Blockchain Stories
‘Terreuraanslagen in Europa niet door Bitcoin gefinancierd’ aldus Europol
Geen categorie Nieuws

‘Terreuraanslagen in Europa niet door Bitcoin gefinancierd’ aldus Europol

Start met €10 gratis crypto bij Bitvavo en handel €10.000 gratis

Start nu

Bitcoin (BTC) en andere digital assets zijn niet gebruikt om de terroristische aanvallen in Europa mogelijk te maken. Dit staat in een rapport dat Europol naar buiten heeft gebracht. In dat rapport komt de online criminaliteit en de bijdrage die cryptocurrencies daar in hebben naar voren.

Rapport van Europol over Bitcoin

Het rapport, met de naam Internet Organized Threat Assessment 2018 van maar liefst 72 pagina’s, gaat uitgebreid in op de verschillende manieren van internetterreur. Hierbij gaat over aan de ene kant ransomware en aan de andere kant kinderporno. In dit verslag komt de Bitcoin op slechts 18 pagina’s naar voren.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende terroristische groepen geweest die hebben gevraagd om donaties in de vorm van BTC. Een van deze groepen was Akhbar al- Muslimin, die in november 2017 om deze donaties heeft gevraagd. Zij hebben deze BTC echter enkel gebruikt om de online infrastructuur en de hosting van de servers draaiende te houden. Aan de andere kant gebruikte een social media campagne,genaamd Sadaqah, cryptofunds zoals Bitcoin en ZCash om vanuit Europa mensen aan te trekken om te gaan vechten voor de oorlog in Syrië.

“Yet despite the clear potential, none of the attacks carried out on European soil appear to have been funded via cryptocurrencies. The use of cryptocurrencies by terrorist groups has only involved low-level transactions – their main funding still stems from conventional banking and money remittance services,”

Zoals in het citaat te zien is, is het geld dat nodig is geweest voor de terroristische aanvallen, voornamelijk via het normale banksysteem gegaan. Cryptovaluta zijn enkel gebruikt voor randzaken (zoals dus het in stand houden van webhosting).

Geen concrete aanwijzingen

De conclusie van het rapport is dat de Jihadisten enkel experimenteerden met de cryptocurrency’s. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat er een verband is tussen het terrorisme en cryptomunten, waar dit wel door verschillende instanties werd beweerd. En daarmee is een vooroordeel over Bitcoin uit de lucht gehaald. Bitcoin wordt dus helemaal niet als belangrijkste middel ingezet voor deze criminele activiteiten. Het betalen in cash is nog altijd een methode die de voorkeur krijgt. Veel anoniemer kan namelijk niet.

Hoewel cryptomunten dus ver van terrorisme af staat, betekent dat niet per se dat het ook ver weg staat van andere soorten van (digitale) misdaden. En waar Bitcoin vaak wordt genoemd, zijn er natuurlijk ook andere valuta die veel meer privacy-gericht zijn. Denk maar aan ZCash en Monero. Volgens het rapport wordt Bitcoin wel gebruikt voor het genereren van inkomsten voor cybercrime. Maar dat is dus niet het geval voor de terroristische aanslagen die hebben plaatsgevonden. Echter zijn er wel steeds meer geruchten dat de cryptocurrency’s ook buiten de cyberwereld populairder aan het worden zijn:

“While the criminal abuse of cryptocurrencies remains largely within the realm of cybercrime, some Member States reported that they are increasingly encountering their use by non-cyber [organized crime groups],” 

Bitcoin mixers t.o.v privacycoins

De privacycoins winnen in deze wereld wel steeds meer terrein. Naast het voordeel van de betere privacy, zijn ze ook nog eens sneller en goedkoper dan Bitcoin. Er zijn zogenoemde mixing services die ervoor zorgen dat je bitcoins weer ‘schoon’ worden. Deze diensten worden door de opkomst van de privacycoins steeds minder gebruikt. De bekende mixers zijn helix en bitmixer.io. Ben je geïnteresseerd geraakt in de link tussen cryptocurrency en criminaliteit, dan is zeker aan te raden om het officiële rapport van Europol te lezen.

Bron: CCN

Gerelateerde berichten

Ripple vs SEC update: wat betekent dit voor XRP?

Julian Smits

ZachXBT lost WazirX hack bug bounty op en ontmaskert hacker

Thanh Lanh Tran

CIO Bitwise: Ethereum spoedig boven $5.000

Scott

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich altijd afmelden als u dat wenst. Accepteer Lees meer

Nieuws
Koersen
Kopen
Gratis Crypto
Menu