Blockchain Stories
Ripple (XRP): Het bedrijf Ripple t.o.v. de digitale asset XRP
Altcoin Coinreview Cryptocurrency

Ripple (XRP): Het bedrijf Ripple t.o.v. de digitale asset XRP

In dit artikel nemen we XRP onder de loep. Soms wordt er wel eens schimmig over deze coin gepraat als er over de decentralisatie gaat. Aan de andere kant is XRP een populaire coin onder nieuwe investeerders. In het rijtje met Bitcoin en Ethereum is het een ultiem goedkope coin. Per euro krijg je ‘meer’ XRP dan BTC en ETH.

Dat zegt natuurlijk helemaal niets, want het gaat immers om de market cap in verhouding met de prijs van een cryptomunt. Maar voor de onervaren investeerders lijkt dat er door deze lage prijs veel winst met Ripple te behalen valt.

Voordat we hier verder op in gaan, moet er eerst iets heel belangrijks worden verhelderd: XRP is níet per definitie Ripple!

Hoe dat zit lees je hieronder. Wil je op de hoogte blijven van het laatste XRP nieuws? Bekijk dat dan hier.

Verschil tussen Ripple en XRP

Misschien heb je wel iets van: ‘My life is a lie..’. Maar het is echt zo: Ripple en XRP zijn niet per definitie hetzelfde.

Ripple is een bedrijf dat een oplossing levert waarmee er mondiaal op een efficiënte manier geld kan worden verstuurd. En daarnaast is XRP Ledger een open source blockchain, waar de onafhankelijke asset XRP bij hoort.

Ripple is het softwarebedrijf, en het gebruikt de XRP van (de daarbij horende) XRP Ledger.

Het is dus niet de eigenaar van de coin, maar Ripple bezit wel een enorme hoeveelheid hiervan. Hoe dit laatste precies zit, komt verder in dit artikel aan bod. Als je hieronder logo’s van beide partijen ziet, kun je wellicht iets meer een voorstelling krijgen van de verschillen.

Ripple logo, bedrijf
Logo van Ripple, het bedrijf
XRP asset logo
Logo van XRP, de asset


Wat is Ripple?

Ripple is dus de naam van het bedrijf dat het betaalnetwerk aanbiedt. De CTO van Ripple verwoordde dit platform als volgt:

“Payment systems today are where email was in the early ’80s. Every provider built their own system for their customers and if people used different systems they couldn’t easily interact with each other. Ripple is designed to connect different payment systems together.”

Wat Ripple doet, is dus het creëren van een betaalsysteem waarin verschillende systemen kunnen communiceren. Het verbindt verschillende betaalmethodes aan elkaar. Het voordeel hiervan is dat transacties enorm snel en goedkoop kunnen worden uitgevoerd.

Als jij geld van je ING rekening over wilt maken naar een vriend, die bij bijvoorbeeld de Deutsche Bank een account heeft, dan gaan hier enkele dagen overheen. Dit voorval herkennen we allemaal wel uit de praktijk; je zit letterlijk te wachten tot een betaling is aangekomen. Ripple levert een dienst of product aan om deze transacties binnen 10 seconden te kunnen laten plaatsvinden.

Verder heeft de World Trade Organization berekend dat de huidige transacties op jaarbasis zo’n 1,6 biljoen USD kosten. RippleNet heeft deze problemen niet en kan dus op een optimale manier alle soorten transacties verwerken.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=Q2YHhLkOO9g

Hoe werkt Ripple?

Er zijn verschillende aspecten in het RippleNet waar (ongemerkt) gebruik van wordt gemaakt als je betalingen doet. Deze onderdelen zijn xCurrent, xRapid en xVia. Hieronder zijn ze kort uitgelegd:

xCurrent

Dit is de onzichtbare laag die alle verschillende banken aan elkaar koppelt. De techniek hierachter bevat enkele stappen die worden doorlopen. Bij het plaatsen van transacties worden er berichten gestuurd tussen de betrokken banken, met daarin de informatie over deze transactie. Dit betreft de naam, het adres en nog veel meer informatie. Deze message flow, want zo wordt dit genoemd, is hieronder te zien.

xCurrent Ripple XRP
xCurrent is het onderdeel dat communiceert tussen de ontvanger en de verstuurder

Als al deze informatie is geverifieerd, worden de transactiekosten (van de beide banken) erbij gehaald. Dit is dan rechtsonder in het scherm te zien, bij de corresponderende en beneficiary bank fees. Zodra hier mee wordt ingestemd begint de complete validatie en vindt ook de transactie plaats. Dit gebeurt in meerdere stappen, waarin enkele beveiligingen worden doorgelopen. Dit houdt onder andere in dat de banken onderling contact maken, de benodigde funds locken en na de transactie de betaling bevestiging, de assets verwisselen en hiermee ook de funds unlocken.

xRapid

Het tweede onderdeel van RippleNet is xRapid. Dit onderdeel is bedoeld voor betalingsproviders en andere financiële instellingen die de liquiditeitskosten willen minimaliseren en tegelijkertijd de beleving van haar klanten willen verbeteren. Omdat een bedrijf bij betalingen vaak de lokale koersen gebruikt, en het tegelijk ook verschillende valuta-rekeningen vanuit de hele wereld moet kunnen aanbieden, zijn de liquiditeitskosten hoog.

xRapid verlaagt deze kosten door alles in het systeem te bouwen.

xRapid liquidity Ripple
xRapid liquidity Ripple

Als je kijkt in bovenstaande plaatje, zien we hier voor het eerst de XRP voorbij komen: de coin waar we het eerder over hebben gehad. De open source blockchain technology XRP Ledger maakt deze digitale asset mogelijk. XRP wordt dus door Ripple ingezet in dit onderdeel, de xRapid.

xVia

Tot slot is er ook de xVia. Dit is ontwikkeld voor bedrijven, betalingsproviders en banken die betalingen via verschillende netwerken willen verzenden met behulp van een standaardinterface. De eenvoudige API van xVia vereist geen software-installatie en maakt het mogelijk om wereldwijd betalingen te doen. Het is eigenlijk het stukje software dat het mogelijkmaakt dat elke bank de connectie kan maken aan het RippleNet.

xVia Ripple banken
xVia maakt het mogelijk dat elke bank aan RippleNet kan connecten

De combinatie van deze drie onderdelen, maakt het dus voor een bank zeer aantrekkelijk om met Ripple in zee te gaan. Alles dat de betaling verwerkt, wordt uit handen gegeven en uitgevoerd door het RippleNet. En het netwerk is sneller en goedkoper dan de huidige methoden, wat wil je nog meer..

Ripple (XRP), de munt

Als je dit zo leest, vraag je je wellicht af wat het nut is van de XRP in het netwerk. Wij betalen in de wereld toch immers allemaal met een andere valuta? In totaal zijn er bijna 100 miljard van deze Ripples gecreëerd. Minder dan de helft van XRP is in omloop, de rest ligt nog bij de makers.

Uiteraard kunnen deze Ripples van account naar account worden gestuurd en worden gebruikt als betaalmiddel. Maar het heeft ook nog een ander doel. Het nut van al die munten is dat ze het netwerk beschermen tegen misbruik.

Voor het gebruik van het RippleNet (zoals het hebben van een account, een aanbieden van bepaalde offers of andere mogelijkheden) moet er een hoeveelheid van deze XRP in reserve worden gehouden. Alle transactiekosten die nodig zijn voor het gebruik van het netwerk – zie xCurrent -, worden betaald en verwerkt in XRP.

Vervolgens worden deze Ripples vernietigd.

Twijfels over decentralisatie

Zoals hierboven te lezen was, is meer dan de helft van de bijna 100 miljard Ripples in handen van het bedrijf Ripple. Of beter gezegd: Ripple Labs. Deze 50 miljard XRP’s worden gebruikt voor de financiering en promotie van het open source-netwerk. Dit is voor sommige investeerders een heikel punt, in hoeverre is Ripple in dat geval nog wel decentraal als een grote hoeveelheid van de Ripples in handen is van één ‘persoon’?

De validators van het netwerk zijn echter wél verspreid over de hele wereld, en daarom is de XRP Ledger wel degelijk een decentraal betaalsysteem. De hele lijst met validators is te lezen op de site xrpcharts. Op deze site zijn ook andere statistieken over het netwerk te zien, zoals de real-life tps en de transactiekosten.

Ripple (XRP) kopen

Als je deze insteek van bankbetalingen interessant vindt en wel wat XRP in je portfolio wil hebben, dan kan dat. XRP kopen kan bij veel verschillende exchanges waar je eenvoudig met iDEAL, Bancontact en zelfs PayPal kan betalen.

Overzicht van exchanges waar je XRP kan kopen:

  • Bitvavo: Hier koop je XRP en 280 andere munten.
  • Bybit: Koop XRP met iDEAL en 700 andere munten.

Onthoud wel: investeren in XRP is risicovol en kijk dus goed naar je eigen financiën. Investeer niet blind in de munt, omdat je dit gehoord hebt van een vriend. Doe goed onderzoek naar het project en investeer alleen met geld dat je nergens anders voor nodig hebt.

We bespreken bij Blockchain Stories een hele hoop cryptovaluta. Check ook onze lijst van cryptocurrency.

Gerelateerde berichten

Ripple vs SEC update: wat betekent dit voor XRP?

Julian Smits

CIO Bitwise: Ethereum spoedig boven $5.000

Scott

Ethereum Pectra Devnet lanceert binnenkort: zal ETH stijgen?

Julian Smits

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu