4 maart 2024
Blockchain Stories
Blockchain Nieuws

Multinationals slaan de handen ineen via blockchain

multinationals blockchain shell ing abn amro kogmo

Vijftien grote internationale bedrijven, waaronder Shell, ING, ABN AMRO en Rabobank gaan samen een op blockchain gebaseerd platform opzetten met de naam Kogmo. Hierin wordt de data van bijvoorbeeld handel in grondstoffen gedeeld. Kogmo zal aan het einde van het jaar online moeten komen.

Grondstoffen verhandelen met Kogmo

Kogmo zal in eerste instantie gebruikt gaan worden voor de grondstoffensector. Met name voor transacties van ruwe olie. Met ingang van volgend jaar zal het platform zich gaan uitbreiden met landbouw en metalen. Een ander blockchainplatform met de naam VAKT is gespecialiseerd in oliehandel, VAKT en Kogmo delen veel dezelfde aandeelhouders en een samenwerking tussen de twee ondernemingen hangt dan ook in de lucht.

Blockchain is de toekomst

Afgelopen april werd er in China ook met behulp van blockchain-technologie olie naar Singapore verhuisd. Blockchain leent zich perfect voor dit soort handelsovereenkomsten. De data wordt niet meer centraal opgeslagen,  maar decentraal en iedereen kan dit inzien. De data word continu met iedere transactie gecontroleerd en vernieuwd, hierdoor is fraude nagenoeg onmogelijk. Het is goed om te zien dat blockchain zich langzaam als een olievlek over de wereld verspreid. Veelal nog achter gesloten deuren, maar dit soort samenwerkingen zullen we in de toekomst hoogstwaarschijnlijk meer gaan zien.

Not bitcoin but blockchain

Op dit moment gaan er veel verhalen rond in de cryptospace die de term blockchain graag loskoppelen van bitcoin. Zoals ook te zien is aan de hierboven besproken bedrijven en initiatieven wil iedereen op hun eigen manier gebruik maken van blockchain. Maar er zijn minstens net zoveel belangrijke mensen in de wereld van cryptocurrency die er van overtuigd zijn dat andere blockchains naast bitcoin geen bestaansrecht hebben. Één van die mensen is Saifedean Ammous. Mede daarom schreef hij het boek The Bitcoin Standard, waarin de stelling wordt ingenomen dat alle andere blockchainprojecten gedoemd zijn te falen. We gaan zien hoe het in de praktijk uitpakt, het is bijzonder interessant om deze verschillende gedachtes naast elkaar te leggen. Dan kun je zelf een conclusie trekken.

Bron: Cointelegraph

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom bitcoin, altcoins en blockchains. Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen

Dagoverzicht: Blockstream brengt API voor bitcoin satelliet uit

Robin Heester

Ripple gaat lobbyen bij overheden voor cryptocurrency

Jordy Schreuder

Nieuwsupdate: Rusland aan de bitcoin?

Arnold Hubach
Blijf GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.