Een blockchain-gebaseerde Smart B/L™ is de vervanging van de papieren versie. Doordat alles veilig uit de blockchain uit te lezen is, worden enorm veel kosten bespaard met het printen, verwerken en bewaren/archiveren van deze cognossementen.

CargoX biedt de oplossing in de blockchain
De oplossing die CargoX biedt voor het de traditionele methode.

Integraties van API’s

API CargoX blockchain platform
CargoX ontwikkeld API’s voor eenvoudige implementatie

Al de transportbedrijven in de wereld werken met verschillende soorten business software om alles te tracken en te verwerken. De oplossing die CargoX hiervoor heeft is de volgende: alle oplossingen die geboden worden kunnen door middel van API’s worden geïntegreerd in de huidige infrastructuur. Hiermee wordt voorkomen dat er onderhoud nodig is in de bestaande software. Er zijn ook extra functies beschikbaar voor klanten die over een groot aantal CXO-tokens beschikken. De API is een standardised REST-API, die wereldwijd eenvoudig te implementeren is omdat het de software-architectuur voor gedistribueerde mediasystemen (zoals het wereldwijde web) is. Er is voor de ontwikkelaars een volledige documentatie beschikbaar, zodat een ervaren ontwikkelaar het in een kwestie van enkele dagen volledig kan integreren.

Partners

Een platform is pas goed als het ook echt gebruikt gaat worden. Voordat het zo ver is, moet er veel ontwikkeld en getest worden. Ook moet er kennis en ervaring worden opgedaan vanuit de transportsector. Om op al deze vlakken stappen vooruit te zetten heeft CargoX verschillende partners aan zich verbonden.

TPG Logistics

Dit bedrijf biedt een volledig assortiment aan zeevrachtdiensten aan: deur tot deur levering en opslag van goederen. Ze verwerken de afhandelingen voor alle formaliteiten bij de import en export van bederfelijke goederen (en veel andere producten). Het bedrijf genereert momenteel meer dan 30 miljoen euro omzet per jaar.

Milsped

CargoX heeft in combinatie met de tientallen jaren ervaring van Milsped Group, een visie ontwikkeld om de logistiek en supply chains te kunnen innoveren. En dit is ontwikkeld vanuit het oogpunt van vrachtafhandeling bij een grote logistieke dienstverlener, zoals Milsped dat is. Het gaat hier dan niet alleen om transport, maar ook over de opslag van goederen. De eerste versies van het product, de MVP (minimum viable product), worden door Milsped gebruikt en getest. In het eerste stadium van de ontwikkeling is dit een zeer gewenste partner.

MakerDAO

MakerDAO en CargoX werken samen om een nieuwe reeks van toepassingen met smart contracts op het gebied van supplychain, logistiek en productverzending te ontwikkelen. Maker heeft de Dai stablecoin ontwikkeld. Deze Dai wordt onderhouden met behulp van gedecentraliseerde en controleerbare smart contracts om de benodigde hoeveelheid Dai te kunnen onderhouden ten opzichte van de vraag.

OceanX

Dit is een wereldwijd netwerk van aanbieders van zeevracht, dat zich richt om de logistieke industrie naar te innoveren en daarmee een boost te geven aan de shipping supply chain. Dit is dan gericht op het transport van FCL (full container load), LCL (less than a container load), gevaarlijke en/of chemische goederen en transport waarbij een constante temperatuur belangrijk is. Dit laatste kan met de B/L contracten continu worden bijgehouden.

Er zijn nog meer partnerships die CargoX heeft gesloten. Mocht je geïnteresseerd zijn, dan is dit allemaal te lezen op de site.

CXO kopen

Ben je enthousiast geraakt over deze token en zou je ze graag willen aanschaffen? Op dit moment is CXO op te traden op KuCoin en Idex. Zie de verschillende pairs in deze link. Heb je hulp nodig bij het kopen van een cryptocurrency? Check dan onze beginnersgids.

Gerelateerde berichten

Zal Polkadot dalen naar $5,540 of stijgen naar $6,650?

Timo Bruinsma

Eerste Solana ETP ingediend in Canada: QSOL

Marijn van Leeuwen

De volgende stap van Polkadot: een belangrijk kruispunt

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu